Mijazaki visszatérése, a Golden Globe meglepő választásai és a streamingháborút uraló Netflix

2024. január 10. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az After+ idei első adásában Mijazaki Hajao dicsőséges visszatérésével, a Netflix egyre látványosabb dominanciájával és a Golden Globe kommentárjával indítjuk az évet. Sorozatajánlónkban Gary Oldman karrierjének egyik csúcsát, a remek Utolsó befutókat (Slow Horses) mutatjuk be.

Hírblokk: Netflix-uralom és a Golden Globe váratlan húzásai

Egyre látványosabbá vált az a tendencia, hogy a stúdiók és gyártók a Netflixnek licencelik a tartalmaikat. A Paramount-féle Yellowstone például hamarosan felkerül itthon a Netflixre, de korábban az HBO (Sírhant művek, Insecure) és a Showtime (Yellowjackets) is adott el sorozatokat a Netflixnek.

Úgy tűnik, mintha a riválisok rájöttek volna, hogy még úgy is jobban járnak pénzügyileg, ha a saját gyártásaikat egy idő után inkább a Netflixnek adják el, mert ott a felület fejlett ajánlórendszerének köszönhetően egy-egy film vagy sorozat simán bepöröghet újra.

Az adás hírblokkjában az Oppenheimer, a Balhé és az Utódlás nagy estéjét hozó Golden Globe-díj-átadót is kibeszéljük. Szóba kerül, miért kapott nagyon negatív kritikákat maga az adás és a házigazda, Jo Koy nyitómonológja, de kommentáljuk azt is, melyik kategóriákban született meglepetés, és hol volt teljesen jogos a megújított szavazóbázis döntése.

A hét témája: A fiú és a szürke gém

Az egyik talán legszélesebb körben ismert animekészítő, Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című rajzfilmje állítólag az utolsó lesz a mester életművében. Az önéletrajzi ihletésű, Mijazaki gyerekkorát és életét felidéző film zárta a Telex Filmklub tavalyi programját, ahol mi is megnéztük az alkotást premier előtt, Klág Dávid pedig kritikát is írt a filmről.

A hét témája tehát A fiú és a szürke gém, amiről Klág Dávid, Bakos Barna és Antal Bálint beszélgetett az adásban. A film értelmezésén és a lenyűgöző vizuális megjelenítésen kívül szó esett többek között arról is, hogy mik a film negatívumai, és hogyan illik bele A fiú és a szürke gém Mijazaki eddigi életművébe, milyen hasonlóságokat és eltéréseket mutat az eddigi filmjeihez képest.

Random sorozatajánló: Utolsó befutók

A már harmadik évadánál járó Utolsó befutók (Slow Horses) jóval több, mint egy újabb kémthriller, az Apple TV+ felületén futó sorozatban épp az a jó, hogy a műfaj elfeledett figurái, a megbukott vagy valamiért a rendszerbe nem passzoló kémek a főszereplői. A sorozatot a lyukas zoknis, gusztustalan és nagyon cinikus Jackson Lamb karaktere (Gary Oldman óriási a szerepben) viszi a hátán, de a mellékszereplők is mind gondosan kitalált, többdimenziós karakterek. A sorozatból biztosan lesz negyedik és ötödik évad is, szóval aki eddig nem nézte, bármikor becsatlakozhat.

Toplista: Legemlékezetesebb Mijazaki-karakterek

A hét témájához kapcsolódva toplistánkban a kedvenc Mijazaki karaktereinkről beszélgettünk, a nyilvánvaló választások mellett pedig több fontos, emblematikus mellékszereplő is szóba került.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!