A GameStop kivégezte az Egyesült Államok leghosszabb ideje futó videójátékos magazinját

2024. augusztus 3. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Bezárt a Game Informer (GI), az Egyesült Államok leghosszabb ideig működő videójátékos magazinja – írja a Kotaku. A GI első száma 1991-ben jelent meg, és a lap volt az egyik utolsó nyomtatásban is megjelenő videójátékos magazin.

A magazin a GameStop tulajdonában van, és a cég HR-ért felelős vezetője pénteken behívta a teljes szerkesztőséget egy meetingre, ahol közölte velük, hogy a lap azonnal bezár, mindenki ki van rúgva, és megosztott néhány részletet a végkielégítésükről. Legalább egy újságíró egy külföldi, munkával kapcsolatos útról jelentkezett be a meetingre.

A következő, 367. szám lesz az utolsó, ami valaha megjelenik nyomtatásban, a címlapsztori a Dragon Age: The Veilguardról szól. A GI weboldala már nem is elérhető, amivel több mint 10 évnyi kritikák, preview-k, elemzések és interjúk tűntek el az internetről. Az oldal linkje csak egy sablonos búcsúüzenethez vezet, amit a szerkesztőség Kotakunak nyilatkozó tagjai szerint nem a magazin valamelyik szerzője vagy vezetője írt.

A nyomtatott média fénykorában a GI piacvezetőnek számított az USA-ban, aminek nem ártott, hogy 2000-ben megvette a GameStop, így a magazin állandó polcot kapott az ország egyik legnagyobb videójátékos boltjában, és éves előfizetést kaptak azok, akik beszálltak a cég hűségprogramjába.

Azonban ahogy az online játékboltok térnyerésével elindult a GameStop haláltusája, egyre több újságírót küldtek el a magazintól, és 2021-ben hiába történt egy pár hónapos bizarr tőzsdei csavar, a trend nem fordult meg. Bár a magazin előfizetés kikerült a hűségprogramból, néhány hónappal ezelőtt a GameStop megengedte a GI-nek, hogy újra saját feliratkozókat gyűjtsön, ami a magazin részleges függetlenedésével is járhatott volna.

Az elmúlt években gyakran hír, hogy valamelyik techóriás vagy kiadó, stúdió rengeteg alkalmazottjától vált meg. A héten például a Destiny játékok mögött álló Bungie jelentette be, hogy ugyan a Destiny 2 legújabb kiegészítője elég népszerű, lecsapják a stúdió 17 százalékát, azaz 220 pozíciót szüntetnek meg. Erről a trendről korábban itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!