Voltak órák, amikor duplázódtak, triplázódtak az Elk*rtukra érkezett 1-esek és 10-esek

2021. október 25. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Internet Movie Database (IMDb) adatlapjain feltűnő értékelések egyszerre jelentenek mindent és semmit. Mindent, mert ha meglátogatja az ember a világ legnagyobb filmes adatbázisát, hogy megkukkantsa egy film megítélését, akkor ott van a címe mellett egy óriási szám, hogy tízes skálán hogyan értékelik az oldal regisztrált látogatói. És nem jelent semmit sem, hiszen simán meg lehet sorozni egy filmet olyan értékeléssel, hogy mondjuk bekerüljön a világ legrosszabb száz alkotása közé. Mint ahogy ez az Elk*rtuk esetében is történt.

A végeredménynél viszont érdekesebb az odáig megtett út, azaz hogy hogyan alakultak a szavazások, és hogyan történhetett meg az, hogy egy magyar, politikai célból készített film bekerült a negatív top 100-ba. Amihez egyébként tízezer értékelésre van szükség.

A szavazatok bontását meg lehet nézni a film IMDb-oldalán, akár a saját bevalláson alapuló kor vagy nem szerint lebontva is. Vagy pontszámokra is: a hétfő délelőtti helyzet szerint a szavazók több mint 85 százaléka 1 pontot adott a filmre. Összesen 230-nál több amerikai felhasználó is pontozta a politikai thrillert, átlagban 1,6 pontra. Hogy hogyan nézték meg, a fene sem tudja.

A pontszámok megoszlása hétfő délelőttig:

Ez természetesen az IMDb-pontozás rákfenéje, ugyanis sehogy nem lehet bebizonyítani, hogy olyan pontozza-e az adott filmet, aki tényleg látta is. A pontozást akkor szokták megnyitni az oldalon, amikor egy filmnek volt legalább egy nyilvános vetítése, akár tévében, akár filmfesztiválon, de a széles közönségnek volt arra lehetősége, hogy lássa. A pontozás pedig nem egyszerűen egy átlagolás és kész, az IMDb-n súlyozzák az eredményt, de hogy egészen pontosan milyen módszerrel, azt nem árulják el.

A pontokról szóló oldalon kiderül, hogy

  • egy IMDb-felhasználó csak egyszer pontozhat egy filmet;
  • a pontokat nem azonnal, hanem bizonyos időközönként frissítik a beérkezett pontozások után, naponta többször;
  • nem a matematikai átlagot számítják, hanem egy úgynevezett súlyozott átlagot, ahol a saját leírásuk szerint nem minden szavazatnak azonos a súlya;
  • a súlyozásra azért van szükség, hogy ha szokatlan pontozásokat észlelnek, akkor megváltoztassák a súlyozás számolását, ezzel pedig saját bevallásuk szerint megóvják a rendszer megbízhatóságát;
  • a súlyozási eljárást nem részletezik.

Már a bemutató előtt özönlöttek a szavazatok

Amit viszont nem lehet látni magán az IMDb-n, az az, hogy ezek a szavazatok mikor és milyen csoportosulásban érkeztek.

Ezért a Telex programozói írtak egy szoftvert, amivel figyeltük, hogy mikor és milyen szavazatokat adnak le a filmre, október 21-től, azaz a premier napjától kezdve egészen hétfő délelőttig.

Az Elk*rtuk bemutatónapja október 21-én, csütörtökön volt, a szélesebb közönség ekkor láthatta először. A politikai elitet összetoborzó vetítés szintén csütörtökön volt, egy érdekes húzással pedig a film sajtóvetítése egy nappal később, október 22-én, pénteken.

A filmet a bemutató napján legkorábban 12 óra körüli kezdéssel lehetett megnézni, mivel a Covid miatt a mozik nemigen nyitnak ki még délelőtt. Úgyhogy ezért is érdekes, hogy az Elk*rtuk-ra október 21-én reggel 7 körül érkeztek az első szavazatok, feltehetőleg órákkal az első vetítések előtt.

Nyilván nincsen kézzelfogható bizonyítékunk arról, hogy egy filmet programszerűen pontoznak-e az emberek, de amikor minden olyan pont, ami nem 1-es és nem 10-es, az összesen leadott szavazatok kevesebb mint 2 százalékát teszi ki, akkor azért lehet sejteni.

Az 1-es értékelések száma már a premier napján, október 21-én este 7 körül átlépte az ezres lélektani határt, amikor még 10-es értékelésekből alig 53 darabot sikerült bezsákolni. Az igazi váltás azonban a következő napon, azaz október 22-én jött, délután 13 óra körül: ekkor ugyanis az 1-es pontozások száma szinte megduplázódott egy óra alatt (4746-ról 9759-re ugrott), míg egy órával később a 10-esek megtriplázódtak (517-ről 1746-ra).

Persze rögtön lehet arra gondolni, hogy áhá, ezek szerint az IMDb magyar idő szerint 13 és 14 óra között viszi fel az új szavazatokat, és akkor számolja össze, hogy mennyinél is tart egy adott film. Az elmélet ott bicsaklik meg, hogy október 24-én nem volt abban az idősávban semmilyen megugrás, csak később, este 7 körül nőtt meg mindkétféle szavazat száma. Igaz, akkor szintén egy nagyságrenddel.

A szavazatok számának alakulását ezen a charton lehet megtekinteni. Az látszik, hogy az 1-es és 10-es szavazatok száma gyakorlatilag egyszerre ugrik meg:

A napi egy alkalommal, egyszerre megugrás pedig azért is érdekes, mert az IMDb állítása szerint ugyan nem minden egyes ponttal, de naponta többször is frissítik egy adott film pontszámát.

Az értékelések arányának változásánál azt lehet látni, hogy a kezdeti kritikák, beszámolók és nagy valószínűséggel az igazi mozijegyek megváltása után gyakorlatilag beállt ugyanarra a szintre, nagy kilengések már október 22. után nem voltak:

Mindenesetre statisztikailag akár el is lehet képzelni, hogy csak azok pontozták a filmet, akik látták is: a Filmforgalmazók Egyesületéhez eljuttatott adatok szerint több mint 42 ezren látták az Elk*rtuk-at.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!