Majdnem feleannyi szexjelenet van a hollywoodi filmekben, mint 24 évvel ezelőtt

2024. május 2. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban úgy tűnt, hogy reneszánszukat élik a szexuális explicit nagyjátékfilmek, többek közt a Saltburn és a Szegény párák is tele volt szexjelenetekkel. Az viszont már egy tavalyi őszi kutatásból is kiderült, hogy a Z generáció igazából nem annyira akar szexet nézni a filmekben és a sorozatokban, egy friss elemzés szerint pedig összességében jelentősen, 40 százalékkal kevesebb szex van a filmekben, mint 2000-ben volt – írja a Guardian.

A jelenségnek az adatelemzéssel foglalkozó Stephen Follows járt utána az Economist egyik újságírójának kérésére, és bár az így született cikk csak pénzért elérhető, Follows közzétette a grafikonokat és a fontosabb követeztetéseket a honlapján. Az adatelemző 2000-től 2023-ig vette végig a 250 legnagyobb bevételt generáló, élőszereplős filmet, és arra jutott, hogy egyre kevesebb a szex ezekben. Follows szerint a trend nagyobb merítéssel is hasonló volt.

Kicsit konkrétabban az derült ki, hogy 2023-ban 40 százalékkal kevesebb volt a szexuális tartalom a filmekben, mint 2000-ben, egyes műfajoknál pedig még ennél is nagyobb volt a különbség, a thrillereknél durván 50, az akciófilmeknél durván 70 százalékos volt a visszaesés. Legkevésbé nem meglepő módon a romantikus filmekre volt hatással a jelenség, de még ott is majdnem 20 százalékos csökkenést lehetett kimutatni. Eközben bármiféle szexuális tartalmat nélkülöző filmből egyre több lett,

2000-ben még csak 18 százalékuk volt ilyen, tavaly viszont már 46, azaz nem pusztán csökkent a szexjelenetek száma, hanem ezek a szexjelenetek kevesebb filmbe is kerülnek bele.

Follows azt is megnézte, hogy egyéb felnőtt tartalmak is csökkentek-e ezzel párhuzamosan, de mint kiderült, alkoholfogyasztásból, drogozásból, káromkodásból és erőszakból nagyjából ugyanannyi van a filmekben, mint huszonnégy éve. Az adatelemző szerint a markáns változást a Z generáció preferenciái mellett a társadalmi normák megváltozása, a korábbi sztereotípiák kikopása, a globális piac kiszolgálása, a streamingszolgáltatók népszerűsége, az online pornó könnyű elérhetősége és persze a szexjeleneteket felügyelő, úgynevezett intimitás-koordinátorok elterjedése okozhatja.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!