Bécsben rendezik az első villamosvezető-világbajnokságot, a magyarok is esélyesek lehetnek a derbin

2024. szeptember 20. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

2025 egy dolog miatt már biztosan különleges év lesz: akkor rendezik meg az első villamos-világbajnokságot Bécsben, ahol a legprofibb villamosvezetők mutathatják meg, mit tudnak. Az, hogy villamosvezetők versenyeznek, nem új keletű dolog: a bécsi városháza közleménye szerint a 2012-es drezdai Európa-bajnokság óta minden évben megrendezik a versenyt, világbajnokság viszont jövőre lesz először.

Az osztrák főváros rendezőként már öreg rókának tekinthető, 2015-ben már házigazdája volt a villamos-EB-nek. Na de hogyan kell ezt elképzelni? A versenyzők kétfős csapatokban, különböző villamosspecifikus szakágakban mérkőznek meg: precíz irányításban, különböző ügyességi próbákban és a vészfékezésben. A villamosvezető-versenyek slágerszáma az úgynevezett „Bim Bowling”, ennek az a lényege, hogy a villamos segítségével egy nagy golyót kell gurítani a kihelyezett bábuk felé.

„Hihetetlen büszkeséggel tölt el kollégáink teljesítménye, nemcsak a versenyeken, de a mindennapi munkájuk során is, amikor Bécs utcáin biztonságosan és pontosan szállítják utasainkat, akár napfelkelte előtt, akár késő estig, bármilyen időjárási körülmények között,”

– mondta Alexandra Reinagl, a bécsi közlekedést működtető Wiener Linien ügyvezető igazgatója. A bécsi városháza kiemeli, a közlekedési dolgozók, köztük a villamosvezetők nélkülözhetetlen munkája sokszor észrevétlen marad, a versenyekkel erre is fel akarják hívni a figyelmet.

A versenyen 25 csapat indulhat, hogy pontosan kik és melyik országból, az csak 2025 januárjában derül ki. Michael Ludwig, Bécs főpolgármestere szerint a versenyre már most nagy az érdeklődés Dél-Amerikából, Délkelet-Ázsiából és Afrikából. Bár még sok a kérdőjel, a magyarok is jó eséllyel ott lehetnek a világversenyen. Ahogy arról nemrég Karácsony Gergely főpolgármester is beszámolt, az idei frankfurti EB-ről Schneider Krisztina és Bodnár Ákos, a BKV Zrt. villamosvezetői aranyéremmel tértek haza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!