Faluépítős játék nyerte a legrangosabb társasjátékos díjat

2023. július 17. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is kiosztották a Spiel des Jahres nevű díjat, ami a társasjátékok között a legrangosabb elismerésnek számít. Ahogyan az utóbbi években, idén is három kategóriában osztottak díjat.

Az év játékának járó nagydíjat a Dorfromantik nyerte, ami az azonos nevű mobiljáték táblásított változata. A játékban egy falut építgetnek közösen a játékosok hatszögű lapokból. Érdekessége, hogy nem lehet benne veszteni, legfeljebb kicsit kevesebb ponttal nyer a csapat. A keményvonalas társasjátékosok között nagy fanyalgás is volt már a jelölés miatt is, hogy a Dorfromantik nem is igazán játék. A jelöltek között volt még a Fun Facts és a korábban a Telexen is bemutatott Következő megálló: London.

A kicsit összetettebb, ínyenc játékoknak szánt Kennerspiel des Jahres-díjat a Challengers! nyerte el. Ebben a játékban párokban csapnak össze a játékosok az általuk összerakott paklik lapjait használva. A lényeg a pakliépítésben van, mivel maga az összecsapás már elég automatikusan megy, és a szerencsének is bőven jut szerep benne. Itt jelölést kapott még a karácsonyi ajánlónkban is bemutatott Iki és hamarosan magyarul is megjelenő Ismeretlen bolygó.

A gyermekjátékok között a Mysterium Kids nyert, amiben egy játékos a jótékony szellem, aki a többi játékosnak próbál segíteni a kincs megtalálásában.

A Spiel des Jahres 2023-as díjazottjai – Fotó: Spiel des Jahres
A Spiel des Jahres 2023-as díjazottjai – Fotó: Spiel des Jahres

A díjat sokan kritizálták már amiatt, hogy a komoly és összetett játékok helyett a könnyed, családi társasokat részesíti előnyben, de ez nem változtat a tényen, hogy az elismerés sokezer eladott példányt jelent, és a kiadók szinte bármit megtennének, hogy a jellegzetes logót a dobozra nyomtathassák.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!