Szeretném, ha elvinnél egy mexikói útra, de nem a XIV. kerületbe

2023. október 10. – 12:00

Szeretném, ha elvinnél egy mexikói útra, de nem a XIV. kerületbe
Forrás: TV2

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez tényleg egy bugyi!”

Már a Bachelor – A Nagy Ő évadnyitójának felén túl járunk, amikor megérkezik az első, őszinte érzelmeket rejtő mondat a reality főszereplőjétől, Magyarország 35. leggazdagabb emberétől, Jákob Zoltántól az egyik játékostól kapott bugyit szorongatva. A Crystal Nails-tulajdonos milliárdostól egészen addig kétféle reakciót jegyeztem fel: az érkező játékosokat a maga elé mormolt „azta” és az „azigenkifejezésekkel tudja le, és közben mintha maga is valahogy az utolsó utáni menekülőutat keresné ebből az egészből, hogy inkább Miss Universe-jelölteket zsűrizhessen a tévés bohóckodás helyett.

Nem csodálom. Ki szeretne a Tiborcz István-féle turai kastély előtt órákig feszengeni kamerák és lámpák előtt, miközben a vörös szőnyegen érkező nők nem túl fantáziadús ajándékokkal próbálják meg felhívni magukra a figyelmet. Jákob social csatornáiról öt másodperces kutatás után kideríthető, hogy a Ferrarik mellett az utazás a gyengéje. Így aztán látszik is az őszinte elismerés a körömlakkpápa fején, amikor földgömbbel, lekaparható világtérképpel vagy ferraris poszterrel lepik meg.

A baj persze nem az, hogy az árnyékból néhány éve a nyilvánosság elé lépő milliárdosnak két fő megjegyezhető attribútuma van, inkább az, hogy mintha maga sem hinné el, hogy tényleg a személyiségére építették a műsort. Ami ugyanis működik néhány másodperces TikTok-gegként a gyerekek Ferrariban fuvaroztatásával, az nem biztos, hogy elvisz egy műsort a hátán.

Jákob egyszerűen túl szelíd, túl civil ehhez a műsorhoz, és az évadnyitóban voltak konkrétan olyan pillanatok, amikor úgy tűnt, mintha legszívesebben már ő is nézőként kuncogna a körülötte zajló eseményeken. Kínos kuncogás ez, mert a játékosok villába érkezését elmesélő első epizód komótosan vánszorog csak,

a legnagyobb izgalmat az jelenti, hogy hányszor bukkan fel a JAKOB-1 rendszámú Ferrari, vagy hányszor sétálnak el a kastélyba érkező nők a spontán Crystal Nails-termékstand mellett.

A Kőgazdag fiatalokhoz hasonlóan a Dating Central Europe-hoz köthető Rich Group és Puncs.hu által megszponzorált műsor néha már-már az abszurd színház felé is elmerészkedik. Nehezen besorolható jelenet például, amikor az egyik játékos az orosz uralkodócsalád, a Romanov-ház leszármazottjaként mutatkozik be, és mindezt nyomatékosítva londinerrel és szigorú nevelőnővel érkezik meg a kastélyba.

A szerkesztők igyekezete látszik még abban is, hogy az első játékosok helikopteren, buszon, lovaskocsin vagy négy félmeztelen férfi vállán érkeznek, és olyan játékos is van, akit konkrétan a családja kísér a kastély bejáratához. Még Rubint Rékát is bevetik egy ponton, csak hogy a kiragadható, jól promózható jelenettel valahogy fenntartsák az érdeklődést a következő reklámszüneten túlig. Az erőltetett geg visszafelé sül el, mert Rubintról és Jákobról is azonnal lerí, hogy képtelenek a kamerák előtt bármiféle flörtöt imitálni.

Az is borítékolható, hogy nyitóepizódhoz méltóan a szerkesztők már fel is skiccelik a csoporton belüli potenciális feszültségforrásokat. Ha a főszereplő nem elég izgalmas, még bízhatnánk abban, hogy majd a versengő nők civakodása továbblendíti a holtpontjain a műsort, de egyelőre a casting sem tűnik túl acélosnak. Két feszültségkeltő embert küldtek csak be a kastélyba: a mások külsejét becsmérlő, kifejezetten gonosz Natit és a vehemens, konfliktuskereső Edinát.

A versenyzők megérkezése után a kastélyban jönnek is a kötelező Nagy Ő-show-elemek. Az előbb említett két szereplőnek köszönhetően a gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy az egymást odébb lökdöső nőket, az álomférfit két irányba húzó játékosokat mutatott a műsor, de itt már annyira amatőr színjátszó körös a hangulat a kastélyban, hogy Jákob is a már fent emlegetett kínos nevetéssel próbál túlélni. Egészen addig, amíg rá nem szólnak a fülére, hogy illene lassan közbelépnie, hogy valahova kifusson a jelenet.

Nagyon hiányzik egy-egy pillanatnyi felszabadultság, humor a műsorból, hiszen 2023-ban már senkivel nem kellene azt elhitetni, hogy ez valóban egy párkereső műsor. Jellemző a Nagy Ő első epizódjára, hogy Jákob például egyetlen poént enged meg magának a műsor utolsó harmadában, de az annyira fájdalmas, hogy az ő és saját érdekünkben sem idéznénk fel újra. Jó, igazságtalanok vagyunk, hiszen a lassan csordogáló epizódban az például kimagasló momentum volt, amikor az egyik játékos azzal a gondosan kitervelt felszedő szöveggel érkezett Jákobhoz, hogy

„szeretném, ha elvinnél egy mexikói útra, de nem a XIV. kerületbe.”

Ezek után talán már érthető, miért örültünk meg annak az epizódba életet lehelő jelenetnek, amelyben Jákob arcára kiül a meglepettség, amikor a Pilisvörösvárról érkező Mónika közli vele, hogy sosem hord bugyit, ezért hozott neki egyet dobozban (itt azonnal be is úszik a háttérben a szaxofonos háttérzene). Ezen a ponton érkezik az a spontán kicsusszanó mondat Jákobtól a műsorban, amilyenből sokkal többet elviseltem volna ebben az adásban:

„Ismerek egy csomó embert Vörösváron, de még sosem hallottam arról a lányról, aki bugyi nélkül jár.”

Amikor pedig már azt hinnéd, hogy a kötelező, pulzusemelő rózsaceremónia még megmentheti valamennyire a műsort, kiderül, hogy az első rész végén nincs kiesés. Sőt, bevezetnek egy újítást, egy kiosztható nyakláncot is, amiről zseniális megoldással egyelőre nem árulták el a készítők, hogy mi is lesz a szerepe a játékban.

Így az első rész után már csak azzal a gondolatkísérlettel szórakoztatjuk magunkat, hogy vajon ennél izgalmasabb formátum lett volna, ha a párkereső helyett Jákob TikTok-csatornája kiterjesztéseként olyan műsort vállal, ahol fiatalok versengenek azért, hogy a Ferrarijába ülhessenek. Lehet, hogy egy ilyen műsor több érzelmet csikart volna ki belőle, mint amit a Nagy Ő-ben láthattunk egy epizód alapján.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!