Az Oregoni Állami Egyetem zöldségnemesítői olyan habanero paprikákat termesztettek, amik ízben nem különböznek eredeti társaiktól, de nem annyira csípősek. A génmódosítással megalkotott Notta Hotta és a Mild Thing névre keresztelt paprikafajták a tervek szerint 2025-ben kerülnek piacra – írja a Gizmodo.
A zöldségnemesítőknek több mint húsz évre volt szükségük, hogy megalkossák az enyhén csípős habanero paprika tökéletes „receptjét”. Így élvezhetjük a chilipaprika ízét anélkül is, hogy itatnánk az egereket vacsora közben.
A klasszikus habanero paprikák erőssége az ún. Scoville-skálán 100 ezer és 350 ezer között mozog, míg a visszafogottabb Notta Hotta és Mild Thing értéke kicsivel több mint ezer egység.
A zöldségnemesítők azt tervezik, hogy a két paprikafajtát értékesíteni fogják vetőmag forgalmazásával foglalkozó cégeknek. Lehet egyszer még mi is Notta Hotta vagy Mild Thing paprikával ízesítjük majd a gulyás levesünket – bár az csak pikánsan és tejföllel jó igazán.