A TV2 már megint hülyén öltözött civileket mutogat, akik vagy tudnak énekelni, vagy nem

2023. szeptember 11. – 10:40

A TV2 már megint hülyén öltözött civileket mutogat, akik vagy tudnak énekelni, vagy nem
Fotó: TV2

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg sosem lesz vége az éneklős műsoroknak a magyar kertévékben. Az RTL-en nemrég indult újra a Voice, a TV2-n pedig a Tények homofób propagandája után drag queenek énekelnek a Sztárban sztár leszek! című műsorban. Ehhez a felhozatalhoz csatlakozott vasárnap este egy itthon teljesen új formátum a TV2-n. Ez a Mutasd a hangod!, ami egy dél-koreai licencre alapul, számos más ország is átvette már, és inkább vetélkedő, mintsem tehetségkutató. Valahogy úgy, mint amikor az RTL próbálkozott hasonlóval Lip Sync Battle címmel, de az a műsor hamar feledésbe merült hat-hét éve.

A játék lényege voltaképpen annyi, hogy párosoknak azt kell kitalálniuk playbackelés alapján, hogy a hat fellépő ember közül kik azok, akiknek tényleg jó a hangjuk, vagy csak tátognak. A fellépők egyáltalán nem énekelnek az elején, és a playbackelés után kell dönteni, hogy kik azok, akik csak kamuzzák az éneklést, vagy pont ellenkezőleg.

Minden jó tippért 500 ezer forintot kapnak a versenyzők, a fődíj pedig 5 millió forint, amit viszont csak akkor vihetnek haza, ha legutoljára a valóban jól éneklő embert hagyják. De fontos még egyszer kiemelni: tényleg senki sem énekel a műsorban az első alkalommal, hanem emberek tátognak, akikről mindössze annyit árulnak el, mi a valódi foglalkozásuk, bár egyáltalán nem vagyunk meggyőzve ezeknek az állításoknak a hitelességéről. A „gamer” foglalkozású hölgyről például hamar kiderült, hogy motion designerként dolgozik (mozgóképes grafikákat készít, feltehetően videójátékhoz), amit szimplán gamernek hívni olyan, mintha egy tengerbiológust definiálnánk halászként.

Megérkeztünk abba a korba, amikor egy éneklős műsorban már nem is kell nagyon énekelni.

Nyilván celebek nélkül ma már egy nyamvadt Szerencsekereket sem lehet csinálni, ezért itt is vannak ismert emberek, bár a funkciójuk elég nehezen behatárolható. Három állandó segítő (?) vesz részt a műsorban, Papp Szabi a Supernemből (és a TV2 más műsoraiból), Rákóczi Feri rádiós és tévés műsorvezető, illetve Hargitai Bea, aki tényleg volt már minden Playboy-modelltől kezdve tévébemondón át mindenféle celebműsorok kötelező kellékéig. Most valószínűleg az influenszer szó írhatja őt le a legjobban.

Hozzájuk csatlakozik minden adásban egy-egy alkalmi vendég, egy énekes és egy sztár (először Molnár Ferenc Caramel és Liptai Claudia). Vagyis énekelni tudó vagy nem tudó emberek tátognak valami zenére, miközben civil párok próbálják kiszűrni a rossz hangot úgy, hogy random celebek összevissza magyaráznak a háttérből. Az egészet pedig Stohl András vezeti a rá jellemző teátrális kicsapongásokkal és porondmesteri magabiztossággal.

Fotó: TV2
Fotó: TV2

A poén az egészben az emberi előítéletességen alapul, ami különösen ironikus egy olyan csatornán, ahol faji, vallási vagy szexuális előítélek szajkózására építenek komplett választási kampányokat hírműsornak álcázva. Vajon tud énekelni a már ránézésre is slágerkirály esküvőszervező, akinek úgy áll a kezében a mikrofon, mint a fiatal Korda Györgynek? Jó hangja van a filmes asszisztensnek, vagy csak bezavar a kellékként ráaggatott fejhallgató, ami azt sugallja, hogy egy profival állunk szemben? És mennyire lehet hinni egy rakás ordibáló hírességnek?

Hargitai Bea látványosan élvezi a szereplést, de annyira harsány, hogy szinte folyamatosan neki kell beszélnie, amit csak Papp Szabi kötelező sakálröhögése tud megszakítani néha. Ennél többet sajnos nem tudnak hozzátenni a celebek, ami nagy baj. Nagyon kéne ide egy-két konstans vicces arc, aki a műsor legsúlyosabb pillanatait is fel tudja oldani pár poénnal, mert hamar kevés lesz azzal eladni minden C kategóriás heherészést, hogy a végén Papp Szabi röhög a leghangosabban.

A Mutasd a hangod! másfél óra reklámokkal együtt, és ennyi pont elég is ebből a formátumból, pláne a Sztárban sztár leszek! után. Sőt, ha ez mindössze egy óra lenne, még el is tudná viselni az ember ezt a sok rossz éneklést. Maga az alapkoncepció tényleg működik, el tudom képzelni, hogy vasárnap egyeseknek príma szórakozás lehet, ahogy próbálják kitalálni, hogy a pincér (aki valójában az Operettszínház énekese) tud-e énekelni pár perc playbackelés alapján, vagy a falmászó (valójában ipari alpinista, de ez a készítőket sem zavarta).

Ez sajnos ennyi, ezen kívül semmit nem tudnak a résztvevők hozzátenni a műsorhoz. Az első versenyzők (egy csávó és az anyukája) elég unalmasak voltak, a „segítők” sokkal jobban el voltak foglalva egymással, de leginkább Hargitai Beával, mintsem magával a játékkal. És akkor arról az iszonyatos pár percről nem is beszéltünk még, amikor kiderült, hogy jól tippeltek a versenyzők, a falmászó tényleg nem tud énekelni. Hogy ezt alátámassza, elénekelte egy haldokló macska hangján Shakirától a Whenever, Wherever című számot. De rendesen, végig elénekelte, mindannyiunk és Hargitai Bea őszinte megdöbbenésére.

A TV2-nek sikerült az a bravúr, hogy vasárnaponként rögtön két műsorban énekelnek rosszul bénán öltözött civilek, miközben celebek ordibálnak a háttérben.

Ettől függetlenül még akár be is válhat a TV2 taktikája, hiszen aki kifejezetten kedveli a harsány, üvöltő, szándékosan gagyi magamutogatást este nyolckor, az miért ne akarná ezt tovább nézni más sztárokkal, más szabályokkal, egy kicsit más műsorban este kilenckor? Kicsit karakteresebb indulókkal és jobban odafigyelő celebekkel ez még működhet is, bár az tényleg nagyon nem szórakoztató, ahogy egy hamisan éneklő gyógymasszőr megpróbálja végigénekelni Bonnie Tyler legnagyobb slágerét. Az első 20-30 másodperc után is tudjuk, ha valaki nem tud énekelni, elképzelésem sincs, ki akar ebből 2-3 percet is végigszenvedni. Abban viszont valóban van némi izgalom, hogy a versenyzők felteszik-e az addig összegyűjtött pénzüket a főnyereményért cserébe, vagy inkább kicsekkolnak a már megszerzett lóvéval.

Fotó: TV2
Fotó: TV2

A nyerő formátum mellett a TV2 nagy szerencséje, hogy Stohl valószínűleg simán elkonferálgatná másfél órán át a száradó festéket is a falon, és az is jól állna neki. Az első adás alapján ő viszi a hátán a műsort, a vendégcelebek viszont alig-alig tudtak hozzátenni bármit a látottakhoz – Liptai szerintem jó, ha kétszer szólalt meg összesen.

Azt viszont kár lenne tagadni, hogy az adás végi finálé kifejezetten hatásos, hiszen ekkor megy fel az énekes sztárvendég a színpadra duettezni, és ott élesben derül ki, hogy a kiválasztott playbackelő tud-e énekelni. Őszintén szólva csak azért meg akarom nézni a következő részt, hogy lássak valami profi énekest duettezni egy kappanhangon vernyákoló aneszteziológussal, és utána már nyugodtan fogom kihajítani a tévét az ablakomon, és végleg lemondani a tévés előfizetésemet.

A Mutasd a hangod! vasárnap esténként látható a TV2 műsorán.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!