Iskolákból kitiltott könyveket fog osztogatni Pink a koncertjein

2023. november 14. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Iskolákból kitiltott könyveket fog osztogatni a közelgő koncertjein Pink – írta a Rolling Stone magazin. A háromszoros Grammy-díjas énekes az Instagramon jelentette be, hogy négy floridai koncertje során 2000 betiltott könyvet tervez kiosztani a közönségnek. „A könyvek gyermekkorom óta különleges örömet okoznak nekem, ezért nem vagyok hajlandó tétlenül nézni, ahogy az iskolák betiltják a könyveket” – írta közleményében.

Pink kampányát a PEN America nevű országos szólásszabadság-szervezet és Amanda Gormann költő is támogatja. Pink négy művet akar terjeszteni a koncertjein:

  • Todd Parrtól a The Family Book című gyerekkönyvet;
  • Toni Morrisontól a Beloved című regényt;
  • Stacia Deutschtól a Girls Who Code című könyvsorozatot
  • és Amanda Gormann The Hill We Climb című versét.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években berobbant a kultúrharc, amiről itt írtunk bővebben. A republikánus elnökaspiráns Ron DeSantis vezette Floridában a casus bellit a 2021-ben elfogadott „Szülői jogok az oktatásban” (Parental Right in Education) elnevezésű törvény szolgáltatta, mely ártalmatlan elnevezése ellenére meglehetősen ellentmondásos rendelkezést hozott: betiltotta az óvodák felső csoportjaiban és az iskolák alsó tagozataiban az LMBTQ-kisebbséggel kapcsolatos témák tárgyalását.

A PEN America a 2022–2023-as tanév során végzett tanulmányában több mint 3300 könyv betiltását regisztrálta az Egyesült Államokban, ami 33 százalékos növekedés az előző tanévhez képest. Ezen könyvtilalmak 40 százaléka a floridai iskolai körzetekben történt, ahol 1406 könyvet vettek le a polcról. A második helyen Texas áll 625 betiltással. A könyvtilalmak leggyakrabban a női, az afroamerikai és az LMBTQ-szerzőket érintették.

Pink november 13-án és 14-én Miamiban, 18-án és 19-én pedig Orlandóban lép fel, és azt tervezi, hogy minden koncerten kiosztja a floridai tiltólistán szereplő könyveket.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!