Az etanol nagy mennyiségben fellelhető nemcsak a sarki közértekben, de megerjedt gyümölcsök, nedvek formájában a természetben is, és mint ilyen, nagy valószínűséggel az állatok is rendszeresen fogyasztják. Néhányan közülük megtanulta elviselni azt, mások viszont tudatosan nyúlnak hozzá, egyfajta „védekezésképpen”, írja a Guardian a témában született tanulmányról.
Az etanol nagyjából 100 millió évvel ezelőtt vált elérhetővé a Földön, amikor a virágos növények elkezdtek cukros gyümölcsöket és nektárt termelni. Ezekben az alkoholtartalom jellemzően alacsony, mindössze 1-2 százalék körüli, de a túlérett pálmafélékben a koncentráció elérheti a 10 százalékos alkoholtartalmat is.
Az állatok pedig rendszeresen lebuknak: egy tanulmányban Délkelet-Guineában vadon élő csimpánzokról írtak, amint azok a raffiapálmák alkoholos nedvét fogyasztották. A panamai Barro Colorado szigetén élő pókmajmok pedig előszeretettel fogyasztják az etanollal teli sárga mombin gyümölcsöt.
A kutatásban kitértek arra, hogy számos állat elképesztően jól bírja az alkoholt: ilyen például a nyílfarkú mókuscickány, melynél „bőséges etanolfogyasztása” ellenére nem találtak bizonyítékot arra, hogy a példányok részegek lettek volna, igaz, fogalmuk sincs, „hogyan viselkedik egy részeg mókuscickány”.
Az alkohol talán leglátványosabb hatásai a rovaroknál észlelhetők. A hím muslicák ugyanis például az alkoholhoz fordulnak, ha a nőstények visszautasítják őket, míg egy másik, közeli faj nőstényei például több hímmel is párosodnak, miután alkoholt fogyasztottak.
A hónap elején a Tel Aviv-i Egyetem Eran Levin vezetett kutatásban megállapították, hogy a keleti lódarazsak lehetnek az egyetlen állatok, amelyek képesek korlátlan mennyiségű alkoholt fogyasztani anélkül, hogy károsodást szenvednének. „Akár 80 százalékos etanolos oldatot is képesek elfogyasztani anélkül, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolna az az egészségükre vagy a viselkedésükre” – idézte a Guardian Dr. Sophia Bouchebtit, a tanulmány egyik szerzőjét.