Kié ez a fantasztikus bajusz, és miért szól róla mostanában minden Hollywoodban?

2023. február 25. – 22:13

Kié ez a fantasztikus bajusz, és miért szól róla mostanában minden Hollywoodban?
Pedro Pascal az Argentina, 1985 című film vörös szőnyegén a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, 2022. szeptember 3-án – Fotó: Elisabetta A. Villa / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki nézett filmeket és tévésorozatokat az elmúlt 10 évben, biztos feltűnt neki egy látványosan jóképű férfi fantasztikus bajusszal, aki minden második nagy sikerű produkcióban felbukkant – így vagy úgy. Ő Pedro Pascal, aki a 90-es évek végén kezdte kisebb szerepekkel a színészetet, de egészen a 2010-es évek közepéig várni kellett a nagy áttörésére. Azóta egy sor ikonikus karakterhez adta az arcát, és Hollywood egyik legkeresettebb színészének számít. Pedig a családja annak idején politikai menekültként volt kénytelen távozni Chiléből, és nem sokon múlt, hogy egészen más pályát fusson be.

Nem is kell akkora film- vagy sorozatőrültnek lenni, hogy felismerjük Pedro Pascalt. Az első nagy áttörést hozó szerepe Oberyn Martell volt a Trónok harcában, a Martell család jóképű, hedonista hercegeként pedig hozzá tartozik a sorozat egyik legemlékezetesebb és legsokkolóbb jelenete, amikor halálos párbajt vívtak Gregor Clegane-nel, A Heggyel. Ekkoriban Pascal egész sok ismert sorozatban (Graceland, A mentalista, Homeland) kapott kisebb-nagyobb szerepeket, de a Trónok harca-beli mellékszerepe mellett volt egy másik sorozat, ami igazán megdobta az ázsióját: a netflixes Narcos nyomozójaként nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a streamingfelület jelentős játékossá váljon a piacon, a Narcos pedig menő produkcióvá spinoffokkal és videójátékokkal.

A Narcos és a Trónok harca után Pascal már válogathatott a szerepek között, de főleg akciófilmekre szerződtették le, mint A Nagy Fal, a Kingsman, A Védelmező vagy a Határok mentén. Valahol ez teljesen érthető, hiszen Pascal fizimiskája teljesen olyan, mint a 80-as évek bajszos akcióhőseié (például Tom Selleck), és szinte még fegyver sem kell a kezébe, mert a puszta nézésével képes halálos sebeket okozni.

Tényleg csak idő kérdése volt, mikor húzza be valamelyik hollywoodi szuperprodukció, végül a Star Warsnál kötött ki. Ami azért érdekes, mert az egyik legfontosabb szerepében gyakorlatilag egyáltalán nem látni az arcát, csak a hangját halljuk, miközben egy sisakos férfi mászkál. Azóta ki is derült, hogy az esetek többségében Pascal ott sem volt a Mandalorian forgatásain, a dublőrei alakították Din Djarint, ő meg utószinkronizált.

Szóval négy év alatt Pedro Pascal eljutott oda, ahová csak nagyon kevés színész ilyen hamar: a neve alapján a nézőknek egyből beugrik Oberyn Martell, Javier Peña nyomozó vagy a Mandalorian.

Fotó: Juan Pablo Gutierrez / Netflix
Fotó: Juan Pablo Gutierrez / Netflix

Ennyi ismert szereppel Pascal valószínűleg egy életre megalapozta volna a karrierjét, azonban az igazi nagy dobás 2023-ban jött a Last of Us videójáték sorozatos adaptációjával. Az HBO sorozata magasan a legnagyobb siker eddig az idei évben, és Pascal ismét egy ikonikus karaktert alakít. Ezzel ráadásul az egyik legjobban kereső tévés színész lett,

részenként 600 ezer dollárt kaszált, ami egyértelműen jelzi, mekkora játékossá vált mára az amerikai szórakoztatóiparban.

A Last of Us egyébként minden idők egyik legsikeresebb videójátékos projektje, amelyben egy Joel Miller nevű férfi igyekszik egy tinilányt eljuttatni A-ból B-be a posztapokaliptikus Egyesült Államokban, ahol a zombik átvették az uralmat a világ felett. Ez így elsőre nem hangzik túl eredetinek, de az eddig megjelent két Last of Us-játék az utóbbi konzolgenerációk csúcsteljesítménye, és egyaránt elképesztően népszerű a játékosok és a kritikusok körében is.

A játéksorozat rajongói számára Joel ikonikus karakter, Pascal pedig tökéletes választás a szerepre, hiszen itt is elég csöndesnek, kimértnek és szúrós tekintetűnek lennie ahhoz, hogy aztán előbújjon belőle a férfiállat, ha épp erre van szükség. A Last of Usnak még bőven nincs vége ugyan, a sorozat már most akkora siker, hogy hiába tervezték eredetileg csak két évadosra, a készítők és az HBO már bőven hosszabb távon gondolkodnak.

De hogyan lett Hollywood új liblingje egy olyan férfi, aki rokona Salvador Allendének, Chile egykori elnökének, aki inkább öngyilkos lett 1973-ban, mint hogy átadja a hatalmat a kormányát megpuccsoló, későbbi véreskezű diktátornak, Augusto Pinochetnek?

José Pedro Balmaceda Pascal a chilei fővárosban született 1975-ben, vagyis két évvel Allende halála után. Értelmiségi családban nőtt fel, édesanyja gyerekpszichológusként, édesapja orvosként dolgozott. Ha akarták volna, se tudtak volna távol maradni a politikától. Édesanyja ugyanis Andrés Pascal Allendének, Salvador Allende unokaöccsének az unokatestvére. Andrés Allende ráadásul egy igazi marxista szabadságharcos volt, aki egy ideig a Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR) baloldali városi gerillacsoportot vezette, és Pinochet rezsimjét próbálta megdönteni.

Pascal szülei vállaltan Allende-támogatók voltak, és aktívan részt vettek a Pinochet elleni mozgalmakban. Ezt a diktatúra is észrevette, ezért Pascal szülei bemásztak a venezuelai nagykövetség kerítésén, és ott bújtak el, amíg meg nem kapták a politikai menedékjogot Dániában. Végül az Egyesült Államokban kötöttek ki, Pascal pedig Texasban, majd Kaliforniában nőtt fel. A Talk Easy podcastban a színész arról beszélt, hogy máig elfogja a szorongás, ha katonai egyenruhás embereket lát fegyverrel, mert fiatalon folyamatosan attól rettegett, hogy Pinochet katonái elhurcolják a szüleit, vagy a több tucat (konkrétan 34) unokatestvérének egyikét.

Az élete a 90-es évekig mégis gondtalanul telt, hogy aztán a termékenységi szakorvosként dolgozó apja belekeveredjen egy durva botrányba. A 90-es években derült ki, hogy a Kaliforniai Egyetem irvine-i campusán több ott dolgozó orvos az érintettek előzetes engedélye vagy beleegyezése nélkül műtött ki, majd ültetett be petesejteket nőkből és nőkbe, ráadásul az ezért járó pénzek egy részét egész egyszerűen elsikkasztották.

A vizsgálatok szerint száz nő petesejtjét távolították el, termékenyítették meg, majd ültették be másnak illegálisan, ezekből 15 gyerek született később. Az ügyben részt vevő három orvos (köztük Pascal apja) ellen csalás és sikkasztás miatt indítottak eljárást. A háromból ketten még idejében elmenekültek az országból, Pascal apja egyenesen vissza Chilébe – ahová vitte magával a feleségét, és a két legkisebb gyermeküket.

Fotó: HBO Pressroom
Fotó: HBO Pressroom

Az ügyből óriási botrány lett (a részleteket felderítő Orange County Register Pulitzer-díjat is kapott érte 1996-ban), azonban kollégái, diákjai és maga Pedro Pascal is máig azt állítja, hogy az orvosok ártatlanok, és a népharag hamarabb hozott ellenük ítéletet, mint hogy rendes nyomozás történt volna. Pascal apja végül 2022-ben visszatért az Egyesült Államokba, feladta magát a hatóságoknak, és 750 ezer dollár óvadékért cserében jelenleg is szabadlábon van.

1999-ben újabb tragédia érte a családot: Pascal anyja öngyilkos lett Chilében. Az akkor már New Yorkban élő színész ekkor változtatta meg a nevét Balmacedáról Pascalra, részben az anyja iránti tisztelet jeléül, részben azért, mert könnyebb volt az amerikaiaknak a kiejtése. Már javában készült a színészi karrierjére, és kisebb tévés epizódszerepek (Buffy, A férjem védelmében, Esküdt ellenségek) mellett jelentős színházi tapasztalatra tett szert nemcsak színészként, hanem rendezőként is.

Színházi munkái közben ismerte meg Oscar Isaacet, szoros barátságot kötöttek, és ez máig kitart. A két színész életútjában az a közös, hogy mindketten Latin-Amerikában születtek, majd bevándorlóként költöztek Amerikába.

Egészen szórakoztató egyébként körbenézni az interneten, és rákeresni Pascal korai szerepeire, hogy lássuk, mennyire más típusú szerepeket kapott, akkor még az ikonikus bajusz nélkül. A védjegyévé váló arcszőrzetet valahol a kétezres évek végén próbálta ki először, amikor egy különleges ügynököt alakított az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztályban. Érdekes módon ekkoriban kezdték el őt felfedezni, és kifejezetten maszkulin szerepeket adni neki, de a bajuszt egészen a Trónok harcáig nem erőltette. Azóta viszont meg sem vált tőle.

A magát liberálisnak valló Pascal egyre aktívabb politikailag is, például támogatásáról biztosította Gabriel Boricot a 2021-es chilei választásokon, amit végül az egykori diákvezér megnyert, és jelenleg is ő az ország elnöke.

Ezen kívül Pascal hangos támogatója az LMBTQ-közösségnek is, ami részben a testvérének köszönhető. Amikor a kirekesztő és transzfób bejegyzései miatt egyre több kritika érte a Mandalorianben felbukkanó Gina Caranót, Pascal volt az, aki azonnal a segítségére sietett, és igyekezett elmagyarázni az egykori ketrecharcosnak, miért fontos a transznemű embereknek, hogy ne nevessenek a személyes névmásaikon, hanem vegyék őket komolyan. Caranótól végül megvált a Disney, Pascalról pedig kiderült, hogy azért annyira érzékeny erre a témára, mert az egyik testvére transznemű.

Lux Pascal a legkisebb gyerek a családban, és annak idején ő is hazatért, amikor eljárást indítottak édesapjuk ellen a hatóságok. Lux is színésznek tanult, színházi munkái után kisebb-nagyobb tévés szerepeket kapott, a Narcosban is felbukkant. 2021-ben állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy transznemű, megváltoztatta a nevét, és azóta egyenjogúsági aktivistaként is dolgozik a bátyja hathatós segítségével.

A legismertebb szerepei és sármos külseje miatt könnyű ugyan beskatulyázni Pascalt, kifejezetten sokoldalú színészként ismerik, ráadásul a morózus karakterei ellenére nagyon szellemes figura, sok öniróniával és szerénységgel. Elég megnézni, milyen zseniális paródiát forgatott vele a Saturday Night Live nemrég: a készítők elképzelték, hogyan nézne ki egy tévésorozat a Mario Kart-játékokból, ha a Last of Us készítői csinálták volna. Pascal pontosan ugyanazzal az arccal játssza a kiégett, shotgunos Mariót, mint Joelt a Last of Usban.

Pascal évek óta tartó sikerszériájának azonban van egy másik része is azon kívül, hogy színészként bármit el tud játszani az idegesítő pojácától a bamba hősszerelmesen át a kőkemény bűnözőig. Saját bevallása szerint a 80-as években egész nap filmeket nézett, és óriási rajongója lett az HBO-nak. Oberyn Martell karakterére úgy jelentkezett, hogy imádta George R. R. Martin könyveit, a Last of Ust pedig azért vállalta el, mert ugyanaz a Craig Mazin készítette, aki a Csernobilt. Ahogy a Wirednek elmondta, nem Oscar-díjra és hasonlókra vágyott gyerekként, hanem hogy egy olyan projektnek lehessen a részese, ami meghatározó tud lenni az HBO-n. Végül a Last of Usnak köszönhetően ez össze is jött neki.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!