Miközben Hollywood jobb fizetésért sztrájkol, a Netflix 900 ezer dollárért keres MI-menedzsert

2023. július 25. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

A hollywoodi színészek és írók szakszervezetei 1960 óta először közösen sztrájkolnak: jobb béreket szeretnének, de többek közt a mesterséges intelligencia stúdiók általi használatát is szabályoznák. Eközben a Netflix bejelentette: évente 900 ezer dollárért keres MI-menedzsert – írja a The Intercept.

„Tehát 900 ezer dollár/év egy katonának, abba az istentelen mesterségesintelligencia-hadseregbe. Ez az összeg harmincöt színésznek és családjuknak biztosíthatná az egészségbiztosítását. Hátborzongató” – mondta Rob Delaney színész, aki főszerepet játszott a Black Mirror egyik epizódjában. „Biztosíthatom önöket, hogy van elég pénz, csak a prioritásokról van szó” – tette hozzá.

Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete, a WGA májusban hirdetett sztrájkot, miután nem sikerült megegyezniük az AMPTP-vel. A két szervezet háromévente szokta felülvizsgálni az alapszerződést, ami meghatározza, milyen feltételek mellett dolgozhatnak a szervezet tagjai bizonyos produkciókon, és általában dűlőre szoktak jutni. A forgatókönyvírókhoz júliusban a színészek is csatlakoztak. A színészek szakszervezetének 160 ezer tagja azt követeli, igazítsák hozzá a javadalmazásukat az iparág gyorsan változó körülményeihez.

A sztrájknak egyébként már Magyarországon is érezhető a hatása: több forgatás leállt, nehéz helyzetbe került egy csomó magyar filmipari dolgozó. Úgy látszik, hogy Hollywoodnak most egy ideig kampó – hogy miért, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!