A Beatlest utánzó rendőröktől a pénz- és drognyelő plüssállatokig

2020. december 31. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerkesztőségünkhöz naponta legalább tucatnyi olyan levelet juttatnak el a rendőrkapitányságok, amelyekben a sikertörténeteikről számolnak be, piti bűnözők vagy éppen igazi nehézfiúk letartóztatásáról, elfogásáról, rendőri akciókról. A police.hu-n megjelenő híreket legtöbbször helyszíni fotókkal is illusztrálják, amelyek sokszor úgy szürreálisak, hogy a magyar rögvalóságot mutatják meg elképesztő tárgyi kultúránkkal és a groteszkbe hajló bűnözői leleménnyel. Olyan tárgyak válnak fotós témává, amelyek, ha nem lennének bűnjelek, mindenki elsétálna mellettük. Válogatásunkban az év legmeghökkentőbb képeit mutatjuk meg a police.hu világából.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A gyűjtést indítsuk rögtön egy év végi aktualitással. A szőnyegen parádézó, bedrótozott fényszarvast Jászladányon lopták el egy családi ház kertjéből. A rendőrök sejtették, kinél keressék, és a korábban többször is lopó férfi be is vallotta, hogy egy ismerősének adta el a dekorációt. A fotón figyeljük meg a rendőrségi képek gyakori visszatérő elemét, a mérőlécet, ami most a kompozíció középpontjába is került.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Ez az optikai csalódásos fotó akár szilveszterkor is készülhetett volna, de idén szó sem lehet efféle bulikról, az meg eleve elképzelhetetlen, hogy a rendőrök lufikkal járőrözzenek. A fotó július 19-én készült, amikor rendőrök a siófoki bulinegyedben razziáztak. A több mint ezer ember ellenőrzése közben pedig nyilván fura helyzetekkel is találkoztak. Szerencsére volt, aki ezt lefotózza.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Ezt az üzekedő kutyákra emlékeztető mini horrorkaravánt nem az autópályán fogták el, még csak nem is önerőből közlekedett, hanem három férfi tolta a XV. kerület egyik utcáján. A félig Seat, félig Daewoo járgánnyal egy utat akartak megspórolni magunknak. A kocsikat azért lopták el, hogy azokat szétvágják, és egy telephelyen leadják.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Sajnos nem egy pénztermő bokrot fotóztak le a rendőrök, hanem egy rabló hátrahagyott zsákmányát rögzítették. Egy férfi Békéscsabán fosztott ki egy dohányboltot, miután hiába fenyegetőzött egy törött üveggel, maga vette ki a bevételt a pénztárgépből. Messzire nem jutott vele, gyorsan elfogták, de addig a pénz egy részét szétszórta ennél a bokornál, ami így botanikai csodának tűnik.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Az idei gyűjtés egyik meglepőbb fotója, ami elsőre technikai bravúrnak tűnik. Sajnos nem egy szürreális montázs eredménye ez a kép, hanem egy Újpesten parkoló, 51 fokosra felhevülő kisteherautóban megtalált, üveg mögül néző kutya portréja. A kutya a hőség ellenére vizet sem kapott. A történet szerencsésen ért véget, a kutyát kiszabadították és egy menhelyre került.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Egy horrorfilm gonoszának is el tudnám képzelni az éjszaka bolyongó bevásárlókocsit, de itt ő húzta a rövidebbet, amint az nyolc napon túl gyógyuló sérülésein is látszik. A roncsra augusztus 16-án akadtak a rendőrök a rákoshegyi állomás közelében, amikor két fiatalt kaptak el, akik azzal szórakoztak, hogy bevásárlókocsit és kukát tettek a sínekre, hogy levideózzák, mi történik, ha egy vonattal találkoznak a sínen. Hát ez.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A Beatles híres lemezborítója a dorogi rendőrkapitányságot is megihlette, amikor átadtak egy háromdimenziós zebrát. A négy tiszt persze távolról sem olyan laza, mint George, Paul, Ringo és John, de azért örömmel masíroznak át a kicsitsavanyúdeamiénk Abbey Roadon. A kompozíciót az utca végén zárásként álló rendőrautó teszi teljessé. Hogy tényleg biztonságos legyen az átkelés.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Ez az a helyzet, amiben biztosan nem szeretnék látni az autónkat. A kép főszereplőjének sofőrje szeptemberben tért le tisztázatlan okokból a 48-as útról Haláp és Debrecen között, hogy aztán az útra merőleges árokba passzírozza a kocsit.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Ahogy azt később is látni fogjuk, a plüssállatok gyakori bűntársak, de hiába nem beszélnek, sokszor nem tudják megőrizni a titkot. Ebből a lábait eszkimócsizmába bújtató kutya és mosómedve keverékből is kiszedték a rendőrök a benne rejtegetett kábítószert, amikor június 30-én egy győrszentiváni kábítószer-kereskedő hálózatra csaptak le. A jószágot sikerült úgy lefotózni, mintha bűnbánóan álldigálna a drog fölött.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Megmondtam, hogy a mércére még visszatérünk, itt is a kép középpontjába került, persze nem ez a bűnjel, hanem az a valami, ami akár a Rézfaszú Bagoly elhagyott szerszáma is lehetne. A fémdarabot akkor kattintották le, amikor a rendőrök a kunszentmiklósi vasútállomáson ütöttek rajta két férfin, akik műszaki cikkeket pakoltak ki lezárt tehervagonokból.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Az ujjbábokat idéző kompozíció igazából egy hallucinogén gombatelep, ami megbújt a szobabelsőben. A rendőrök akkor leltek rá a dobozkára, amikor novemberben Balatonalmádiban fogtak el kábítószer-kereskedőket. A házkutatások során a gombák mellett egy kiló marihuánát, ecstaytablettákat, LSD-bélyegeket és 15 millió forint készpénzt is lefoglaltak.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A mérőlécről most csak annyit, hogy lám-lám, mindenhol ott van, de sokkal érdekesebbek a fadarabok, amelyek egy vadászat terítékeként hatnak, vagy egy faipari totó versenyzőinek. Ezek az akáctuskók egy elég borzasztó tett bűnjelei, egy söjtöri homokbányában dugaszolták el velük a fokozottan védett gyurgyalagok üregeit, amivel egy madár halálát okozták.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Valószínűleg ön is arra gondolt, hogy miért nyírják le egy megbilincselt férfi előtt a füvet a rendőrök. Talán így akarnak megtalálni egy apró, elejtett tárgyat? Nem egészen erről van szó. A rendőr talajradart mozgat egy domonyvölgyi nyaraló udvarán, hogy megtalálják a feltehetően a kertbe elásott drogot. A nyomozók sikerrel is jártak, az udvaron öt kiló kábítószergyanús anyagot, feltehetően heroint találtak elásva.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Ismét egy plüssállatot kaptunk főszereplőként, ami több mint ötezer eurón és nyolcszázezer forinton trónol. A játékelefánt nem sorstársa a pénznek, nem az történt, hogy egy tolvajnak a nagy lóvé mellett az is megtetszett, hanem rejtekhelyként szolgált. A lopott pénzt varrták bele egy kazincbarcikai lopás után. Arra esetleg van tippjük, hogy a pénz mellé miért kell odatenni a mércét?

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Októberben egy jászapáti udvarról loptak el kaspóban és dézsában lévő növényeket, kerti dekorációt és szerszámokat. A rendőrök megtalálták a tettest, aki a kertet egy lakásban gondolta újra. Azt bátran elmondhatjuk, hogy a kamu kerekes kút a rajta lógó bagollyal és a növények nem igazán találták meg organikusan a helyüket, a giccses gipszgomba viszont egészen jól mutat a sparhelten. Persze azon túl, hogy mosolygunk a fotón, a magyarországi nyomornak is leképezése ez a felvétel.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Az ereszcsatornáról idén mindenkinek ugyanaz jut az eszébe, de ez nem az a híres brüsszeli eresz, hanem Seregélyesen található a Zichy–Hadik-kastélyon. Ahogy az eresz egy része, úgy a kastély tetejét fedő több száz négyzetméternyi vörösrézlemez is színesfémtolvajok áldozata lett. A mérőléc viszont végre megtalálta a helyét, a villámhárítóval tökéletesen keretezi az ereszt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!