2024. augusztus 30. – 17:20
frissítve
Világszerte elégedetlenkednek az olasz séfek, mert az amerikai Heinz bejelentette, hogy szeptemberben konzerv carbonarát ad ki a brit piacon. A két fontba, azaz alig több mint 900 forintba kerülő konzervben nem csupán szósz lesz, hanem a teljes étel: „főtt tészta krémes szószban, szalonnával” – ahogy a Heinz reklámozza. A cég szerint az új konzerv tökéletes megoldás arra az esetre, ha valaki gyorsan valami laktatót szeretne enni.
Gianfranco Vissani olasz séf és tévés a The Local olasz kiadása szerint csütörtökön úgy kommentálta a Heinz bejelentését, hogy a cégnél „szégyelljék magukat, amiért tönkreteszik az olasz kultúrát és a konyhaművészetet”. Cristina Bowerman, a római Glass Hostaria étterem séfje borzasztó ötletnek és az olasz konyha megalázásának nevezte az újítást, Alessandro Pipero, a Michelin-csillaggal is rendelkező római Pipero étterem séfje pedig macskaeledelhez hasonlította a konzerv carbonarát.
Az eredetileg Lazio régióból származó olasz nemzeti étel az utóbbi években többször is vita forrása volt konyhaművész körökben, többen kiakadtak, amikor 2023-ban a New York Times „paradicsomos carbonara” recepttel kedveskedett az olvasóinak, 2020-ban pedig Gordon Ramsey próbálta átértelmezni a fogást – kevesek örömére.