Burai új lemeze igazi giccsparádé lett

2024. június 19. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex After albumkritikáiban az elmúlt hetek magyar lemezmegjelenéseiből válogatunk. A korábbi lemezkritikáink itt érhetők el.

Burai: Valentine (4,5/10)

„Eddigi pályafutásom talán legnagyobb dalai jönnek! Nagyon sokat dolgozok, de megéri! Nagyon más lesz!” – így harangozta be Burai Krisztián legújabb lemezét, a Valentine-t februárban, aminek a Gold Record szerint a központi témája a szerelem, de végigköveti az „önmagához visszatalált” zenész elmúlt időszakban zajló lelki fejlődését is.

Az talán kicsit túlzás, hogy a Valentine nagyon más, mint bármi, amit eddig Buraitól hallottunk, de az énekes-producer hangzása valóban frissebb: vonósok sírnak a 100 Év című dalban és szaxofonnal ér véget a játék a Game Overre keresztelt utolsó számban. A monumentális vokálokkal berobbanó Intro pedig olyan hatást kelt, mintha valami közhelyes blockbuster akciófilm nyitódala lenne, aminek előzetesében Burai drámaian lép elő az ördöggel dacolva, Istennel az oldalán, ha már úgyis „meghallották az imáját odafentről”.

Ha szuperhőssé nem is válik, önmagát pitbullnak nevezi, mert kutyaként tépi le a ruhát a lányokról. Jogosan adja magát a kérdés, hogy akkor hol itt a szerelem, a lemez legfontosabb témája, de Burai sosem tagadta azt, hogy mekkora szoknyapecér: Tirpa márciusi nagylemezén például hímringyónak nevezte magát.

A teljes egészében Burai által producerelt Valentine szépen felvonultatja a hazai női roma popzene krémjét Radics Gigivel (Megvesztem) és Mohamed Fatimával (Pitbull), és cigány származást ünneplő dal is van a lemezen Merci B-vel (Baxtalo), aki mintha nagyon a magyar Cardi B szeretne lenni. Nagy kár, hogy ezek után Dér Heni erőltetett közreműködése (melyben felrója utálóinak, hogy milfnek hívják, pedig ez lehet dicséret is) leginkább csak a helyet foglalja, pedig a lemezen teljes női hatalomátvétel jöhetett volna létre.

Mint Manuelt és sok más magyar népszerű előadót, úgy Burait is megfertőzte az afrobeat-, reggaeton- és dancehalljárvány, a 8 dalból így legalább 5 ugyanolyan slágeresen-karibiasan lüktet.

Az eredmény bár plázazene, a gátlásainkat levetkőzve majdnem az összes dalra lehet keserédes vigyorral bólogatni. Az már csak tőlünk függ, hogy ezt ironikusan, vagy komolyan tesszük.

Pocsék kivétel a Világegyetem a feltörekvő, TikTokon nagyot menő LEVVVENTE cukormázas közreműködésével, de lássuk be: Burai mindig is büszkén képviselte a giccset, elég arra a nevetséges alapra gondolni, amit a Dalfutárban készített teljes komolysággal. A Valentine a szó szoros értelmében vett giccsparádé, Burai szirupos eszköztárának megcsillogtatása eggyel több fantáziával és néhány hangszeres betéttel feltuningolva.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!