Esemény utáni tablettákat osztogattak Olivia Rodrigo koncertjén Missouriban, ahol tilos az abortusz

2024. március 14. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Óvszereket, fogamzásgátlót és esemény utáni tablettákat osztogattak Olivia Rodrigo amerikai popsztár koncertjén Missouriban – írja a BBC. Az államban 2022 óta törvény tiltja az abortuszt.

A missouri törvények szerint az abortusz illegális, kivéve, ha a terhes nő életét vagy testi épségét veszélyezteti a terhesség. A fogamzásgátlás, például a fogamzásgátló és az esemény utáni tabletták legálisak az Egyesült Államokban.

A fiatal énekesnő már a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése (amely megszüntette az abortuszhoz való szövetségi jogot) ellen is tiltakozott, 2022-es glastonburyi debütálásán is a színpadon szólalt fel az amerikai legfelsőbb bíróság döntése ellen. „Lesújtott és megrémített, hogy ennyi nő és ennyi lány fog meghalni emiatt. Ezt a dalt a Legfelsőbb Bíróság öt tagjának ajánlom, akik megmutatták nekünk, hogy végső soron tényleg nem érdekli őket a szabadság” – mondta. Rodrigo a koncerten felsorolta a bírák neveit, majd Lilly Allennel együtt kijelentette: „Utálunk titeket”, és elénekelték a brit énekesnő egyik káromkodásokkal teli számát, a Fuck You-t.

A most 21 éves Rodrigo múlt hónapban Fund 4 Good kampányt indított a „reproduktív egészség szabadságát kereső” emberekért. Rodrigo partnerséget kötött az Abortusz Alapok Nemzeti Hálózatával is, a turnéja bevételének egy részét a Fund 4 Good javára fordítják.

A Missouri állambeli St. Louisban tartott koncerten a Right by You nevű, tizenévesek Missourin kívüli abortuszellátását segítő szervezet osztogatott tablettákat. A szervezet egyik aktivistája azt mondta, az énekesnő hívta meg őket a koncertre, de az ő döntésük volt, hogy osztogatásra használják fel az alkalmat.

Bill Eigel, Missouri republikánus szenátora az X-en azt írta, hogy az énekesnőnek „szégyellnie kellene magát”, amiért „abortuszt okozó” gyógyszert osztogatott a koncertjén.

Az esemény utáni tabletta nem okoz abortuszt, a készítmény vagy az ovulációt, vagy a beágyazódást akadályozza meg. A már beágyazódott petesejt és fejlődésnek induló embrió esetében a tabletták nem okoznak vetélést, ezért is alkalmazhatók csak a szexuális együttlét utáni 72, illetve 120 órán belül. Az EU-ban egyébként már csak Magyarországon vényköteles a tabletta, itthon csak háziorvos vagy nőgyógyász írhatja fel receptre – erről a teljesen értelmetlen és sokszor megalázó procedúráról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A kaliforniai születésű, filippínó származású Rodrigo első kislemeze, a Drivers License rögtön kasszasiker és Billboard-listavezető lett, kicsivel később pedig Grammyt is kapott érte, mindössze 17 évesen. Azóta még két Grammy-díjat bezsebelt. Az énekesnőről, aki „a Z generáció dühét ordítja világgá”, ebben a cikkben írtunk részletesen tavaly szeptemberben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!