A PornHubnál mesterséges intelligencia színez ki százéves pornófilmeket

2021. május 20. – 23:18

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb pornómegosztó oldal, a PornHub belekezdett régi erotikus és pornófilmek felújításába, és külön oldalon gyűjti az elkészült anyagokat. A Remastured nevű projektben a 19. század végétől a 20. század közepéig találhatók némafilmes felvételek, amiket már színesben, 4K-ban és 60 fps-es képfrissítéssel lehet megtekinteni. (Mondani sem kell, a linkre kattintva erősen 18 éven felülieknek való tartalom fogadja a látogatót.)

A legrégibb felvétel az 1896-ban készült A csók, amit nem lehet még pornónak nevezni: a 18 másodperces felvétel egy színházi előadáson készült, a jelenet végén a két szereplő színész, May Irwin és John Rice csókot vált (tehát a cím elég spoileres). A rövidfilmet a mozgóképes találmányokban is érdekelt Thomas Edison egyik cége, az Edison Studios forgatta, és kisebb felháborodást okozott vele. Irwin és Rice szájrapuszija az első, filmen rögzített csók volt, egy olyan korban, amikor a nyilvános csókolózás még felháborító illetlenségnek számított, így akadt olyan kritikus, aki egyenesen gusztustalannak nevezte a filmet.

A csók felújítás előtt és után – Kép: PornHub/Remastured
A csók felújítás előtt és után – Kép: PornHub/Remastured

A Remastured idővonalán aztán az ártatlanabb csókolózásoktól és vetkőzésektől elég hamar el lehet jutni az első igazi pornófilmekig, de mindegyik felvételt valamilyen rövid magyarázó szöveg kísér a film hátteréről. Az egész „művészeti” projektben a százéves malackodásoknál jóval izgalmasabb a felújítás technológiája. Mesterséges intelligencia (vagy hát egy annak nevezett számítógépes algoritmus) segített a PornHub technikusainak: a rendszer nagyjából százezer pornófilm és -kép alapján, gépi tanulás révén ismeri fel egy bonyolultabb Laokoón-csoportban is az embereket, illetve azt, hogy a fekete-fehér felvételekben mit hogyan érdemes kiszínezni. A kapott eredményt csak kis mértékben kell kézzel kiigazítani, és további algoritmusok gondoskodnak a képi zaj szűréséről, valamint a felvétel stabilizálásáról, élesítéséről. A kisfilmek kísérőzenéit vagy szintén felújítják vagy újra felveszik.

A PornHub akár még értékmentőnek is mondható kezdeményezése valószínűleg nem független attól, hogy az utóbbi időben az oldal, illetve a mögötte álló Mindgeek vállalat elég rossz színben tűnt fel. A New York Times egy tavalyi cikke felhívta a figyelmet arra, hogy a pornóoldal platformot biztosít a nemi erőszaknak, a gyakran kiskorú lányok kizsákmányolásának és a beleegyezés nélkül készített videóknak, ráadásul ezzel pénzt is keres. Ezután a világsajtóban cikkek százai születtek a PornHub sötét oldaláról, a cég pedig gyors válságkezelésbe kezdett: letörölt 10 millió videót, szigorú moderációs elveket léptetett életbe, most pedig itt a Remastured. A tavaly kezdődött botrány viszont ezzel még nem ül el: a kifogásolt felvételekben érintett nők egy része több tízmillió dollárra pereli a Mindgeeket.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!