Eljárást indított a Médiatanács Balázsék műsora miatt, szerintük rasszista módon viccelődtek Musimbe Dávid Dennisszel

2024. március 7. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárás indult Balázsék január 9-én, 6 órától sugárzott műsorszáma miatt, mert abban az emberi méltóságot sértő módon tréfálkoztak a műsor vendége, Musimbe Dávid Dennis kárára, „rasszista megjegyzéseket engedve meg vele szemben” – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében.

A Médiatanács álláspontja szerint a Rádió 1 műsorszám egy társadalmi csoport másodrendűségére vonatkozó tartalmat hordozott, az elhangzott megjegyzések a hallgatók felé azt az üzenetet közvetítették, hogy az emberi méltóság nem általános érvényű.

„A kijelentések nem minősültek egyszerű élcelődésnek, a meghívott vendéget megszégyenítették azzal, hogy a bőrszíne miatt a rabszolgákkal kapcsolatos tréfák célpontjává tették. A műsorszám tehát a rasszizmust humorforrásnak tekintette, ez pedig nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletét megkövetelő alkotmányos értékekkel” – írták. A Médiatanács szerint Balázsék a kirekesztés tilalmát előíró törvényi rendelkezést is megsértették, ezért közigazgatási hatósági eljárást indított a médiaszolgáltatóval, a Radio Plus Kft.-vel szemben.

A Dumaszínház az első afro-magyar humoristának nevezi Musimbe Dávid Dennist, akit január elején Vadon Jani műsorvezető lehetséges utódjának castingoltak, ezért szerepelt a Rádió 1 reggeli műsorában. A Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri melletti harmadik műsorvezetői széket végül Ráskó Eszter kapta meg.

Az NMHH hozzátette, hogy egy hallgatói bejelentés is érkezett hozzájuk ugyanazen adás miatt. A műsorban ugyanis szó esett arról, hogy a gödöllői Fidesz Facebook-oldalát pornóképek és -videók árasztották el egy „hekkertámadás” következtében. „Mivel a kifogásolt rész a 4 órás műsoridőből mindössze 8 percet tett ki, és a műsorvezetők kerülték az egyértelműen szexuális töltetű kifejezések használatát, a készítők nem veszélyeztették a védendő korosztály egészséges fejlődését, ezért a Médiatanács nem indított eljárást” – írták.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!