A Sárkányok háza közel olyan jó már, mint a Trónok harca

2024. június 19. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Két év szünet után folytatódik a Sárkányok háza, vagyis a Trónok harca előzménysorozata a Maxen. Az After+ új adásában a második évad első részét beszéljük ki Stöckert Gáborral és Lengyel-Szabó Péterrel.

Beszélünk arról, hogy öt éve ért véget az anyasorozat, és hogy mennyi spinoff készül vagy készült volna az elmúlt években, és arra is kitérünk, hogy miért nincsenek jelenleg sikeres fantasysorozatok.

Három évet kellett várni arra, hogy a Trónok harca nem éppen népszerű befejezése után a Warner/HBO kitalálja, mihez kezd a streamingkorszak egyik legsikeresebb produkciójával. Végül George R.R. Martin Tűz és vér könyvének az adaptációjához nyúltak, hogy elmeséljék a rettegett Targaryen család történetét 200 évvel a Trónok harca történései előtt. Az első évaddal részletesen foglalkoztunk a Telexen is.

A második évad két év szünet után készült el, és az előzővel ellentétben csak nyolc, és nem tíz részből áll. Útközben otthagyta a produkciót az egyik showrunner, Miguel Sapochnik is, így már egyedül Ryan Cordal vezeti a produkciót.

Az első évadban fantasztikusat alakító Paddy Considine (Viserys Targaryen) értelemszerűen nem tér vissza, helyette viszont sokkal több fókusz kerül a főszereplők (Daemon, Rheanyra, Alicent) gyerekeire, és persze a kettészakadt család között kitörő háborúra.

Az adásban többször is kitérünk arra, hogy az első évad még elég döcögős volt, nem mindenhol ütemezték jól be a cselekményt, ahogy a fókusz sem ott volt mindig, ahol indokolt lett volna. „Néhol túl hosszú előkészítések vagy éppen a történetvezetést leültető látomásjelenetek rabolják a tíz- helyett eleve csak nyolcepizódosra tervezett évad adásidejét, máskor pedig fontos szereplők motivációi maradnak rejtve vagy logikátlannak tűnő tettek nem kapnak rendes magyarázatot” – írjuk az új epizódokról, és ugyanez a gondolat előkerül az After+ e heti adásában is.

Azt viszont nem lehet elvitatni a Sárkányok házától, hogy kezd egyre jobb lenni, sőt lassan van annyira jó, mint a Trónok harca. Ehhez kellett a zseniális casting és persze az, hogy Martin történetét dolgozták fel, nem új sztorit találtak ki a sorozathoz.

Nem véletlen, hogy miközben majdnem egy tucat különböző Trónok harca-spinoffról pletykálnak évek óta, egyelőre csak az biztos, hogy a Sárkányok házából jön a harmadik évad, illetve már forog A hét királyság lovagja, ami szintén egy előzménytörténet Westeros világában.

Az adásban többek között szóba kerül még:

  • Miért nem készült el még mindig a hatodik regény a Tűz és jég dalából?
  • Mit tud a Trónok harca, amit a többi fantasysorozat nem?
  • Miért érezni azt sokszor, hogy a Sárkányok háza szándékosan rájátszik a nézők lesokkolására?
  • Spoilerek nélkül beszélünk az új évad első négy részéről, és arról, hogy a negyedik rész utolsó 20 percéhez hasonlót még a Trónok harca sem csinált.
  • Melyik karakterek estek át a legnagyobb karkaterfejlődésen?
  • Miben különbözik erősen a Sárkányok háza a Trónok harcától?
  • Kell-e ennyi sárkány vagy sem?

Ez a megjelenés a Telex After és a Warner Bros. Discovery tartalmi együttműködésének részeként jött létre. Az adás a Telex szerkesztési elveinek megfelelően készült, a benne megjelenő véleményt a Warner Bros. Discovery nem befolyásolta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!