Szabó Benedek: Nyugat-barátból oroszbaráttá formálták az országot

2024. április 11. – 17:31

Szabó Benedek: Nyugat-barátból oroszbaráttá formálták az országot
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vállaltan kormányellenes albumot jelentetett meg a Galaxisok, amelynek frontembere, Szabó Benedek mesélt a Telex After adásában a dühről, az áldozati szerepben való lubickolás veszélyeiről, és az Ellenszélben című nagylemez eddigiekhez képest eltérő hangzás- és szövegvilágáról. Az együttest eddig legtöbben az alternatív gitárzenére jellemző közérzeti dalokkal azonosították, hiszen a Galaxisok zenéje örökítette meg a huszonévesek tengés-lengését, a részeges taxis utazásokat, és a szerelmi csalódásokat. A legújabb albummal azonban Szabó Benedek pátosz és demagógia nélkül szeretné a közönség tudtára adni, hogy nem kell beletörődni abba, hogy a kormány kommunikációs gépezete finom hangolásokkal Nyugat-barátból oroszbaráttá formálta az országot az elmúlt években.

A Galaxisok Ellenszélben nagylemezén homályos utalgatások nélkül, egészen direktben jelenik meg a kormányellenes hangvétel, ami itthon kevésbé jellemző, hiszen az előadók általában ügyelnek arra, hogy a sorok között olvasson inkább a közönség. Szabó Benedek arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a konkrét megfogalmazás miatt elvész a lemez a mondanivaló mögött, így válaszolt:

„Nem akartam utalgatni, és a sorok között beszélni, nem is szeretném soha, ha eljutnánk odáig, hogy a sorok között kéne kikacsingatni. Ez egy nagyon dühös, konkrétan kormányellenes lemez, ami a jelenlegi magyar kormány ellen szól. Amikor megírtam az Ellenszélben című dalt – ami a lemez címadó dala lett –, elég könnyen kigurult a többi szám is.”

A frontemberben már a 2010-es évek közepén megfogalmazódott, hogy szeretne a politikával is foglalkozni a zenéjében, de akkor még visszatartották a saját maga által felállított elvárások:

„Én 2014-től datálom azt fordulatot, ami végleg nagyon rossz irányba vitte az országot. Ezt a paksi bővítés sunyiban végzett aláírásaitól számolom, amikor megkezdték a közvélekedés finomhangolását, hogy Nyugat-barátból oroszbaráttá váljon az ország. Ez meglepően jól sikerült, nem gondoltam volna, hogy bármelyik kormány erős kommunikációs gépezetével ez sikerülhetett volna. De sikerült, ami rettenetes. Akkoriban már érlelődött bennem egy olyan lemez, hogy politikai átitatottságú dalokat szerezzek, de úgy éreztem, hogy nem lehetek elég okos, és el fogok menni a demagógia és pátosz irányába. Ezért azt választottam, hogy beletemetkezem az álmodozásba, és nem foglalkoztam a politikával a zenémben, mert féltem.

Nem a kormány retorziójától féltem, hanem a saját elvárásaimtól. Rájöttem, hogy néha megengedheti magának az ember, hogy a teremtő dühöt felhasználja, és elkeseredésből alkosson.”

Szabó hozzátette, hogy semmiképpen sem szeretne áldozati szerepben tetszelegni, ezt károsnak gondolja:

„Nem tartom magam áldozatnak, de akár tarthatnám is. Nem mi léptünk bele abba a bizonyos kutyaszarba, amit cipelünk magunkkal, hanem mások léptek bele. De fontos, hogy ne süllyedjünk bele az apátiába, mert akkor tényleg nem marad más, mint az áldozati póz, az pedig nem áll jól senkinek. Fontos, hogy megőrizzük a dühnek a lángját, és hinnünk kell abban, hogy lehet ezen változtatni, különben nincs semmi értelme semminek.”

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt egy évben volt-e számára olyan esemény, ami kiváltotta a lemezt, így válaszolt:

„Konkrét eset nem volt, de minden napra jut egy ilyen. Az egy fonák helyzet, ha az ember, amikor meglátja, hogy az országának a miniszterelnöke nyilatkozik, akkor összeszorul a gyomra. Az orosz–ukrán háború kapcsán lévő cinikus hangnemet és hozzáállást például kifejezetten szomorú látni. Az országnak egy jó része pedig egyet ért ezekkel, és akkor elgondolkodik az ember, hogy mégis mi történt.”

Az Ellenszélben lemez dalai eltérő hangzásvilágot képviselnek a szöveg dühösségéhez képest, ezt Szabó így indokolta:

„Az volt a zenekar szándéka, hogy írjunk egy olyan lemezt, ami sarkos és karcos, de forgassuk cukormázba. Megpróbáltam egy olyan kísérletet tenni, hogy hogyan tudunk minél dallamosabb formában írni egy kormánykritikus lemezt.”

Az adásban szóba kerül még:

  • Hogyan hatott a korai Galaxisokra a korai Offspring zenéje?
  • Miért jó, hogy a magyar zenei közegre jellemző egy erőteljes bajtársiasság?
  • Mennyire idézi meg a lemez szövegvilága, hogy a rendszerváltás előtt mennyire reménykedtek az emberek a változásban?
  • Miért kell tisztázni egy külföldi nyaralás során, hogy mi is azt gondoljuk-e, mint amit a kormányunk?
  • Mit gondol a Mandiner által írt Galaxisok-lemezkritikáról?
  • Szerinte várható-e a Galaxisok-koncerten mocskos fideszezés?
  • Mi lehet a következménye annak, hogy itthon eluralkodott a dekadens Nyugat-gyűlölet?
  • Miért nem szeret a dalokban káromkodni?


Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!