Ha minden úgy alakul, a Dürer Kert sokkal jobb helyen lesz a Duna-parton, mint a Városligetnél

2021. június 18. – 13:26

frissítve

Ha minden úgy alakul, a Dürer Kert sokkal jobb helyen lesz a Duna-parton, mint a Városligetnél
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fél éve, hogy bezárt a kultikus Dürer Kert a Városliget mellett található Ajtósi Dürer sornál, miután irodákat és lakóingatlanokat húznak fel a helyén. Ezzel a főváros egyik legnagyobb szórakozóhelye tűnt el, de a düreresek már nagyon korán jelezték, hogy a történetnek itt nem lesz vége, csak új helyet kénytelenek keresni. A választás végül a Kopaszi-gátra esett, az egykori Rió helyére. Csütörtökön meg is nyílt az új Dürer Kert, ezért elmentünk megnézni.

A Dürer Kert az elmúlt jó pár évben nagyon fontos szerepet töltött be a magyarországi élőzenei életben, és ahogy a szervezőkkel beszéltünk, ezt továbbra is szeretnék folytatni. Vagyis a Dürer Kertre korábban jellemző programok és koncertek lesznek ezentúl is a helyszín fókuszában, csak az új hely nyújtotta adottságoknak köszönhetően olyan dolgokat is meg tudnak valósítani, amikre a Városliget szélén nem igazán volt lehetőség.

Közelebb a természethez

A Kopaszi-gát jó pár éve egészen felkapott hellyé kezd válni, és erre nemcsak a pihenni vágyók és a természetjárók jöttek rá, hanem az ingatlancégek és a vendéglátósok is. A környéken ezerrel épül egy új városnegyed BudaPart néven, ahol lesz homokos strand, és a Mol éppen épülő, 120 méteres toronyépülete is látszódik már. Innen nem messze található a Dürer Kert új helyszíne is a Budai Hengermalomnál, ahol az elmúlt években a hírhedt Rió diszkó működött.

A Dürer Kert programjai és közössége azonban merőben eltér az úgynevezett diszkós világtól, és ez már úgy is látszik az új helyszínen, hogy még bőven nem fejeződtek be a munkálatok, és csak a kertrészt nyitották meg a közönségnek. A tervek szerint legkorábban ősz végén megnyithat a 270 fő befogadására alkalmas kisebbik terem, és lesz majd egy nagyobb, 950 fős koncertterem is. Az épületet úgy alakítják ki, hogy alkalmas legyen nagyobb turnébuszok (úgynevezett nightlinerek) fogadására is, hogy amikor, mondjuk, egy zenekar érkezik, akkor alig kelljen pár métert megtenni a felszereléseikkel a busztól a színpadig. A tervek szerint a két termen és a kerten kívül még az épület tetején, az emeleten is lesz egy külön fotelbár.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Jelenleg a helyszín egy hatalmas füves placcból, pár bárpultból, egy hamburgeresből és asztalokból áll, de például már van rendesen üzemelő, épített angol vécé. Kicsit olyan a Dürer a jelenlegi állapotában, mintha a régi helynek csak a belső udvarát hozták volna át Budára. Sörözni, üldögélni, beszélgetni lehet, a zene is szól, van DJ is, szóval még táncikálásra is van lehetőség, illetve majd a foci-Eb meccseit is lehet nézni péntektől a helyszínen. De nagyobb koncertekre és rendezvényekre addig mindenképpen várni kell, amíg elkészül a főépület.

Az új helyszín legnagyobb előnye mégis az, hogy egészen közel van a Duna-parthoz. Olyannyira, hogy a DJ-pulttól alig pár méterre már le lehet ülni a vízparthoz. Ilyen adottságú szórakozó- vagy vendéglátóhely alig van Budapesten.

A koronavírus-járvány egyik következménye, hogy nagyobb igény mutatkozik a zöldebb környezetre, és az egymás arcába lihegő heringpartik helyett mintha az emberek is jobban vágynának egy picit egészségesebb atmoszférára, ha kikapcsolódni vágynak. Itt gyakorlatilag minden adott ehhez. A Dürer egykori belső udvaránál jóval nagyobb füves területre lehet kisgyerekekkel vagy kutyákkal érkezni, vagyis egyértelműen abba az irányba halad minden, hogy 6-tól 96 éves korig mindenki jól tudja magát érezni a környéken. Csak arra kell figyelni, hogy a vízpart közelsége miatt estére megjelennek a szúnyogok, szóval érdemes szúnyogriasztóval készülni, de akár a helyszínen is lehet vásárolni.

Nem lesz belőle lakossági diszkó

A düreresek itt nem állnának meg, további nagy terveik vannak a területtel. Megpályázzák a nagy füves placc másik részét is, ami önkormányzati tulajdonban van, illetve még tovább, a part mentén is kialakítanak pihenőrészeket, ahol akár sütögetni is lehet, vagy csak buli után megvárni a parton a napfelkeltét. Egy másik nagyobb területre pedig sportpályákat és sportolási lehetőségeket biztosítanának, de ezek már inkább későbbi tervek.

„Vissza akarjuk adni a Duna-partot a helyieknek”

– hangzott el többször a terület bejárásakor. Nem lesz semmi lebetonozva, úgy fejlesztik majd a területet, hogy az ne tehessen kárt a környezetben. Májusban kétkonténernyi szemetet szedtek össze a düreresek a part mentén, hogy ezzel is jelezzék, tényleg komolyan gondolják a környék megóvását.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nyilván felmerült, hogy ilyen remek adottságokkal üzletileg még akár az is indokolt lenne, hogy a Dürer Kert undergroundabb közössége és programjai kicsit felhíguljanak a profitmaximalizálás érdekében. Ezt a felvetést egyértelműen elvetették, mondván, a Dürernek van egy alapvető szellemisége, amelyhez ragaszkodnak, így szó sem lehet arról, hogy lakossági diszkó vagy hasonló jöjjön létre a területen. Valószínűleg az sem véletlen, hogy amíg a fővárosban óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, addig a Dürer nagyjából ugyanazzal a személyzettel és biztonsági csapattal tudott megnyitni, akiket régóta ismerhetnek a törzsvendégek.

Nehezebb odajutni, legalábbis egyelőre

A kérdés nyilván az, hogy mennyi időbe telik odaszoktatni az embereket. A Kopaszi-gát hiába felkapott, azért azt nem lehet rá mondani, hogy a főváros központjában lenne. A Google Térképnek és a Waze-nek például gyakran gondot okoz értelmezhető útvonalat tervezni az új Dürerhez, kötött pályás tömegközlekedés legközelebb pedig csak az 1-es villamos vonalán van a Rákóczi híd környékén. És valljuk be, ez a környék még közel sincs benne Budapest vérkeringésében.

A következő években viszont ez a városfejlesztési tervek miatt megváltozhat, és mivel a dürereseknek 10+5 éves szerződésük van a telek tulajdonosával, tudnak hosszú távra tervezni. Épülhet majd egy gyalogoshíd, ami összeköti a Kopaszi-gát nyúlványát a parttal, illetve a Galvani híd és a már említett BudaPart városrész is komoly változásokat hozhat. Emellett a tervek szerint meghosszabbítják a fonódó villamos vonalát is egészen a Kopaszi-gátig, vagyis hosszú távon könnyebben lehet majd eljutni a Dürerbe.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A megnyitó napján láthatóan azért a régi törzsvendégek jelentek meg először, és ahogy beszélgettem az emberekkel, szinte mindenki egyöntetűen azt állította, hogy szerintük még jobb is lesz a Dürer Kert, mint volt. Mindenki azt emelte ki, hogy a Duna és a természet közelsége kifejezetten pozitív fejlemény, de sokan azt is említették, hogy baromi jól néz ki, ahogy egyik oldalon a Dunát látni, a másik oldalon pedig egy csomó régi ipari épületet, mint például a kelenföldi erőművet. Még azt sem kifogásolta igazán senki, hogy a Városligethez képest jóval messzebb van az új Dürer, inkább azt lehetett érezni a beszélgetésekből, hogy a legtöbben izgatottak, hogy egy egészen új környéket fedezhetnek fel.

Nyilván a komplett élményt majd akkor adja meg az új hely, ha minden fejlesztés elkészül, és düböröghetnek végre a koncertek is az egyelőre még kicsit romos főépületben. A kezdés viszont már most biztató, és egyáltalán nem lennék azon meglepve, ha a Dürer Kertet a jövőben azok is felfedeznék maguknak, akik régebben ezt nem tették meg.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!