Kolg8eight: Nem bíztam a drogbizniszben, csak a zenében

2024. január 25. – 17:01

Kolg8eight: Nem bíztam a drogbizniszben, csak a zenében
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 2021 című dalával robbant be, Kolg8eight más producer és rapper barátaival együtt már a hazai újvonalas rapszíntér kialakulásának kezdeti időszakában is jelen volt. 22 éves kora ellenére lassan 5 éve aktív szereplője a hazai trapnek, a későbbiekben pedig a drill zászlóvivőjévé vált. Magát máig a legjobb magyar drillelőadónak tartja, de várja a nála jobb kihívóit. 2023-ban két lemezt is kiadott, év végére pedig ledobta a védjegyeként szolgáló maszkját. Kolg8eight az Afterben szerhasználatról, drillről, imidzsről, előadói felelősségvállalásról és a maszkviselés dilemmáiról.

Karrierjének első maszk nélküli interjúját adta a Telex Afternek a 22 éves Csákó Norbert alias Kolg8eight. A rapper Kecskeméten született és ott is nőtt fel egy zeneileg pezsgő közegben. A városban és környékén már a magyar újvonalas hiphop kezdetekor felbukkantak előadók és elkezdtek formálódni csapatok, innen származik az Ibbigangből ismert Szalai is, akivel Kolg8eight egyik első fontosabb közreműködését jegyzi 6000 címen, ami egyben Kecskemét irányítószáma is.

Ebből inspirálódva jött létre a chatcsoportból kollektívává fejlődött 6000 gang is, a rapper és barátai közös formációja, melynek tagjai közt van Alprite, Dortiboy és Csoky is. Története viszont még jóval ezelőtt kezdődött. Mint az adásból kiderül, Kolg8eight először producerkedéssel foglalkozott, és egy 17 éves korában bekövetkezett kábítószerekhez köthető tragédia kellett ahhoz, hogy elkezdje komolyan venni a rappelést, amibe zenészbarátai unszolására vágott bele. A váltásról így mesélt:

„Azon a nyáron besokalltam, elvitt a mentő. Én nem emlékszem semmire, de ott volt egy változás bennem, hogy vegyük komolyan a zenét, nem is volt másom.”

A 6000 előtt meghatározó formációnak számított a hazai trapszíntér kialakulásakor már aktív MOL Gang is, aminek Kolg8eight is tagja volt. Velük már a kezdetekkor, a sorban 12. On The Low (OTL) bulin színpadra léptek a Stúdió Kvardában, ahol aznap este Gyuris, az Ibbigang, AKC Misi, Lil Frakk, Luke Benz, 6363, Orlando és Dom Beats és még Závada Péter is a fellépett Tranzkaphka projektjével. Az előadó mégis 2019 szeptemberét említi, mint első nagyobb mérföldkő, innentől kezdve jártak sűrűbben OTL-koncertekre, és ekkor volt fellépésük a Mol Ganggel is az Analog Music Hallban.

Az adásban szóba kerül Kolg8eight gyerekkora is; kitér rá, hogy sok éven át focizott Kecskeméten, illetve közel 10 évig játszott hegedűn, majd felidézi, milyen volt egy zenetanár édesanya gyerekeként felnőni, és hogy milyen elvárásokkal járt mindez. „Mindig mást akartam csinálni, mint amit mondanak nekem, ezáltal kerültem állandóan bajba” – meséli Kolg8eight, aki állítása szerint nem tudott, és nem is akart megfelelni senkinek. Ennek ellenére hálás azért, hogy jó családból származik és hogy támogatóak voltak vele otthon, mivel megértették, hogy neki ez a szenvedélye. Szép összeérés, hogy az anyukája hegedül is 2023-as Színész című dalában.

„Azért ilyen jó a családi háttér, mert mindenki felnőttként tud gondolkodni. Ha az ember fel tud mutatni valamit, amin látják a szülei, hogy neki jó, azt szeretetből megengedhetik, hogy csinálja. Látják, hogy a fiuk zenél, ergó csak ért valamit az ének-zene.”

Ez a gondolkodásmód is kellett ahhoz, hogy kibontakoztathassa a karrierjét, ami az amatőr hangzású Nincs fej, a Méreg, az Eső és a kezdetleges Life of Kolg8eight album után a 2021 című sláger TikTokon történő berobbanása után kezdett felívelni. A dal jelenleg 4,8 millió megtekintést számlál YouTube-on, Spotify-on pedig átlépte a 4,6 millió lejátszást.

Az adásban is felmerült, hogy a jó családi háttér fényében vajon mennyi valóságalapja lehet a 2021-ben megénekelt rideg és nyomorúságos élettörténetnek, ami más explicit témák mellett alapvető, visszatérő jegye a rapper dalainak. Ennek kapcsán Kolg8eight elmagyarázza, hogy a megfelelő otthoni körülmények ellenére valóban folyton kint voltak az utcán a barátaival, ahol rendőrök elől bujkáltak és kábítószert fogyasztottak. Ekkor hangsúlyozza, hogy a zenéiben feldolgozott hasonló élmények mind igazak, és csak olyanról rappel, ami tényleg megtörtént vele.

Kulcsfontosságú kérdés továbbá a maszkviselés, ami Kolg8eight arculatának alapeleme volt 2021 óta. Ezzel a tavalyi év végén szakított, amikor az Élet csin lemez (melyről itt írtunk kritikát) borítóján már megmutatta az arcát. Mint mondja, eleinte „csak imidzsből” viselt maszkot, később, a 2021 sikere után viszont több szempontból is védelmet nyújtott neki arcának titokban tartása.

Ezzel idővel mégis szakítani szeretett volna: „Paranoiás voltam, amikor jött egy kamera, nem akartam, hogy kiderüljön az arcom, mert akkor feleslegesen építettem volna ezt az imidzset. Ez volt az egyik oka, hogy később már le akartam venni, a másik, hogy elkezdtem zeneileg kinyílni. Kicsit elkezdtem használni a hangomat” – utalt az adásban többször emlegetett stílusváltásra.

Ez részben a drillel való szakítást is jelenti, ami két éven át Kolg8eight fő műfaja volt, a maszk ehhez a stílushoz még különösen illeszkedett. A rapper az interjúban önmagára is az ország legjobb drillelőadójaként hivatkozik, ennek kapcsán kerültek felidézésre korábbi emlékezetes konfliktusai a magyar drill másik jeles képviselőjével, Incóval és más előadókkal is, akik betámadták őt az online térben. „Megnyugtatok mindenkit, rám bármit mondhatnak, minden kamu, gyerekek” – reagált a rosszmájú pletykákra a rapper.

Kolg8eight azt már korábban is kihangsúlyozta, hogy fontos számára az előadói felelősségvállalás, a drillt viszont most sem tartja egy barátságos műfajnak, ennek – a trapzenével egyetemben – már-már elengedhetetlen része az erőszak és a tudatmódosító szerek emlegetése. Azt maga is belátja, hogy korábbi zenei előképei (köztük Lil Peep és Juice WLRD) igenis propagálták és trendivé tették számukra a szerhasználatot, azt viszont tagadja, hogy nekik ez céljuk lenne. A 6000 és Kolg8eight felelőssége annak fényében pláne óriási, hogy a rajongóbázisuk szerves része 18 éves vagy még az alatti.

„Őszintén, nem akarok egy ilyen drogfüggő, onlyfanses, közösségi médián függő társadalmat arra motiválni, hogy azt csinálják, amit mi csinálunk.

Legyetek menők csak azzal, hogy engem hallgattok. Én erről rappelek, mert megéltem, de kurvára nem jó dolgok ezek. Úgy vegyenek rólam példát, hogy szeressék a családjukat, szeressék a barátaikat, az életüket alapozzák meg jó dolgokkal és jó tettekkel, higgyenek Istenben és szarjanak le mindenkit, aki meg akarja nekik mondani, hogy mit csináljanak. Ezen felül meg amit én csináltam és amiket én éltem meg, az csak az önkifejezésnek az egyik formája” – összegez.

A hamarosan Lil Pump előtt fellépő Kolg8eight két lemezzel tett pontot 2023-as év végére: állítása szerint a télen megjelent KDT – amit ő csak „osztós albumnak” nevez – még a kábítószeres élményeket szedi csokorba, és arról a hajtásról szól, ami az Élet Csin könnyedebb bulizós világáig vezetett.

Ami a jövőt illeti, az életmódváltásról is beszélő rapper 2024-ben vissza szeretne térni a Méregben már megmutatott énjéhez, és több olyan afrobeates, rage-es, autotune-os trapdallal szeretné megújítani a karrierjét, amiket az Élet Csinen elhintett már. Ennek az új érának az első kislemeze a Szállító/S.L.Á., ami bár egyelőre nem lett közönségkedvenc, Kolg8eight látszólag maximálisan biztos a dolgában, és sok évre előre tervez.

Az adásban szóba kerül még:

  • Mit jelent a KDT?
  • Mitől lesz jó egy drill zene?
  • Kinek a zenéjén nőtt fel a rapper?
  • Mi inspirálta a Kolg8eight nevet?
  • Miért hagyta ott fél év után az egyetemet?
  • Kiket tart a legjobb magyar feltörekvő rappereknek?
  • Milyen kapcsolatot ápolt fiatalon a metálzenével?
  • Miért pont Bäggio az új beceneve?
  • Fog-e valaha beefzenét írni más rappereknek címezve?
  • Ki lenne az álom-közreműködése?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online-tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/

A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!