Több Sztárbox-epizód miatt is eljárást indít a Médiatanács az erőszakos jeleneteik miatt

2023. december 21. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Sztárbox című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a Médiatanács több epizód miatt is eljárást indít – írja az MTI.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a Sztárbox több műsorszámát is hatósági ellenőrzés keretében vizsgálták, majd megállapították, hogy a Sztárbox szórakoztató, és nem sportműsor, amely

hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit.

„A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését” – állt közleményükben.

A vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása szerintük félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12-16 éves korosztályban. A Médiatanács az eljárásában most azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása.

Korábban bejelentés nyomán már vizsgálták az egyik részt, azt, amelyikben Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzött meg, és Rácz kiütéssel legyőzte a volt válogatott futballistát. A földre kerülő és eszméletlen Kabát orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen. A hatósági ellenőrzés akkor szintén azt állapította meg, hogy a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!