Fékevesztett orgia vagy laza buli – rajongókat kérdeztünk, mi is történik a Rammstein-afterpartikon

Legfontosabb

2023. június 14. – 10:09

Fékevesztett orgia vagy laza buli – rajongókat kérdeztünk, mi is történik a Rammstein-afterpartikon
Til Lindemann, a Rammstein énekese a Wacken Open Air fesztiválon, az észak-németországi Wackenben, 2013-ban – Fotó: Carsten Rehder / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Áll a bál a Rammstein háza táján: egy rajongó megvádolta az együttest azzal, hogy egy koncerten bedrogozták, ezután többen álltak elő olyan történetekkel, amelyek szerint a zenekar koncertjein rendszeresen szállítanak fiatal rajongólányokat az énekesnek, Till Lindemann-nak, hogy aztán közösüljön velük.

A Till Lindemann verseit kiadó Kiepenheuer & Witsch azonnal megszakította a kapcsolatot a frontemberrel, illetve lekerültek a német boltok polcairól a zenekar Sex, Pussy, Kokain nevű parfümjei is. Több müncheni koncertet követő afterpartit lemondtak. Lindemann tagadja a vádakat, ügyvédei perrel fenyegetőznek, a banda pedig Instagramon kérte a rajongókat, hogy ne ítélkezzenek idő előtt a médiában megjelent hírek alapján. A botrányt egy északír rajongó robbantotta ki, aki azt állítja: bedrogozhatták a vilniusi koncert közben, mert a koncert előtti buli utáni időszakból alig emlékszik valamire.

Megkerestünk két másik Rammstein-rajongót, akik szintén vettek már részt ilyen afterpartin, hogy képet kaphassunk róla, mi is történik ilyenkor tulajdonképpen.

„2019 óta ismerem az együttest, leginkább Tillt, és nagyjából húsz koncert utáni afterpartin voltam – mondta az egyik, névtelenséget kérő forrásunk, akit az egyszerűség kedvéért innentől Áginak fogunk hívni. – Ezért is vállaltam, hogy beszélek erről, mert azok a lányok, akik most a zenekar ellen szólalnak fel, egy-egy partin voltak csak. Az én élményeim mindig pozitívak voltak, nem tudok egyáltalán rosszat felhozni ellenük.”

Drog, szex, hard rock

A botrány akkor robbant ki, amikor egy északír nő, Shelby Lynn a nyilvánossághoz fordult azzal, hogy egy női „castingrendezőn” keresztül kapott úgynevezett nulladik soros belépést a koncertre, ahol találkozott is Lindemann-nal, de amikor közölte, hogy nem akar szexelni vele, a férfi dühös lett. Ebbe a nulladik, vagyis a színpadhoz legközelebbi sorba kizárólag nőket engednek be, ők részt vehetnek a koncert előtti partin, illetve ha akarják, a fellépés utáni afterpartin is. Nem kell nulladik sorosnak lenni viszont ahhoz, hogy ezeken a bulikon valaki részt vehessen: Alena Makeeva „castingrendező” egyébként is osztogatott ilyen karszalagokat a rajongóknak.

Lynn a felelevenített eset után mindössze két alkoholos italt fogyasztott, mindezek ellenére teljesen elvesztette a kontrollt az éjszaka egy pontján. Utána drogtesztet is csinált, de az semmit nem mutattak ki a vizeletéből. Másnap zúzódásokat talált a testén, de nem emlékszik, hogy azok hogyan kerülhettek oda. Azt kijelentette, hogy nemi erőszakról nem volt szó, a vádak is inkább arról szólnak, hogy Lindemann-nak így gyűjtik a lányokat a szexre, nem pedig arról, hogy bárkit erőszakkal kényszerítene rá. A korábban említett „castingrendezőt” azóta eltávolította a környezetéből a zenekar – őt egyébként állításuk szerint hivatalosan sosem alkalmazták, és ki is tiltották a Rammstein koncertjeiről.

Miután a rajongó a közösségi médiában nyilvánosságra hozta, mi történhetett vele, rengeteg üzenetet kapott, amelyekben más lányok írják le – név nélkül – az élményeiket. Többen azt állítják, hogy Lindemann erőszakos, tör-zúz a hotelszobában, és többen azzal is vádolják, hogy tudtuk nélkül drogozott be nőket. Néhányan arról írnak, hogy a koncert előtti partin vettek részt, utána kezdték furcsán érezni magukat, és nem emlékeznek szinte semmire, néhányan pedig arról, hogy találkoztak furcsán viselkedő lányokkal az ilyen bulikon.

A Spiegelnek több lány is mesélt arról, hogy szerintük mi történt azokon a privát afterpartikon, amelyeket Lindemann szervezett. Azt, amiről ők beszámolnak, leginkább a „grooming” kifejezéssel lehet leírni, ami behálózást, becserkészést jelent, vagyis azt, amikor egy idősebb személy kihasználja a helyzetét, és nyomást gyakorol egy fiatalabb személyre, jellemzően szexuális téren. Német lapértesülések szerint erős a gyanú, hogy Lindemann súlyosan szexfüggő, ezért is kér mindig új nőket a legelső sorba, és állítólag annyira súlyos a helyzet, hogy még koncert közben is hajlamos kiugrani szexelni.

Nincs kényszer, de előfordul a szex

„Mindig ott álltam a nulladik sorban – mondta Ági. – Azoknak, akiket meghívnak az afterpartira, külön karszalagjuk van, ezzel mehetünk be a backstage részbe. Egyébként nemcsak lányokat hívnak, bár nyilvánvalóan ők vannak többen, vannak fiúk is, ismerek egy lányt, aki elhozta a barátját például. A backstage-ben van egy bár, ahol lehet italt kérni, és ha a bandának van kedve, egy idő után csatlakoznak hozzánk, lehet velük beszélgetni.

Szerintem fontos kihangsúlyozni: senkit nem kényszerítenek arra, hogy ezeken a bulikon ottmaradjon. Akármikor el lehet menni, senkit nem érdekel, ha valaki hazamegy”

– tette hozzá.

„A stadion egy hátsó szobájában voltunk, zene szólt, és volt bár egy profinak tűnő pincérrel, ő keverte az italokat. Azt mondanám, összesen nagyjából maximum 40 ember lehetett ott, sok fiatal nő, de férfiak is, idősebbek” – mondta a Telexnek egy másik, cseh rajongó, nevezzük Vikinek, aki 2019-ben, Prágában vett részt egy afterpartin. Ő nem tartozott a nulladik sorosok közé, az első sorban állt, és három barátjával kapta a karszalagot a zenekar körüli csapat egy tagjától a koncert közben.

„A zenekar DJ-je, Joe Letz is ott volt, aztán megjelent az együttes többi tagja, Flake, Richard, Schneider és Paul, de nem voltak ott sokáig. Egy kicsit beszélgettem Paullal és Schneiderrel, mindketten kedvesek és aranyosak voltak, és az én benyomásom az volt, hogy őszintén szólva nagyjából ennyi történt a bulin – emberek beszélgettek, iszogattak vagy kint cigarettáztak.” A rajongók maguknál tarthatták a telefonjukat, csak arra kérték őket, ne csináljanak képeket a zenekar tagjairól – magukat viszont nyugodtan fotózhatták.

A Rammstein koncertjének közönsége a müncheni Olimpiai Stadionban, 2023. június 7-én – Fotó: Sven Hoppe / Getty Images
A Rammstein koncertjének közönsége a müncheni Olimpiai Stadionban, 2023. június 7-én – Fotó: Sven Hoppe / Getty Images

„Egy idő után odajött hozzánk egy nő – később megtudtam, hogy ő Alena –, és megkérdezte, hogy a barátaimmal csatlakoznánk-e Tillhez vacsorára. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy Till »lányokat keres«.”

Ági fontosnak tartotta leszögezni, hogy tapasztalata szerint ezeken a bulikon nem a banda énekese jár körbe és kényszeríti magát az emberekre, hanem éppen fordítva: „A lányok általában izgatottan várják, hogy beszélhessenek vele.” Azt is elmondta:

nincs értelme tagadni, ebben a környezetben előfordulhat szex, de senkit nem kényszerítenek semmire.

Annak ellenére, hogy most már a közvélemény is összemossa a szexuális erőszakot a történtekkel, Lynn is többször leszögezte: ilyesmi nem történt, a probléma azzal van, hogy úgy gondolja, akaratán kívül bedrogozhatták. Az általa Instagramon publikált beszámolók jelentős része is erről szól. Nem segíti Lindemann helyzetét az sem, hogy időközben olyan Lindemann-dalszövegre hívták fel a nagyközönség figyelmét, ami arról szól, mennyire jó egy olyan nővel szexelni, aki alszik, akár úgy is, hogy előtte Rohypnol kerül az italába, ami egy elég erős nyugtató.

Egymásnak ellentmondó beszámolók

Egy youtuber azonban megtalálta azt a lányt, aki Lynn-nel volt az este folyamán (a képek és videók alapján nem lehet megállapítani, meddig, de a lány elmondása szerint a koncert előtti és az utána rendezett bulin is), ő azt mondta, nem gondolja, hogy a lányt bedrogozták volna. Az interjúban azt állította – és a bemutatott videókon is ez látszik –, hogy Lynn végig magas fordulatszámon pörgött, energikus volt. A lány szerint neki másnap sem mesélt semmit, csak a közösségi médiára töltötte fel a beszámolóit.

Ugyanez a youtuber még egy lányt is meginterjúvolt, aki ugyanazokon a bulikon volt, de ő sem támasztotta alá Lynn állításait. Mindketten azt mondták, hogy az alkohol és az alkoholmentes italok is le voltak zárva, ők nyitották ki az üvegeket, egyedül akkor ittak lezáratlan italt, amikor Till feleseket kínált körbe. Az első interjúalany szerint azonban senki nem lett rosszul tőlük. A második interjúalany azt állította, hogy ő volt az, aki kinyitotta a tequilás üveget, és ő adta oda az énekesnek, hogy töltsön.

„Nem hallottam olyanról, hogy valaki hasonlóval vádolná a zenekart. Minden beleegyezéssel történik, felnőtt emberek között – mondta Ági. – Úgy tűnik, mintha azt próbálnák most leleplezni, hogy előfordul szex ebben a környezetben. Ha ezt felnőtt emberek beleegyezéssel csinálják, akkor szerintem nem kéne, hogy probléma legyen.”

Aktivisták tüntetnek a müncheni Olimpiai Stadion előtt a Rammstein koncertjének kezdete előtt, 2023. június 7-én – Fotó: Sven Hoppe / Getty Images
Aktivisták tüntetnek a müncheni Olimpiai Stadion előtt a Rammstein koncertjének kezdete előtt, 2023. június 7-én – Fotó: Sven Hoppe / Getty Images

„Engem ez már zavar, mintha már arról szólna az egész, hogy szegény fiatal lányokat mindig manipulálják, nem lehet, hogy ők bármibe beleegyeznek. Mert fiatal lányok, nem tudják, mit csinálnak. Rengetegen vannak, akik ezeket a bulikat nagyon élvezik, önszántukból mennek el rájuk, jó élményeik vannak, tisztelettel bántak velük, biztonságban érezték magukat. Most meg azt próbálják ráhúzni az egészre, mintha ez egy szexszervezet lenne.”

Kiegyenlítetlen erőviszonyok

Viki is azt mondta, hogy nem érezte magát soha veszélyben. „Nem láttam, hogy bárki túl részeg lett volna, vagy túl sokat drogozott volna. Én viszonylag gyorsan megéreztem az alkoholt, mert az afterparti idejére már tíz órája nem ettünk semmit, úgyhogy egy alkoholos ital is elég volt.”

Ő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ez olyan környezet, ahol az ember belekerülhet kellemetlen szituációkba. „Amikor a barátaimmal elmentünk ide, tudtuk, hogy léteznek ilyen bulik, de nem hallottunk olyanról, hogy különösebben veszélyesek lennének. Ennek ellenére egyértelmű volt, hogy Till valószínűleg keresni fog ott olyan lányokat, akikkel utána lefeküdhet, ezért haboztunk eleinte, hogy találkozzunk-e vele, és ezért is mentünk haza hamar, de persze elfogadtuk az afterpartis karszalagokat, és elmentünk a buliba, mert egy különleges élményt szereztünk, találkozhattunk az idoljainkkal.

De az erőviszonyok nem kiegyensúlyozottak, minden bizonnyal benne van ebben az egészben, hogy az embert olyan dolgokra lehet rávenni, meggyőzni, amit általában nem tenne.”

Viki szerint a nagyobb afterparti az, ami átlagosabb és lazább, ő viszont úgy látja, hogy a fiatalabb lányokat azért választják ki ezekre a bulikra, hogy potenciálisan „elérhetők” legyenek Lindemann-nak.

A Rammstein tovább folytatja az európai turnéját, júliusban Magyarországra is jönnek, és két koncertet adnak a Puskás Arénában.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!