Baby Sharknak is beöltözött Hide the Pain Harolddal szemlélteti a mentőalapítvány a pontos újraélesztést

2024. október 15. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva


„Akkor nyomjuk neki” – mondja Hide the Pain Harold, polgári nevén Arató András abban a videóban, amit egy közös edukációs kampány részeként készített az Országos Mentőszolgálat Alapítvánnyal, ami viszont ezután következik, arra senki sem lehet felkészülve, mert

Hide the Pain Harold, a leghíresebb élő magyar mém Baby Sharknak öltözve és Shakirára is bemutatta az újraélesztéshez szükséges megfelelő mozdulatokat.

A videóról azt írják: a cél az, hogy „felhívják a figyelmet a laikus újraélesztés fontosságára, hirtelen szívhalál esetén az első 3-4 perc ugyanis létfontosságú, és a másodpercenkénti két mellkasnyomás életet is menthet”. A kampányvideó az újraélesztés nemzetközi napja, október 16. alkalmából készül.

A 79 éves mémsztár, Hide the Pain Harold elsőre igent mondott a megkeresésre, mert a mentősökhöz apósa révén van némi kötődésem, másrészt pedig nagyon pozitív célt szolgál.

A meghökkentő cápajelmezről Arató elmondta, hogy alaposan meggyűlt vele a baja, merthogy egyrészt nem is hasonlított túlzottan az állatra, másrészt kicsi volt rá, harmadrészt pedig a cápa feje lebukott. A sajtóanyag szerint végül kitömték, egy stábtag pedig felmászott egy létrára és damillal tartotta felülről.

Dr. Czakler Éva mentőorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke az újraélesztés lépéseit is elsorolta. Eszerint először meg kell szólítani a beteget, ha pedig nem reagál, ellenőrizni kell a légzését. „Ha nem lélegzik, első dolgod a mentők hívása legyen (112), és maradj vonalban. Az újraélesztéshez fogd össze az ujjaidat. Az ujjbütykök mindig felfelé nézzenek. A kezed pedig maradjon nyújtva. Találd meg a ritmust a saját stílusodban, másodpercenként kétszer nyomd a mellkasát, 5-6 centi mélyen, kemény talajra fektetve, nyújtott kézzel, határozott mozdulatokkal.”

A mellkasnyomásokat addig kell folytatni, míg magához nem tér vagy ki nem érnek a mentők – írják a közleményben. A helyes sorrendet ezen az oldalon is végig lehet nézni.

Bár nem valószínű, hogy kritikus helyzetben egy Spotify-listához nyúlnának azok, akik akik újraélesztésbe kezdenek, a kampány részeként egy ilyet is összeállítottak, rajta csupa olyan zenével, amelyek ritmusa jó ütemet ad a mellkasnyomások végzéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!