Közel ötvenéves, ismert mémre hajazó Fortepan-fotón ismerték fel az édesanyjukat

2021. március 22. – 20:22

frissítve

Közel ötvenéves, ismert mémre hajazó Fortepan-fotón ismerték fel az édesanyjukat
Fotó: Kereki Sándor / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid időn belül a második, évtizedekkel ezelőtt készült kép szereplője ismert magára vagy rokonára, miután az interneten szembetalálkozott a fényképpel. Nemrég egy 31 éves, a Palatinus strandon fotózott anya-lánya páros történetét írtuk meg, most pedig egy közel 50 éves fotó történetét ismerhetjük meg.

A kép február végén került fel a Fortepanra, rengeteg társával együtt – mindet a később a Magyar Televízió operatőreként, 1989-től 20 éven át a Híradó stábjában dolgozó Kereki Sándor készítette. A képeket bemutató cikkünkben inkább csak reménykedve tettük fel a kérdést, hogy „Kik ezek a figurák? És hol voltak eddig?”, egy, a majdnem egy hónapja több újságban is bemutatott kép története viszont most felbukkant.

A cikk borítóján is látható képről elsőre gondolhatnánk, hogy a 2017-ben felbukkant, a barátnője helyett egy másik lányt bámuló fiút ábrázoló mém korai változatával van dolgunk, de ez csak a látszat, a kép egy egészen másról szóló történet egy pillanatát elevenítette meg.

A megoldás egy családi csetcsoportban kezdett kibontakozni.

„A bátyám, Marci küldte be egy napon a közös chatbe, hogy ez nem anya-e a képen, mert neki gyanús az oltás nyoma és a karóra is. Én 95%-ban biztos voltam benne, hogy igen, ő az, mert rengeteget nézek régi képeket, köztük természetesen a családiakat is, és hát a szandál, ruha nagyon ismerős volt, na meg ismerem a lábát, orrát, haját”

− mesélte a Telexnek a fényképen látható hölgy lánya, Petra.

A szimatot fogó gyerekek gyanúját édesanyjuk, a képen is látható Éva erősítette meg, aki azonnal felismerte magát. Akkor viszont sokkal több részletig nem jutottak, csak erős tipp volt, hogy Éva 17 éves lehet a képen, arról pedig nem született konszenzus, hogy mit is csinált éppen a Halászbástya környékén ülve. Petra és Marci tippje az volt, hogy anyjuk valamit rajzolhatott, Éva viszont kételkedett ebben, mert bár a kép készültének gondolt években sokat rajzolt, de leginkább csak fényképről.

Kereki viszont nem csak egy képet készített a Halászbástya mellett ülő Éváról: ezekre rápillantva egyből világos, hogy nem a mémen arcátlan módon bámuló fiú elődjével van dolgunk, ahogy az is, hogy Éva bizony valamit rajzolt, és ez keltette fel a többi Várban nézelődő figyelmét.

Fotó: Kereki Sándor / Fortepan
Fotó: Kereki Sándor / Fortepan

Éva mára felhagyott a rajzolással, a képeket nézve viszont – a Fortepanon feltüntetett évszámmal ellentétben – úgy becsüli, hogy nem 1973-ban, hanem két-három évvel korábban készülhetett a kép. Hogy ő vagy Kereki emlékszik pontosabban, az ugyanúgy rejtély marad, mint hogy mit rajzolhatott nagyjából 50 évvel ezelőtt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!