A Rammstein billentyűsét is szexuális visszaélések elkövetésével vádolják

2023. július 18. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Till Lindemann frontember után a Rammstein másik tagját, a billentyűs Christian „Flake” Lorenzt is szexuális visszaélések elkövetésével vádolják – írja a Deutsche Welle.

A Jasmin Stevens álnéven nyilatkozó nő azt mondta a Süddeutsche Zeitungnak és az NDR műsorszolgáltatónak adott interjújában, hogy 2002 decemberében, 17 évesen részt vett Lindemann Messer című könyvének dedikálásán Berlinben. Ezután az ismerőseivel együtt elment egy bárba, ahová Lindemann és Flake is velük tartott. Visszaemlékezése szerint Lindemann megkérdezte tőle, nincs-e kedve elmenni vele Flake brandenburgi vidéki házába, de már az ismerősei nélkül. Azt mondta, akkoriban „teljesen belezúgott” Lindemannba, biztonságban érezte magát a két világsztár társaságában, így igent mondott. Először 22 évesnek mondta magát, de amikor megérkezett a házba, elárulta a valódi korát.

Elmondása szerint Lindemann és Flake rengeteg sört és felest itatott vele, és valószínűleg ők maguk is ittak. Egy ponton Lindemann eltűnt aludni, azután ő is lefeküdt egy másik szobában lévő ágyba. Állítása szerint Flake ezután lefeküdt mellé, és szexelni akart vele. Ő ezt viszont nem akarta, de nem mondott nemet, nem ellenkezett, csak feküdt ott részegen. „Hagytam, hogy megtörténjen. Olyan voltam, mintha kikapcsoltam volna, elszakadtam magamtól” – mondta Stevens, hozzátéve, hogy még mindig szenved a Flake-kel átélt traumatikus élményektől. Emiatt évekig terápiára is járt.

Jasmin Stevens esküt tett a bíróságnak benyújtandó nyilatkozatára. Ha hamis tanúvallomást tesz, akár börtönbüntetés is várhat rá. Rajta kívül több személy is eskü alatt vallotta, hogy a lány beszámolt nekik a történtekről, köztük vannak családtagok, korábbi munkatársak és barátok is. A Süddeutsche Zeitung és a NDR szerint naplóbejegyzések, a terapeutájától kapott, csaknem tízéves dokumentumok, valamint a dedikáláson készült fotók is alátámasztják Stevens állításait. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Stevens vonzódása Lindemann iránt az állítólagos bántalmazás ellenére folytatódott. A Rammstein frontemberével az azt követő hónapokban újra találkozott, és rövid, konszenzusos viszonyt folytattak.

Till Lindemann és Christian „Flake” Lorenz a Rammsteint budapesti koncertjén 2023. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex
Till Lindemann és Christian „Flake” Lorenz a Rammsteint budapesti koncertjén 2023. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

Jasmin Stevens mellett egy másik nő is jelentkezett, aki egy állítólagos bántalmazásról számolt be a zenekar korai éveiből. Az akkor 22 éves Sybille Herder – a nevét megváltoztatták – egy 1996. februári, Gerában tartott koncertre emlékezett vissza. Azt mondta, a koncert után a Rammstein több tagjával, köztük Lindemann-nal, Flake-kel és Christoph Schneider dobossal együtt italozott és bulizott a zenekar szállodájában. Herder beszámolója szerint az este folyamán elvesztette az eszméletét, és másnap reggel meztelenül ébredt a padlón. Emlékei szerint mellette feküdt Flake. „Szexeltem már előtte és utána is, de soha nem fájt annyira a hasam, mint akkor” – mondta. Állítása szerint a hasa még napokig fájt az eset után. Nem tudja, hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, és azt sem tudja, hogy ki volt a felelős a fájdalomért.

Herder úgy emlékszik, hogy nem tudott felállni, annyira rosszul érezte magát, hazafelé menet alig bírt felszállni a villamosra. Állítása szerint akkoriban fontolgatta, hogy elmegy a rendőrségre, de végül nem tette. „Akkoriban úgy gondoltam, hogy úgysem hitt volna nekem senki.” Később azonban Herder egy közeli barátjának és a nővérének mesélt a történtekről. Herder azt mondta, ezután sokáig hallgatott az egészről, és próbálta elfelejteni a traumáját. Egészen 2020 márciusáig, amikor is megjelent Lindemann „Wenn Du schläfst” (Amikor alszol) című verseskötete. Azt mondta, nem tudta elhinni, hogy Lindemann nyilvánosan ír egy bedrogozott nő megerőszakolásáról. Felindulásból levelet írt a kiadónak, amit végül mégsem küldött el. A levéltervezetet most megmutatta a Süddeutsche Zeitungnak és az NDR-nek, a PDF-fájl metaadatai szerint valóban 2020. március közepén készítették.

Az elmúlt hetekben többen is azzal vádolták Till Lindemannt, hogy a Rammstein koncertjein rendszeresen szállítanak neki fiatal rajongólányokat, akikkel szexelhet. Egy északír nő azt állította, hogy bedrogozták, miután nem akart lefeküdni az énekessel, ezután pedig több partner is megszakította a kapcsolatot a zenekarral vagy kifejezetten Lindemann-nal. A botrány nyomán mi is beszéltünk több rajongóval, hogy kiderítsük, pontosan mi zajlik a színfalak mögött.

Ha az 1996-os és 2002-es szexuális erőszakok valóban megtörténtek, akkor a Lindemann ellen folyó nyomozás szempontjából még mindig büntetőjogi jelentőséggel bírhatnak. A két nő közül eddig egyikük sem tett feljelentést. Christian „Flake” Lorenz és Till Lindemann ügyvédjei nem kellően megalapozott tényekre hivatkozva visszautasították a vádakat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!