Többkilós guruló sajt után rohannak, és még élvezik is

2024. május 27. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is megrendezték az angolok már-már elmaradhatatlan szokását, a Cooper-hegyi sajtgurítást (Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake), aminek az a lényege, hogy egy 200 méteres dombtetőről legurítanak egy kilenckilós Gloucester sajtot, és az nyer, aki először leér a domb aljába. Külön női és férfi kategóriában lehet indulni, több korosztály is megméretteti magát.

A verseny külső szemlélőként elég szürreálisnak tűnik: egy dombon lefele futó/ guruló/négykézláb mászó emberek próbálnak utolérni egy sajtot. De a versenyzők láthatóan jól szórakoznak eközben. Annak ellenére is, hogy nem veszélytelen mókáról van szó: 1993-ban például 15-en sérültek meg, négyen komolyabban. Tavaly egy 19 éves kanadai lány, Delaney Irving nyerte a versenyt, aki a sajtkergetés közben annyira beütötte a fejét, hogy elvesztette az eszméletét. Mivel a versenynek nincs hivatalos szervezője, így a mentőszolgálat és a helyi hatóság sem köteles biztosítani az eseményt.

Ha maga az ötlet nem lenne már önmagában is szürreális, az biztosan azzá teszi, hogy a BBC mindezt egy percről percre frissülő cikkben élőben közvetíti. Így ha ön sem szeretne lemaradni a jelentőségteljes eseményről, még elcsípheti a sajtvadászatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!