Most már tényleg eljöhet a Star Wars-játékok második aranykora

2021. január 28. – 16:58

frissítve

Most már tényleg eljöhet a Star Wars-játékok második aranykora
Concept art a Knights of the Old Republicból – Forrás: LucasArts

Másolás

Vágólapra másolva

Kétségtelenül az idei év eddigi egyik legfontosabb videójátékos híre volt az, mikor a Bethesda bejelentette, hogy egy új Indiana Jones-játékon dolgozik, amivel 2011 óta először kap új címet az egykor őrületesen népszerű franchise. A történet ugyanakkor nem önmagában emiatt érdekes, hanem mert egyúttal az is kiderült, hogy a Disney feléleszti a Lucasfilm Games-t, ami a jövőben az összes Lucasfilmhez köthető játék útját egyengeti majd.

Ez alapjáraton nem hangzik extrém izgalmasnak, de tettek róla, hogy az legyen, egy nappal később ugyanis a Ubisoft bejelentette, hogy a Lucasfilm Gamesszel közreműködésben egy nyílt világú Star Wars játékon dolgoznak. Ezzel az EA közel nyolc év után elveszítette a franchise exkluzív videójátékos jogait,

így hirtelen minden adott ahhoz, hogy a gyalázatos évek után gatyába rázott filmes univerzum után végre itt is kiaknázzák a szériában rejlő lehetőségeket.

Fejükre nőttek a csillagok

Ahhoz, hogy megértsük a Lucasfilm Games feltámasztásának jelentőségét, érdemes visszamenni pár évtizedet az időben, egészen pontosan 1990-ig, amikor a George Lucas által 1982-ben megalapított céget átnevezték LucasArtsra. A cég a kezdeti éveiben az olyan kalandjátékaival vált ismertté, mint a Maniac Mansion, de hiába tartoztak a Lucasfilm égisze alá, a legnagyobb lucasfilmes licencekre jó pár évet kellett várniuk.

Ahogy teltek az évek, szép lassan persze ezek is beszivárogtak a stúdióhoz, és az Indiana Jones mellett készült játék például a David Bowie nevével fémjelzett Fantasztikus labirintusból is. A Star Wars licenceire ugyanakkor valamivel többet kellett várni, így bár a stúdiónál nagyjából mindenki megőrült a szériáért, kénytelenek voltak saját koncepciókat kitalálni. Ami egyébként nem is volt baj, mert többek közt a tavaly harmincéves, mai napig közönségkedvenc Monkey Island-széria, a Full Throttle és a Grim Fandango sem készült volna el soha, ha a kezdeti években is meglett volna a lehetőségük, Star Wars-játékokat gyártani.

A Star Wars: X-Wing 1993-ból – Forrás: LucasArts / Steam
A Star Wars: X-Wing 1993-ból – Forrás: LucasArts / Steam

A kilencvenes évek elején aztán végre megtört a jég, 1993-ban pedig a Star Wars: X-Wing nemcsak egy sikeres széria alapjait fektette le, hanem utat tört a Star Wars-játékok áradatának is. A LucasArts innentől valósággal ontotta magából a messzi-messzi galaxishoz köthető címeket, és bár azt nehezen lehetne állítani, hogy mindegyik jó is volt, olyan játékok jöttek ki ebben az időszakban, mint

  • a Rogue Squadron,
  • a Jedi Knight-széria,
  • vagy akár minden idők legsikeresebb sci-fi versenyzős játéka, a Star Wars Episode I: Racer.

Egy idő után egyértelművé vált, hogy a LucasArts szinte kizárólag a Star Warsból él, és hiába próbálta bővíteni a portfólióját, ezen nem is nagyon tudott változtatni. A kétezres évek első felében egyre több fejlesztő hagyta ott a stúdiót, ami így egyre inkább kiadóként funkcionált, és külsősökre bízta a fejlesztést – ami egy darabig elég jól is működött, elég csak a Battlefrontra, vagy a Knights of the Old Republicra gondolni. Később ugyanakkor már a Star Wars-játékok fénye is megkopott, a Lego-szérián kívül gyakorlatilag semmi sem lett igazán sikeres, a kétezres évek végére pedig egyértelművé vált, hogy a LucasArts válságba került.

Képernyőkép a Knights of the Old Republic II-ből – Forrás: LucasArts
Képernyőkép a Knights of the Old Republic II-ből – Forrás: LucasArts

A következő évtized elején már tényleg csak kínlódó stúdiónak az adta meg a kegyelemdöfést, hogy a Disney megvette a Lucasfilmet. A bombaüzlet után úgy tűnt, hogy minden a megszokott mederben folyik majd tovább, 2013 tavaszán azonban robbant a bomba, a Disney ugyanis fogta magát, és bezárta a stúdiót/kiadót. Ezzel több ígéretesnek tűnő projekt ment a levesbe, de a Star Wars-játékoknak nem kellett búcsút inteni, kiderült ugyanis, hogy az EA exkluzív jogokat kap a franchise-hoz.

A megállapodás keretében a DICE, a BioWare, a Visceral Games és a Respawn Entertainment kapott lehetőséget a bizonyításra, ami papíron jól hangzott, a valóság azonban ennél sokkal szomorúbban alakult. A két új Battlefront-játék a gyalázatos lehúzás és az unalmas középszer spektrumon mozgott, ezen kívül pedig hat év alatt csak egy elkaszált játékot tudott felmutatni az EA. Az elmúlt két évben ez aztán végre megváltozott – a Star Wars Jedi: Fallen Order remekül sikerült, és még a tavalyi Squadrons is betalált egy rétegnél –, és végre úgy tűnt, hogy megint van jövője a Star Wars-játékoknak.

Star Wars: Squadrons – Forrás: EA Games
Star Wars: Squadrons – Forrás: EA Games

Mentőakció vol. 2

Ennek fényében némileg furcsának tűnt a Disney mostani bejelentése, hogy felélesztik a a Lucasfilm Gamest, illetve az ezt követő hír, hogy a Ubisoft nyílt világú szerepjátékot fejleszt a Star Wars-univerzumban. Hosszú távon az viszont biztos, hogy az EA sikerei ellenére mindenki csak nyerhet azon, ha nem kizárólag az ő vállukat nyomja ez a teher, ahogy azt korábban a Marvel videójátékos univerzum már be is bizonyította.

A Marvel hasonló vesszőfutáson ment keresztül, mint a Star Wars, a kétezres évek elejétől kezdve ugyanis az Activision kezében voltak az olyan címek jogai, mint az X-Men, a Vasember, a Pókember és a Fantasztikus Négyes. A dolog eleinte működött is, a Spider-Man 2-t például a mai napig az egyik legjobb szuperhősös játékként tartják számon, így nem tűnt hülyeségnek a megállapodás meghosszabbítása sem, ez azonban stagnáláshoz és felejthető játékokhoz vezetett.

A helyzetben 2016-ban állt be változás, amikor a Disney új életet lehelt a Marvel Gamesbe, és megbízta azzal, hogy találja meg a megfelelő kiadókat és fejlesztőket a szuperhősös játékokhoz. Azt igazából nehezen lehetne állítani, hogy ez eddig tökéletesen ment volna a licenctulajdonosnak: az Insomniac Spider-Manje, illetve annak tavalyi folytatása, a Spider-Man: Miles Morales kiválóan sikerültek, a Square Enix Bosszúállók-játéka viszont a legnagyobb jóindulattal is csak közepes lett. Ezzel ugyanakkor nincs semmi baj, a hangsúly ugyanis nem azon van, hogy minden marveles licencen alapuló játéknak tökéletesnek kell lennie.

Sokkal fontosabbnak tűnik az, hogy a Marvel így tud kísérletezni, és merőben eltérő megközelítési módokat próbálhat ki. Ha egy fejlesztő ötlete működik, azt lehet ütni tovább, ha viszont nem, egyszerűen csak jegelhetik a megállapodást, és másfelé kezdhetnek tapogatózni.

A Lucasfilm Games feltámasztása nagyjából ugyanezt hozhatja el a Star Wars-univerzumban, ráadásul itt már van is mire építkezni, az elmúlt években meglepően jól teljesítő EA ugyanis nem veszíti el a jogait. A kiadó holdudvarába tartozó stúdiók továbbra is dolgoznak majd Star Wars-játékokon – többek közt például egy folytatáson a Jedi Fallen Orderhez –, és a Disney-nél is egyértelművé tették, hogy továbbra is fontos stratégiai partnernek tekintik őket.

Nem tudni, mi lesz, de jó lesz

A fentiek alapján az teljesen egyértelműnek tűnik, hogy a Disney-nek jelenleg esze ágában sincs megint belsős fejlesztőstúdiót létrehozni. A Lucasfilm Games inkább licenctulajdonosként, kiadóként illetve a projekteket összefogó entitásként fog majd működni, csakúgy, mint a kétezres években a jogelőd LucasArts, aminek akkoriban egy darabig elég jól is állt ez a szerep. Az viszont egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy a fejlesztők mekkora kreatív szabadságot kapnak majd a játékok elkészítésében.

Mióta a Disney 2014-ben, az új trilógia előtt dekanonizálta, és a Legendák név alá zsúfolta be majdnem az egész kiterjesztett univerzumot, kínosan ügyelnek arra, hogy a korábban ellentmondásoktól hemzsegő világ konzisztens legyen önmagával. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az ezt megelőzően megjelent tartalmak közül kizárólag az eredeti trilógia, az előzménytrilógia, az ezekkel egybevágó regények, A klónok háborúja animációs sorozat és film, valamint a Blade Squadron nevű minisztori első része maradt a kánon, vagyis a hivatalosan elfogadott mitológia része.

Jelenleg gyakorlatilag az egyetlen aktívan futó Legendák-projekt a BioWare online szerepjátéka, a KOTOR-t folytató Star Wars: The Old Republic, az azonban több mint valószínű, hogy a jövőben nem csatlakozik ehhez más hasonló projekt. Némileg érdekes módon a Lucasfilm Games feltámasztásakor közzétett videóban ez, sőt, még a nemrég Nintendo Switchre és PlayStation 4-re átportolt Jedi Knight: Jedi Academy is szerepelt, dacára annak, hogy egyik játék sem része a kánonnak. Persze ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a jelenlegi Star Wars-portfólió annyira apró, hogy mindent bele kellett tenni a Sims 4-től kezdve a mobiljátékokon át a Fortnite-ig, hogy mutassanak valamit.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a Star Wars: Skywalker korához készült könyvben, és Az utolsó Jedikben is említést tesznek például a Knights of the Old Republicban feltűnt, máig őrülten népszerű Revanról, amivel lényegében a kánon részeként ismerték el. Emellett a Malachor nevű bolygó is a kánon része, dacára annak, hogy először a Knights of the Old Republic II-ben tűnt fel – még Malachor V néven.

Mivel a jelenlegi kánonban eddig nem igazán derült ki semmi az Old Republicról, elméletileg semmi sem akadályozza meg a Disney-t abban, hogy feltámassza a közönségkedvenc szériát, legyen szó akár remasterről, akár egy új játékról. Ahhoz persze néhány ellentmondást meg kéne magyarázni, hogy össze tudják egyeztetni a dolgokat, de az utóbbi napokban egyre hitelesebb bennfentes források állítják, hogy egy egyelőre meg nem nevezett stúdió dolgozik egy új KOTOR-projekten, úgyhogy reménykedni azért lehet. Ennél persze sokkal kézenfekvőbbnek tűnik az, hogy a Disney a tavaly januárban bejelentett, nemrég útjára indított High Republicot fogja majd előtérbe helyezni a videójátékos vonalon.

A jedik aranykorát bemutató időszak papíron izgalmasnak is tűnik, de egyelőre a rajongók nagy többsége az Old Republic gagyi pótlékaként tekint rá. Pont ezen segíthetne egy, a Knights of the Old Republichoz hasonló kaliberű szerepjáték, amivel a Disney bebizonyíthatná, hogy ezt a korszakot sem érdemes leírni. Ahogy az a bejelentés után kiderült, annak ellenére, hogy a Disney kínosan ügyel arra, hogy ne legyenek ellentmondások az univerzumban, nem feltétlenül kell mindennek közvetlenül kapcsolódnia a franchise többi eleméhez. Vagyis a fejlesztőknek elméletileg nem lesz megkötve a keze abban, hogy mihez kezdenek a Star Warsszal.

Az egyelőre biztosnak tűnik, hogy egészen 2023-ig továbbra is csak az EA adhat majd ki Star Wars-játékokat, úgyhogy egyelőre talán még korai azon gondolkodni, hogy mi jön majd ezután. 2023 után viszont megnyílhatnak a kapuk, és egy rakás olyan játék jöhet, amiről a Disney-érában eddig álmodni sem mertek a rajongók. Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy a Lucasfilm Games a Star Wars mellett egy csomó más franchise-t is feléleszthet majd, élükön a már bejelentett Indiana Jonesszal. Így pedig még az is simán elképzelhetőnek tűnik, hogy a nosztalgiára alapozva a LucasArts legnépszerűbb kalandjátékai is feléledhetnek majd.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!