2024. október 24. – 15:18
Eddig mindenki csak nyafogott, amiért egyesek képesek ananászt tenni a pizzára, most viszont végre valaki a sarkára állt, és meghúzta a vörös vonalat:
„Elég”
– foglalt állást Gaetano Brancato, egy bécsi pizzéria tulajdonosa az egyesek által megosztónak titulált gasztronómiai áldilemmában. Azzal most ne törődjünk, hogy végül miért a Pizzeria Mergellina tulajdonosa vállalkozott erre a történelmi szerepre a hawaii pizza-diskurzusban, a lényeg, hogy megtette.
Brancato Nápolyból származik, így az sem meglepő, hogy a délolasz iskolát képviseli. Szíve szerint törvényben tiltaná a pizza ezen altípusát. „Mi, nápolyiak, ezt nem tudjuk elfogadni” – tette le a garast a jó ízlés mellett. Elmondása szerint a nem olasz pizzériákkal általában nincs baja, amíg hitelesen űzik a mesterséget, de ami az ananászt illeti:
„ami sok, az sok”.
Egyél jól, nevess gyakran és szeress sokat – vallja Gaetano, de szerinte az ananász ne kerüljön az olasz nemzeti ételre.