Új sci-fivel tennék jóvá az alkotók a Trónok harca utolsó évadát

2024. március 24. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az After hetente jelentkező streamingajánlójában mindig a legfrissebben felkerült, vagy hamarosan felkerülő filmekről és sorozatokról írunk, amelyek elérhetőek Magyarországról is.

A 3-test-probléma (3 Body Problem, Netflix)

Mindössze egy évvel a 2023 januárjában debütáló kínai verzió (Three-Body) után megérkezett az angol-amerikai verzió is a Liu Ce-hszin sci-fi szerző által írt bestseller trilógiából, melynek az első darabja 2008-ban jelent meg.

A március 21-én debütált 3-test-probléma a Netflix egyik új nagyszabású dobásának ígérkezik, emellett pedig még az év egyik legtöbbet emlegetett sci-fije is lehet belőle, amit a Trónok harcát közösen alkotó David Benioff és D. B. Weiss készített, Alexander Woo-val kiegészülve.

A cselekmény egészen az 1960-as évekbeli Kínáig vezethető vissza, ahol egy fiatal nő végzetes döntést hoz, ez a ballépés pedig a jelenre is kihatással van. Benne az öt főszereplő tudósra nézve is, akik korábban kollégák voltak, most pedig újra összeállnak, hogy szembenézzenek a veszéllyel.

Sand Land: The Series (Disney+)

A március elsején elhunyt Torijama Akiráról nemrég rapperek és híres szinkronszínészek segítségével emlékeztünk meg a Telexen. Bár a japán mangarajzolót legtöbben a Dragon Ball miatt ismerik, számos más fontos és innovatív sónen manga köthető a nevéhez, köztük a Sand Land is, ami a Weekly Shōnen Jump magazinban jelent meg 2000 májusától az év augusztusáig.

Majdnem 24 évvel a manga debütálása után március 20-án a Sand Land 7 részes anime verziója is megjelent a Disney+-on, amiben Rao, az ember, Belzebub, az ördögfajzat, és Szarka, a démon szelik az utakat és az ellenfeleket a sivatagban, a céljuk pedig a túlélés egy olyan kietlen univerzumban, ahol démonok és emberek vetekednek egymással.

Az anime a Mad Max és a Dűne elegye, csak kicsit másképp: vannak benne tankok, lázadók a sivatagban, homokfutók és óriási homokférgek is, az animációt pedig minimális CGI-jal turbózták fel, ami szerencsére nem annyira direkt, így még az épp nézhető kategóriát súrolja.

Torijama összetéveszthetetlen rajzstílusa miatt ismerős és nosztalgikus látni a Sand Land Dragon Ball-szerű karaktereit is, a sorozat így a Dragon Ball rajongóinak kötelező, az anime iránt érdeklődőknek pedig minimum erősen ajánlott. Ja, és még valami: április 25-án érkezik belőle az ILCA által fejlesztett és a Bandai által kiadott játék is, aminek a demója március 18-a óta már tesztelhető.

A filmrajongó (I Like Movies, HBO Max)

Coming-of-age sztori a jobbik fajtából, ahol már eleve a casting is telitalálat. A főszereplő kamaszfiút, a videótékában dolgozó, a szorongásai elől filmek habzsolásába és SNL-maratonokba menekülő Lawrence-t alakító Isaiah Lehtinen játéka például elég emlékezetessé teszi ezt a filmet.

Az elsőfilmes rendező, Chandler Levack nagyon átélhetően mutatja be a kilátástalan kanadai kisvárosi miliőt, ahonnan elérhetetlennek tűnik New York és az áhított filmes világ. A rendező egy fordulattal még magának a filmiparnak is beint, de azért szépen fejet hajt Paul Thomas Anderson előtt is.

X-Men '97 (Disney+)

A '90-es évek egyik legnépszerűbb animációs sorozata, az X-Men: The Animated Series 1997 után folytatódik új részekkel, méghozzá ugyanott, ahol 27 éve abbahagyták.

Az új évad az idei év egyik legjobban várt animációs projektje, ami részben azt a célt is szolgálja, hogy szép lassan bemutassák a nagyközönségnek az X-Meneket, akik a következő évek Marvel-produkcióinak fontos szereplői lehetnek.

Larry (Netflix)

Az HBO Max mellett végre Netflixre is felkerült a Larry, Bernáth Szilárd 2022-es sikerfilmje a fiatal, súlyosan dadogó Ádámról (Vilmányi Benett), aki rapkarriert akar magának. „A Larry annak a története, hogy képes valaki a legsúlyosabb, személyes dolgairól beszélni úgy, hogy a saját hangképző szervei akadályozzák benne” – írtuk korábban a korábban kisfilmekben utazó Bernáth első nagyjátékfilmjéről, amit az elmúlt évek egyik legjobb magyar mozijaként szokás jellemezni, nem véletlenül. Szerencsés, hogy már a Netflixen is elérhető, így talán egy még szélesebb közönség ismerheti meg a Borsodból (ami mégsem Mordor) jövő Ádám történetét.

Klág Dávid így foglalta össze a filmet a Telexen: „A Larry olyan, mint egy bitang terepjáró, ami úgy hajt át az előtte fekvő, saját magának is köszönhető kátyúkon, mintha meg sem kottyanna neki, mintha minden egyes akadály, amit maga elé görgetett az alapötlet és a forgatókönyv, nem számítana semmit, amíg ennyire pörög a motor. A gázt Vilmányi Benett tapossa, a terepjárót Bernáth Szilárd tervezte, és én nem bánom, hogy áthajtott rajtam, sőt – a Larry létezése és minősége egy kisebb csoda”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!