Ez az eddigi legmijazakibb Mijazaki-film az életműben

2024. január 14. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az After+ adásának kiemelt témája ezúttal Mijazaki Hajao új filmje, A fiú és a szürke gém volt. A Telextől Antal Bálint, Bakos Barna és Klág Dávid beszélték ki a mester legújabb alkotását, amely a legutolsó hírek szerint hiába tűnhet az életmű lezárásának, valószínűleg nem Mijazaki utolsó filmje.

Az adásban szóba kerül, hogy A fiú és a szürke gém az eddigi legmijazakibb film az életműben, ebben az alkotásában sűrűsödik ugyanis leginkább a rendezőre jellemző szimbolika és motívumrendszer. A film túlságosan elnyújtott kezdése miatt azonban a befejezés kapkodónak tűnik. Bakos Barna szerint épp ezért, ha valaki most ismerkedne a rendező életművével, akkor ne ezzel a filmmel kezdje a felfedezést.

Abban azonban a műsor vendégei is egyetértettek, hogy ilyen részletgazdag, gyönyörű animációs filmet nagyon ritkán lehet látni, A fiú és a szürke gém ráadásul még mindig nagyrészt rajzolt animációra épít.

Az adásban szóba kerül még a film egyik félreérthetetlen üzenete, Mijazaki utódkeresése. Ebben a kérdésben a mester nagyon erős állítást tesz a filmben, és úgy tűnik, nem fiának, a szintén a Studio Ghiblinél dolgozó Mijazaki Gorónak szeretné átadni a stafétát.

A teljes After+ adást, amelyben friss popkult hírekkel és sorozatajánlóval is jelentkezünk, podcast formátumban itt éritek el.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!