A Médiatanács szerint félelemkeltő volt a Sztárbox, eljárást indítottak Kabát Péter kiütése miatt

2023. december 8. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Sztárbox című műsora miatt, mert bizonyos jelentei „erőszakosak és félelemkeltőek” voltak – írta az NMHH közleménye.

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a Médiatanács: a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte a volt válogatott futballistát. A földre kerülő és eszméletlen Kabát orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen. Később kiderült, hogy a KO után a térde megsérült, amit aztán meg is kellett műteni.

A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta, ezért a médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása. A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen. Kiemelték, hogy ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-én sugárzott epizódja miatt is indult már vizsgálat.

Megbírságolták a Petőfi rádiót

A Petőfi rádió Egész úton hazafelé című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz: a kifogásolt műsorszám a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik azokat félreérthették, és az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjainak.

A médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a „12 éven aluliak számára nem ajánlott”, III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!