Beintett egy rendőrnek, letartóztatták, majd most hatalmas kártérítést kapott

2024. június 29. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Gregory Bombard nincs nagyon jóban a rendőrséggel. A Vermont államban élő férfit 2018-ban félreállította egy rendőr, Jay Riggen, mert úgy látta, mintha Bombard beintett volna neki, ahogy elhajtott a rendőrautó mellett. Bombard ezt tagadta, azt mondta, csak cigizett a kocsiban, azt nézhette középső ujjnak a rendőr. De fel is húzta magát, mert nem értette, miért lenne egy beintés alap arra, hogy valakit félreállítson és vegzáljon egy rendőr. Riggen azzal indokolta az intézkedést, hogy ha valaki beint egy rendőrnek, az fel akarja hívni magára a figyelmet, utána kell járni, hogy miért. Bombard ezt a magyarázatot nem tarthatta sokra, mert amikor elhajtott, való beintett Riggennek. A rendőr erre utána hajtott és egy sarokkal arrébb letartóztatta Bombardot rendzavaró magatartás miatt.

Bombard ellen vádat is emeltek, de ezt végül ejtették, 2021-ben pedig a most 57 éves férfi úgy döntött, pert indít az őt letartóztató járőr és a rendőrség ellen, mert úgy vélte, az amerikai alkotmány első módosításában foglalt szólás- és véleményszabadság arra is kiterjed, ha valaki beint egy rendőrnek. A perben az ACLU nevű jogvédő szervezet képviselte.

Bombardnak a bíróság most 175 ezer dollár kártérítést ítélt meg, ami mai árfolyamon több mint 64 millió forint. Jay Riggen-t májusban kilépett a rendőrség kötelékéből. (NBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!