Hatalmasat zuhant az Oscar-gála nézettsége

2021. április 26. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi évhez képest hatalmasat csökkent az Oscar-gála nézettsége az Egyesült Államokban. Múlt vasárnap csak 9,85 millió amerikai kapcsolt oda a díjátadóra – közölte hétfőn az ABC televíziós csatorna.

Az Oscar-gálák nézettsége már éve óta csökken, amire a járvány még egy lapáttal rátett. 2014-ben még 43 millió amerikai néző volt kíváncsi arra, hogy Leonardo DiCaprio végre megkapja-e az aranyszobrot, vagy sem. (Abban az évben még nem kapta meg.) A tavalyi, 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én, vagyis még a pandémia kitörése előtt rendezték Los Angelesben, és így is rekordalacsony, 23,6 milliós nézettséget ért el az amerikai piacon. Ehhez képest az idei nézettség több mint 50 százalékos visszaesést jelent.

Mivel a mozik a tavalyi év nagy részében az egész világon zárva voltak, emiatt több, Oscar-várományos film bemutatóját is elhalasztották. Így a mostani gálán a nagyközönség által kevésbé ismert filmeket díjaztak. Az este nagy nyertese a kínai filmrendező, Chloé Zhao volt. A nomádok földje című drámája lett a lejobb film, ő lett a legjobb rendező, valamint a film főszereplője, Frances McDormand kapta a a legjobb női főszereplőnek járó Oscart.

Chloé Zhao a legjobb fimért és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjakkal 2021. április 25-én – Fotó: CHRIS PIZZELLO / AFP
Chloé Zhao a legjobb fimért és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjakkal 2021. április 25-én – Fotó: CHRIS PIZZELLO / AFP

A 39 éves, Kínában született rendező történelmet írt: ő lett az első nem fehér nő, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart. Ám amíg a legtöbb ország büszke lenne egy Oscar-díjas rendezőre, addig Kínában cenzúráznak minden közösségi médiás posztot, ami Zhao díjáról szól. A kínai állami média egyáltalán nem számolt be a sikeréről, és egy idő után eltűntek a sima közösségi médiás bejegyzések is, amik róla szóltak. (AFP)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!