Stopperrel mérik egy kínai turistalátványosságnál, ki mióta ül a vécén

2024. június 12. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Órákat helyeztek el a Jünkang-barlangoknál található női vécék ajtajai felett, amik azt mutatják, hogy mikor ment be valaki a fülkébe – írja a CNN. A kijelzők azt is mutatják, ha a vécé pont üres.

A Jüngkang-barlangok egy ősi kínai barlangtemplomnak adnak otthont. A 252 barlangban 51 ezer szobrot faragtak ki, az elsőket 1500 évvel ezelőtt. A turistalátványosságot az UNESCO 2001-ben világörökségi helyszínnek nyilvánította.

A kijelzőket május elsején szerelték fel, és azóta már többször is írt róluk a helyi média. Volt, aki azt mondta, hogy alapvetően hasznosnak találja a fejlesztést, de közben kicsit kellemetlennek is tartja, mert olyan, mintha megfigyelnék.

Egy dolgozó azt mondta az egyik lapnak, hogy azért helyezték fel az órákat, hogy hatékonyabban tudják kezelni az egyre több látogatót. Nem szabályozzák, hogy ki mennyi ideig ül a vécén, és az ajtók sem nyílnak ki maguktól 5-10 perc után. De ha valaki például rosszul lesz, akkor kívülről is látszik majd, ha szokatlanul sokáig zárva marad az ajtó.

A templomot 2023-ban 3 millióan látogatták meg, ami hatalmas ugrás volt a korábbi, 2019-es rekordhoz (1,98 millióhoz) képest. Emiatt az üzemeltető nemcsak a vécéket fejleszti, hanem újabb szórakoztató elemeket is kialakítottak a komplexumban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!