Telex Neked #81: Kormányzati kifizetési stop, tüntetések, jó és rossz hírek a magyar fociról

2022. szeptember 30. – 05:24

Telex Neked #81: Kormányzati kifizetési stop, tüntetések, jó és rossz hírek a magyar fociról
Kollégánk, Bozsó Ágnes, az aktuális hírlevél szerkesztője

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 22. és szeptember 28. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Bozsó Ági vagyok, a Telex külpolitikai újságírója, és a héten én szerkesztettem a heti hírlevelet. A legutóbbi hírlevelemben már nagyjából bemutatkoztam, és mivel azóta is egyetemre járok (média szakra), és továbbra is külpolitikával foglalkozom a Telexnél, ezért most csak néhány vicces tényt közölnék magamról, amit át is lehet ugrani. Kiskoromban indián akartam lenni, bármennyi savanyúságot meg tudok enni egy ültő helyben, és indokolatlanul szeretem a karaokét. Az általam szerkesztett hírlevelekből nem hiányozhat macska, így álljon itt most a kedvenc GIF-em.

Most, hogy a leglényegesebbeket tisztáztuk, bele is csaphatunk a hírekbe!

1. Vertük a németeket, aztán minket vertek az olaszok

Az elmúlt hét egyik legmeglepőbb híre, amire talán még a nem focidrukker olvasóink is felkapták a fejüket, hogy a magyar futballválogatott 1-0-ra nyert a németek ellen a Nemzetek Ligája-mérkőzésén, ezzel megtartotta csoportja vezető helyét. A gólt Szalai Ádám szerezte a 17. percben, Szoboszlai passzából. Hétfőn sajnos már nem ilyen jó eredménnyel zártuk a következő csoportmérkőzést: az olasz válogatott 2-0-ra verte meg a magyarokat a Puskás Arénában.

2. Novemberig nem fizet a kormány semmit, ami nem bérköltség

A kormány megerősítette, hogy október 31-ig a kormány alá tartozó szervekben – néhány tételtől eltekintve – lényegében semmit nem fizetnek ki, ami nem bérköltség, nemzetközi kiadás, illetve egészségügyi vagy gyermekjóléti teher. Forrásaink szerint Orbán gyakorolhat nyomást, mert úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

3. Élőlánc, országos sztrájk – folytatódik a pedagógusok tiltakozása

Nem csillapodik az oktatás elhanyagolt helyzete miatti feszültség. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 5-ére egységes országos sztrájkot hirdetett. Hétfőn az ország egyik legjobb iskolájának, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak tanárai élőláncos demonstrációt szerveztek az iskola köré. A demonstráción régi és jelenlegi diákok is részt vettek, őket ebben a videóban kérdeztük.

4. Durvulnak a hidzsábellenes tüntetések Iránban

Egy hete forrong Irán, miután az erkölcsrendészet letartóztatásában életét vesztette egy 22 éves, átutazóban lévő kurd nő, Mahsza Amini. A hatóságok „helytelen öltözködés” miatt berángatták az utcáról egy kisbuszba, majd olyan súlyosan bántalmazták, hogy később belehalt a sérüléseibe. Halála miatt tüntetési hullám indult, ami egyre terjed. Eddig hivatalosan 41 demonstráló veszítette életét, köztük a hidzsábellenes tüntetők egyik leghíresebb alakja is.

5. Ukrajnából tudósítunk

A héten sem állt meg a háború, ahogy a tudósításunk sem. Orországban némi ellenállásba ütközött a részleges mozgósítás, az emberek toborzóirodákat gyújtanak fel, tüntetnek, és elmennek az országból. Közben a magyar kormány bejelentette, hogy nemzeti konzultációt indít az Oroszországra kivetett uniós szankciókról. Kollégáink pedig ismét Ukrajnából írják meg a legfrissebb történéseket. Elmentek a felszabadított Izjumba, ahol több száz civil holttestét fedezték fel, egész családokat exhumáltak, de abba a pincébe is ellátogattak, ahol nemrég még orosz katonák vallatták az elfogott ukránokat.

6. Megjelent egy könyv, amit félig már el is olvashattál

Megjelent a Telex tárcanovelláinak második gyűjteménye „A félig olvasott könyv és más történetek” címen. A már a webshopunkban is megvásárolható antológiába 24 szerző 28 novelláját válogattuk be. A kötetbe a Telextárcákban elmúlt egy évben megjelent írásokból válogattunk, de még sehol nem publikált írásokat is közlünk – szóval mindenképp akad újdonság számodra. A könyvet október 2-án a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatjuk be.

7. Ezek történtek még

8. A múlt hét legolvasottabb cikke:Mi a fenének üldögélnek egyes férfiak olyan sokáig a WC-n?

9. A hét képe

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Öt hónapig tartó megszállás után Ukrajna visszaszerezte a kulcsfontosságú Izjumot az orosz hadseregtől. Az egykor negyvenhétezres északkeleti város azonban súlyos károkat szenvedett, amelyeket értelemszerűen nem hevert ki attól, hogy szeptember óta ismét ukrán fennhatóság alatt áll. Az élelmiszersegélyeken élő lakók egyelőre elképzelni sem tudják, hogyan birkóznak majd meg a víz, áram és gáz nélkül vegetáló városban több mint tízezren a téllel. A Telex helyszíni riportja Izjumból.

10. A hét videója

Fideszeseket kérdeztünk, miért kell eltörölni a szankciókat, amelyeket Orbán is megszavazott.

11. Heti túraajánló – Nagy-Hársas, ahonnan legjobb a kilátás a Mátrára

A hegy tetején álló vasbeton geodéziai mérőtorony tetőterasza a dobogós lenne a mátrai panorámaversenyen.
A hegy tetején álló vasbeton geodéziai mérőtorony tetőterasza a dobogós lenne a mátrai panorámaversenyen.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!