Kidobtak egy sörösdobozokból álló műalkotást egy holland múzeumban, mert azt hitték, hogy szemét

2024. október 8. – 17:10

Kidobtak egy sörösdobozokból álló műalkotást egy holland múzeumban, mert azt hitték, hogy szemét
A műalkotás a szemétben. Fotó: LAM MUSEUM / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szerelő a lisse-i LAM múzeumban kidobott a kukába két sörösdobozt, mert nem vette észre, hogy az egy kiállított műalkotás, írja a The Guardian. A képek alapján az eset valószínűleg valamikor 2019-ben történt, de a múzeum most hozta nyilvánosságra a történteket.

Nehéz hibáztatni a múzeum dolgozóját: Alexandre Lavet francia művész All The Good Times We Spent Together című alkotása első pillantásra két, már korábban kidobott és horpadt sörösdoboznak tűnik, ráadásul a liftben állították ki. Közelebbről azonban egyértelműen látszik, hogy valójában akrillfestékkel aprólékosan megfestett műtárgyról van szó, a múzeum szerint „sok időt és erőfeszítést igényelt az elkészítése”.

Froukje Budding, a nyugat-hollandiai Lisse-ben található LAM múzeum szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy a műalkotásokat gyakran szokatlan helyeken hagyják ott – ezért került ez most a liftbe. „Mindig igyekszünk meglepni a látogatót” – mondta.

Elisah van den Bergh kurátor vette észre, hogy a dobozok eltűntek, amikor egy rövid szünetről tért vissza a múzeumba. Végül egy szemeteszsákban találta meg őket, éppen mielőtt kivitték volna az épületből.

„Az alkotást most egy hagyományosabb helyre tettük egy lábazatra, hogy megpihenhessen a kaland után” – mondta Budding. Hangsúlyozta, hogy nem vonták felelősségre a szerelőt sem, aki most kezdett el dolgozni a múzeumban. „Csak a munkáját végezte” – mondta.

Persze nem ez az első eset, hogy egy műalkotásról nem veszik észre, hogy műalkotás: 2023-ban egy férfi egy falra ragasztott banánt evett meg Maurizio Cattelan olasz művész installációjából egy szöuli galériában. 2011-ben egy németországi takarító tönkretette Martin Kippenberger német művész szobrát az Otswall múzeumban, amikor úgy gondolta, hogy ráfér egy kiadós mosás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!