English or Spanish? Az Eb-döntő ad új lendületet 2024 egyik legnagyobb mémjének

2024. július 11. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Aki látott már karón varjút, falon pókot és interneten mémet, annak valószínűleg nem kell bemutatni a TikTokon és az Instagramon is terjedő English or Spanish? mémet. Akinek be kell, annak azért bemutatom, elvégre ez egy úgynevezett ÚJSÁG, amiben bemutatunk, elmagyarázunk dolgokat.

Nos, az English or Spanish? mém egy jó nagy hülyeség. Az egészet valószínűleg egy Alfonso Pinpon nevű TikTok-felhasználó kezdte, aki olyan videókkal épített többmilliós követőtábort, amiken plázákban lép oda férfiakhoz, és megkérdezi őket, hogy angolul vagy spanyolul beszélnek. Amikor érkezik a válasz, azt gyorsan követi Pinpon mondata az adott nyelven:

„Aki először megmozdul, az meleg.”

Ezután a megkérdezett férfiak többsége lefagy, igyekszik nem moccanni.

Ahogy a mém egyre ismertebbé vált, úgy lett egyre egyszerűbb is: a legújabbakon már csak annyit kérdez a kamerás, hogy

„English or Spanish?”

Azaz: „angol vagy spanyol?”, ezután a videón szereplő emberek – tudván, mi következik – azonnal lefagynak. A mémnek készült azóta kínai (mandarin és kantoni), japán és francia verziója is, megcsinálták hullámvasúton, víz alatt és a levegőben is, de született több ezerféle más feldolgozás is.

Természetesen felmerült, hogy a mém homofób, mert a homoszexualitást rossz dolognak állítja be, olyannak, amit minden áron el kell kerülni. Természetesen erre is születtek már verziók, amiken a szereplők gond nélkül, büszkén mozognak a kérdés után, hiszen melegek. De ha jobban belegondolunk, a mém eredetileg azokból a heteroszexuális férfiakból csinált viccet, akik bármire hajlandók, teljesen idióta szituációkba is belemennek, csak hogy semmiképpen se kérdőjelezzék meg a szexualitásukat. Sok férfi annyira görcsösen áll a témához, hogy szélsőséges esetben az mindennapjaik élvezetétől fosztják meg magukat emiatt.

Ennek persze vannak már túljátszott verziói is, például amikor az elszaladó táskatolvaj után kiabálja az áldozat, hogy English or Spanish?, majd ledermed a tolvaj, így könnyedén visszaszerzik tőle a lopott táskát. Vagy amikor valaki épp a Tesláját nyitja ki, amikor felteszik neki A Kérdést, lefagy, majd a kérdező kiveszi a kezéből a kulcsot, és elhajt a Teslával.

De, ahogy semmilyen internetes mémet, ezt sem érdemes túl komolyan venni, talán már ezen a ponton is túlmagyaráztam.

Július elejére már épp kezdett kifulladni a dolog, amikor valaki kitalálta, hogy mém miatt mozdulatlanul kell nézni az angol–spanyol focimeccseket. Született is erről pár videó, aztán – mintha az egész életünket a TikTok-algoritmus rendezné – a németországi foci-Európa-bajnokság keddi elődöntőjében a spanyolok kiejtették a franciákat, szerdán pedig az angolok a hollandokat, úgyhogy

angol–spanyol Eb-döntő lesz vasárnap.

Úgyhogy ezúton kérdezem tisztelettel a Telex minden olvasóját: vajon melyik csapat fog nyerni,

ENGLISH OR SPANISH?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!