Aprópénzért adhatják el a Deus Ex és a Tomb Raider jogait az év legértelmetlenebb videójátékos üzletében

2022. május 2. – 18:34

Aprópénzért adhatják el a Deus Ex és a Tomb Raider jogait az év legértelmetlenebb videójátékos üzletében
Forrás: Square Enix

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hónapokban kétségtelenül szürreális folyamatok játszódtak le a videójátékiparban. A Microsoft januárban bejelentette, hogy 67,8 milliárd dollárért megvásárolja az Activision Blizzardot, a Sony erre azzal válaszolt, hogy 3,6 milliárd dollárt költött a Bungie-ra és az utóbbi hetekben egy másik nagy videójátékos cég, a francia Ubisoft is potenciális célpont lett. A bejelentések sora hétfőn folytatódott, a svéd Embracer Group bejelentette, hogy megvesz három stúdiót, illetve a hozzájuk tartozó címeket a Square Enixtől – írja a Kotaku.

Az Embracer Group reggeli közleményében számolt be arról, hogy megállapodást kötött a japán fejlesztő-kiadóval, melynek értelmében 300 millió dollárt fizetnek a Crystal Dynamics, az Eidos Montreal és a Square Enix Montreal trióért. Azt is kiemelték, hogy ezzel egyebek mellett olyan videójáték-sorozatok jogait szerzik meg, mint a Tomb Raider, a Deus Ex, a Thief és a Legacy of Kain, valamint, hogy a Crystal Dynamics jelenleg is több nagy címen dolgozik, beleértve ebbe az egy hónappal ezelőtt bejelentett, Unreal Engine 5-ön alapuló új Tomb Raider játékot is.

A svéd cég az utóbbi időben szédületes tempóban vásárolt fel cégeket – tavaly 1,3 milliárdot költöttek a Borderlandset fejlesztő Gearboxra, de rátették a kezüket a 3D Realmsre (Duke Nukem) és a Ghost Ship Gamesre (Deep Rock Galactic) is, decemberben pedig a világszinten is élvonalba tartozó magyar animációs stúdió, a Digic Pictures megvásárlásáról is megállapodtak –, most pedig ezt a sort folytatták tovább a három stúdió megszerzésével. Ez a sztori viszont sokkal furcsább a fentebb említett vásárlásoknál, most gyorsan össze is foglaljuk, hogy miért.

Miért érdekes ez?

A Square Enix 2009-ben vette meg az annak idején magyar szárnnyal is rendelkező Eidost (és vele együtt a Crystal Dynamicset), a kezdeti sikerek után azonban szépen a földbe is állította azokat a klasszikus címeket, amiket pár éve még ők támasztottak fel. A japán cég csendben elkaszálta a Deus Ex előzménytrilógiájának harmadik részét, miután nem volt megelégedve a második eladásaival, a 2013-as Tomb Raider rebootot pedig annak ellenére is csalódásként kezelte, hogy ez volt az ikonikus franchise legjobban fogyó játéka. A licencelt játékokkal is megpróbálkoztak, és

a Marvel's Avengers blamája után kiadták a meglepően szórakoztató Guardians of the Galaxyt, de a szaksajtó rajongása ellenére ezzel sem voltak elégedettek.

Ahogy azt a Kotaku cikke is kiemelte, az Eidos-Montréal és a Crystal Dynamics az utóbbi jó pár évben tényleg semmivel nem tudta lenyűgözni a Square Enixet. Teljesen mindegy volt, hogy a szaksajtó és a játékosok mit gondoltak a játékokról, vagy hogy mennyit adtak el belőlük, a japán cég valahogy mindig csalódott bennük. Ahogy egyébként gyakorlatilag minden másban is, ami inkább a nyugati piacot célozta, erre a sorsra jutott többek közt az Outriders és a Hitman is. Az tehát egyértelmű volt, hogy a Square Enix nem elégedett a szóban forgó stúdiókkal, az azonban így is különös, hogy potom 300 millió dollárért túladnak rajtuk.

Mi lesz most?

Ebben a megállapodásban három tapasztalt stúdióról van szó, összesen több mint 1100 alkalmazottal és olyan kultikus játékok jogaival, amelyekre normális esetben simán fel lehetne húzni egy sikeres portfóliót. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Embracernek mik a tervei ezekkel a játékokkal, de a közleményben nem győzték dicsérni a Tomb Raider és a Deus Exet, ami máris több, mint amit a rajongók az elmúlt években megszokhattak. Így akár még azt is el lehet képzelni, hogy

egyszer lezárul majd a Deus Ex-trilógia, pedig eddig úgy tűnt, hogy ennek örökre búcsút inthetünk.

Ebből talán már érezhető, hogy miért neveztük az idei év legértelmetlenebb videójátékos üzletének a várhatóan valamikor nyár végén-ősz elején lezáruló vásárlást, de arról még nem írtunk, hogy mégis mi a francért tenné ezt magával a Square Enix. Szerencsére erre már van hivatalos válasz, ami pont olyan értelmetlen, mint ez az egész történet: a Square Enix így akar alkalmazkodni a változó iparhoz, és fel akar készülni az új befektetésekre a blokklánc, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú szolgáltatások terén. Nagyon röviden tehát úgy lehetne összefoglalni az egészet, hogy viszlát, Tomb Raider, helló NFT-k!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!