Villámgyorsan pólókra rakták Donald Trump merénylet után készült fotóját Kínában, de már vissza is hívták őket

2024. július 16. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Senki nem reagál olyan gyorsan a piacon, mint a kínai online ruhaboltok: a Taobao, a JD.com és még több más platform is kijött már olyan pólóval, amin a Donald Trump elleni merénylet után az exelnökről készült fotók láthatók, most azonban vissza is hívták ezeket a termékeket, írja a BBC.

Az nem világos, hogy miért vonták vissza a pólókat, de a BBC szerint köze lehet ahhoz, hogy a kínai egy nagyon kontrollált piac, az országban az internetet erősen ellenőrzik, az érzékenynek tartott tartalmat pedig rendszeresen eltávolítják.

A vállalkozó szellemű kínai kiskereskedők már három órával a merénylet után akcióba lendültek, és eladásra bocsátották a Trumpot ábrázoló fotóval ellátott ruhákat. A Taobaón árult póló például kevesebb mint kétezer forintba került. A South China Morning Post szerint a Taobao webshopban három óra alatt több mint kétezer megrendelést adtak le a pólókra, a legtöbben Kínából és az Egyesült Államokból vásároltak.

A kínai vállalkozók már évek óta próbálnak pénzt keresni a Trump iránti érdeklődésen, és bár a merénylet utáni fotókkal ellátott pólókat már nem lehet kapni, ezek a webshopok még mindig sok Trump-merch-öt árulnak, többek között a karikatúrájával ellátott zoknikat és bögréket, valamint MAGA-sapkákat.

A merénylet utáni fotókkal ellátott termékeket a Lazada és a Shopee délkelet-ázsiai e-kereskedelmi platformokon is meg lehetett találni. A Lazada a kínai techóriás, az Alibaba Group tulajdona, amely a Taobaót is birtokolja.

Az internetes fórumokon meg lehet találni olyan felületeket is, ahol az Egyesült Államokból is árulnak hasonló pólókat. Néhányukat feliratozták is, van, amelyiken „A vezetők soha nem halnak meg”, vagy „Bullet Proof”, vagyis „golyóálló” szöveg található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!