Az Elden Ring nyerte idén a videójátékok Oscar-díját

2022. december 9. – 07:11

Az Elden Ring nyerte idén a videójátékok Oscar-díját
Forrás: Bandai Namco

Másolás

Vágólapra másolva

Sosem hittem volna, hogy egyszer azt fogom olvasni egy videójátékos díjátadó közvetítése alatt, hogy „Gratulálunk Milf Hunternek, a legutóbbi Steam Deck nyertesének!”, miközben a Kratos hangját kölcsönző Christopher Judge indokolatlanul hosszú köszönőbeszédet mond, miután átvette a legjobb szinkronszínésznek járó díjat a God of War: Ragnarökben nyújtott alakításáért Al Pacinótól. Péntek hajnalban a Game Awardsnak hála ezt is megértem, de nemcsak az ilyen élmények és a kisorsolt Steam Deckek miatt volt érdemes fennmaradni hajnalig, mert

az esemény atyja, Geoff Keighley idén is rengeteg új bejelentéssel bizonyította, hogy mostanra egyértelműen a Game Awards az év legfontosabb videójátékos eseménye.

Az év játéka idén az Elden Ring lett, ami két másik díjat is behúzott, de a God of War Ragnaröknek sem kell szégyenkeznie, végül összesen hat kategóriában győzött a magyar idő szerint péntek hajnalban tartott díjátadón. A Final Fantasy XIV idén is a legjobb régóta futó játék lett, a cicás Stray az indie kategóriában tarolt, a Marvel Snap pedig a legjobb mobilos játék lett. Az összes jelöltet és díjazottat itt lehet megnézni. A bemutatók terén az elmúlt évek legjobb felhozatala jött össze idén, a Death Stranding 2 hivatalos bejelentésétől a Tekken 8 első játékmenetet villantó előzetesén át az Elden Ringet is fejlesztő From Software régóta pletykált új játékáig, ami tényleg az Armored Core-széria folytatása lesz.

Ahogy az általában lenni szokott, idén is rengeteg minden kiszivárgott előre, de tavalyhoz hasonlóan azért idén is voltak nagy meglepetések és izgalmas bejelentések. Arra például egyáltalán nem kellett sokat várni, hogy a semmiből bejelentsék az elmúlt évek egyik legjobb indie játékának, a Hadesnek a folytatását, ami jövőre érkezik korai hozzáféréssel, és amiben az alvilág hercegnője Kronosszal kerül majd szembe. Hasonlóan izgalmas volt az ezt követő Judas is, ami az előzetes alapján le sem tagadhatná, hogy a BioShock atyjának, Ken Levine-nak fejéből pattant ki, de a látványos hasonlóságon túl nem derült ki róla semmi.

A Suicide Squad: Kill the Justice League idén újdonságot nem mutatott, de az legalább kiderült, hogy Batman ebben a játékban még a nemrég meghalt Kevin Conroy hangján szólal majd meg. A pár nappal ezelőtti szivárgás után az is csak mérsékelten volt izgalmas, hogy jött egy rendes előzetes meg egy hivatalos megjelenési dátum is a Star Wars Jedi: Survivorhöz, de azt meg kell hagyni, hogy az öt évvel öregebb, szakállas Cal Kestis azért elég menő volt. Ahogy az is, hogy a játékban olyan fénykardot is lehet majd szerezni, amilyen Kylo Rennek is van.

Miután Norman Reedus pár hónapja véletlenül (vagy szándékosan, ki tudja) kiszivárogtatta, hogy készül a Death Stranding 2, ennek a hivatalos bejelentése sem volt óriási meglepetés, de Kodzsima Hideo (Hideo Kojima) most legalább nem egy podcasttel jelentkezett be, mint az idei Gamescomon, szóval emiatt lehetett neki örülni. Meg amúgy azért is, mert az első előzetes remekül néz ki, és a rajongók valószínűleg akkor is hetekig elemeznék, ha Kodzsima, aki elmondása szerint egy másik projekten is dolgozik már, nem kérte volna őket kifejezetten erre.

Az elmúlt napok pletykái miatt borítékolható volt, hogy a Diablo IV is ott lesz valamilyen formában a Game Awardson, ami így is lett, de az azért elég érdekes volt, hogy az egész úgy kezdődött, hogy Halsey lenyomta a játék főgonosza miatt tökéletesen aktuális, Lilith című számát. Ezt aztán követte egy rendes előzetes is, amiből kiderült, hogy a Diablo IV június 6-án jelenik majd meg. A szaksajtóban amúgy pont a napokban jelentek meg a zárt bétáról szóló cikkek, melyek alapján a játék kifejezetten jól sikerült, ami főleg annak fényében érdekes, hogy a Washington Poston éppen tegnap jelent meg egy cikk arról, hogy mekkora katasztrófa volt a fejlesztési folyamat.

A korábbi bejelentés és a Tekken-atyaúristen Harada Kacuhiro (Katsuhiro Harada) tökéletes videója után valószínűleg az sem ért váratlanul senkit, hogy a két hónapja leleplezett Tekken 8-hoz is érkezett új előzetes, ami egyszerre villantotta meg a sztorit és játékmenetet is. Túl sok minden nem derült ki belőle, de annyi biztos, hogy Jin és az apja, Kazuya küzdelméről fog szólni, benne lesz és visszatér Jin anyja, Jun is, hogy teljessé tegye a legkevésbé sem diszfunkcionális családot. Rajtuk kívül biztos visszatérő Paul Phoenix, méghozzá nem felzselézett hajjal, Law, Jack(-8), Lars és King. Az továbbra sem derült ki, hogy mikor jön a játék. Az ugyancsak előzetessel támadó Street Fighter 6-ról viszont igen, az június 2-án jön majd, egy rakás új karakterrel és elég extravagáns látványvilággal.

A végére aztán még három nagyobb bejelentés maradt, és a legjobb az volt ebben, hogy mindhárom más miatt lett végül izgalmas. A Final Fantasy XVI-ot már egy rakás előzetesben lehetett látni, most viszont végre kiderült a pontos megjelenési dátum is, június 22-én jön majd, kizárólag PlayStation 5-re. A From Software tíz éve tetszhalott állapotban lévő mechás szériájának új része, az Armored Core 6 Fires of Rubicon most lett hivatalosan is megerősítve, méghozzá egy rendkívül hangulatos előzetessel, annak fényében pedig, hogy mennyit fejlődött a stúdió az elmúlt években (és mennyire sikeres volt az Elden Ring), biztos, hogy érdemes lesz majd figyelni rá.

A korábban kicsit titokzatosan belengetett Crime Boss: Rockay City-nek ilyen hátszele nem volt, de pár perc alatt így is simán elérte, hogy komolyan felfigyeljenek rá, mert a szereplőgárda alapján egészen elképesztő sztárparádénak tűnik. Előzetesen csak Michael Madsen (Kutyaszorítóban, Kill Bill, Aljas nyolcas) nevét dobták be, a Game Awardson viszont kiderült, hogy a játékban szerepet kapott Kim Basinger, Damion Poitier, Danny Trejo, Danny Glover, Michael Rooker, Vanilla Ice (!), sőt, Chuck Norris (!!!) is. Hogy ebből mi lesz, az nem igazán derült ki, de azt már lehet tudni, hogy csak március 28-ig kell várni a játékra, ami nem túl hosszú idő. Ja, és ha már sztárok: a Cyberpunk 2077 nemsokára érkező kiegészítőjében Idris Elba játssza majd Solomon Reedet.

Ezeken túl érkezett még előzetes a Destinyhez ránézésre kísértetiesen hasonlító Immortals of Aevumhoz és a Baldur's Gate III-hoz, bemutatkozott a Life is Strange-et fejlesztő Dontnod új játéka, a Banishers: Ghosts of New Eden, és jött egy látványos kedvcsináló az éppen egy éve bejelentett Warhammer 40,000: Space Marine 2-höz is. Ha valaki tényleg mindenre kíváncsi, amit bejelentettek idén, az megteheti például a Kotaku gyűjtéséből, vagy végigpörgetheti a Game Awards csatornáját a YouTube-on.

A végére pedig itt van a nap legnagyobb WTF-pillanata: miután Mijazaki Hidetaka (Hidetaka Miyazaki), a From Software vezetője elmondta a beszédét az év játékának járó díj átvétele után, egy végig a háttérben toporgó srác odament a mikrofonhoz, és azt mondta, hogy szeretné ezt a díjat felajánlani „a református ortodox rabbi Bill Clintonnak”. A srác egy Wantep nevű streamer, aki maga is posztolt az incidensről, de az nem teljesen világos, hogy a ránézésre teljesen értelmetlennek tűnő mondattal antiszemita összeesküvés-elméletekre célozhatott, ahogy azt többen írták Twitteren az eset után, vagy egyszerűen csak ez jutott eszébe. Az már a streamen is látszott, hogy a rövid megszólalása után elvezették őt, Geoff Keighley pedig később megerősítette, hogy letartóztatták.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!