Soha nem csíphettünk még el ennyi rapsztárt egy rakáson Magyarország szomszédságában

2024. június 28. – 07:07

Soha nem csíphettünk még el ennyi rapsztárt egy rakáson Magyarország szomszédságában
Travis Scott koncertje a Miamiban megrendezett Rolling Loud fesztiválon 2023. július 22-én – Fotó: Jason Koerner / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Július 5-e és 7-e között Bécs közelében rendezik meg a Rolling Loudot, vagyis a világ legnépszerűbb hiphopzenei fesztiválját, ahol három nap leforgása alatt több mint hatvan olyan tengerentúli rapper fog fellépni, akiket szólóban talán soha sem lehetne megnézni Magyarországon, de még a környéken sem.

A Rolling Loud olyan veteránokhoz képest, mint az 1970 óta futó Glastonbury, viszonylag fiatal fesztiválnak számít, még tíz éve sincs, hogy az elsőt megrendezték. 2015-ben Matt Zingler és Tariq Cherif gondoltak egy nagyot, és megalapították a Rolling Loudot, ami három év leforgása alatt óriási népszerűségre tett szert. Jó volt az időzítés: mindez párhuzamosan történt azzal, hogy a hiphop a legnépszerűbb könnyűzenei műfaj lett az Egyesült Államokban.

Zingler és Cherif az iskolás éveik óta jó barátok voltak, és több partit is szerveztek együtt korábban Miamiban, a céljuk pedig a hiphopkultúra népszerűsítése és ünneplése volt egy magasabb és szervezettebb szinten. 2010-ben Rick Ross, 2013-ban pedig Travis Scott és Kendrick Lamar is fellépett az eseményeiken, akik épp ilyenkor voltak a mainstream és a feltörekvő státusz között félúton. A 2015-ös, első Rolling Loud – amit Zinglerék kötődése miatt nyilván Miamiban rendeztek meg – még csak egynapos volt, később viszont kibővítették háromnaposra.

A Rolling Loudról a Billboard magazin később már azt írta, hogy ez „a hiphopfesztiválok mindene”, a Complex szerint pedig ez az egyik legnagyobb fesztivál az egész világon, már 2019-ben 210 ezren vettek rajta részt Miamiban. A szervezők azóta óriási terjeszkedésbe kezdtek, Miami, Kalifornia, New York, Toronto és Ausztrália után Európában, azon belül is Portugáliában, Németországban és Hollandiában is rendeztek már Rolling Loudot, az első ázsiai fesztiváljuk pedig Thaiföldön volt 2023 áprilisában.

Ezután jelentették be a magyar és osztrák rajongók nagy örömére, hogy a Rolling Loud Bécsbe jön. Egészen pontosan a Racino nevezetű lóversenypálya területére a badeni járásban található Ebreichsdorfba. A város épp félúton van Bécs és Sopron között (Bécsből körülbelül 50 perc autóval, Soprontól 38 perc, Budapestről pedig két és fél óra), így az út ingázva is kényelmesen megjárható, feltehetőleg sok magyar rajongói is részt vesz majd a fesztiválon.

A bécsi esemény nemes egyszerűséggel Rolling Loud Europe néven fut, a három headliner pedig Nicki Minaj, Travis Scott és Playboi Carti. A nevekre és a szelekcióra nem lehet panasz, tekintve, hogy Playboi Carti jelenleg kétségkívül az egyik legnépszerűbb rapper a világon, akinek minden mozdulatát ájuldozva lesik fanatikus rajongói, a nemrég letartóztatott Travis Scott pedig stabilan leghype-oltabb hiphopelőadó a Z generációs körökben, nem mellesleg ő a 19. leghallgatottabb zenész az egész világon a Spotify szerint. Rajtuk kívül elcsíphető még

  • Chief Keef, a drill műfaj alapító atyja;
  • Ice Spice, 2023 legnagyobbat menő női rappere;
  • Sexyy Red, akire szintén igaz lehet ez a jelző, igaz, ő több embert borít ki a kirívó stílusával és személyiségével, mint Ice Spice;
  • Don Toliver, Travis Scott virális, egyedi orgánumú igazoltja, aki nemrég dobta ki legújabb lemezét;
  • Destroy Lonely, Ken Carson és a Homixide Gang, Playboi Carti legjobb tanítványai a rapper alapította Opium kiadóból;
  • Offset, az egykori Migos trió egyik fele, illetve Cardi B párja;
  • Gunna, aki meglepően nagy sikerrel tért vissza azután, hogy Young Thuggal lekapcsolták őket 2022-ben;
  • Nettspend, a 2000 után született friss trapgeneráció új reménysége, akit a New York Times a poszt-poszt rage műfaj üdvöskéjeként emleget újabban;
  • illetve Veeze, aki 2023-ban kihozta az év egyik leginnovatívabb traplemezét, a Gangert, ami a Telex egyik évzáró listáján is szerepelt.

A fesztivál ezenfelül ígér néhány „különleges meglepetésvendéget” is. „Nem is lehetnénk ennél izgatottabbak, hogy végre visszatérhetünk Európába” – olvasható a Matt Zingler és Tariq Cherif által szignózott közleményében. „Az európai koncertjeinken el voltunk ájulva a rajongók szenvedélyétől, és biztosra vesszük, hogy az első ausztriai fesztiválunkon is ugyanerre az energiára számíthatunk.”

A fesztiválra még vannak elérhető jegyek a Rolling Loud Europe weboldalán, az árak 659 euró (körülbelül 261 ezer forint) és 119 euró (körülbelül 47 ezer forint) között mozognak. Előbbi a legdrágább jegytípus, ami mind a három napra szól és VIP-szolgáltatásokat tartalmaz, utóbbi pedig egy napijegy átlagos ára.

A Rolling Loud fesztiválon a Telex After is ott lesz, és a helyszínről fogunk tudósítani.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!