Gandalf is lehidalna: 1990 körül elveszett gyűrű találta meg gazdáját

2024. április 4. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ian Arthur Bremmer elismert amerikai politológus, az Eurasia Group politikai kockázatelemző intézet alapítója és elnöke, mellesleg egy évtizedekre elveszett gyűrű tulajdonosa. Bremmer szerdán tette ki a Facebookjára a hírt, miszerint megkerült 1990 körül elveszett középiskolai emlékgyűrűje. Nem is akárhogy, a tengerentúlról „egy kedves angol férfi” küldte el neki egy hosszas levél kíséretében.

A Mike nevű férfi arról írt, 1990-91 körül apósa talált egy gyűrűt egy út mellett, a mocsokban, egy Aldbourne nevű faluban. Bevitte a rendőrségre, ahol várták a tulaj felbukkanását, ám miután ez elmaradt, az após visszakapta a gyűrűt azzal, csináljon vele, amit akar. Pár évvel később, az internet bejövetelekor tett még egy kísérletet a nyomozásra, de a nyomok kihűltek, a gyűrű a feledés homályába merült,

akár J. R. R. Tolkien híres művének Egy Gyűrűje.

Évtizedekkel később, egy 2023-as családi teadélutánon szóba került a gyűrű, majd Mike olyan alapossággal kezdett nyomozni, hogy azt még Szürke Gandalf is megirigyelte volna. Szerencsére a gyűrűbe több feliratot is belegravíroztak anno, kiderült így, hogy egy 1958-ban alapított bostoni iskola gyűrűje. Az is kiderült, hogy egy ilyen emlékgyűrűket is gyártó cég készítette. Egy IAB monogramot is belevéstek, Columbót megszégyenítő hősünk pedig kikaparta az információt, ez bizony Ian Bremmeré lehetett, aki 1985-ben végzett a gimiben, pár évvel később pedig az angliai Colchesterben járt, itt hagyhatta el a gyűrűt.

Hogy Colchesterből miként került a gyűrű Aldbourne-ba, egy út porába-sarába, az még mindig rejtély. A gyűrű mindenesetre végül visszakerült a gimit messze maga mögött hagyott tulajdonosához. Bremmer pedig örömmel és némi éllel pedig odakommentelte saját posztja alá (utalva a gyarmati időkben a világ minden tájáról összeharácsolt, brit múzeumokban kiállított műkincsekre):

„az első rögzített eset, hogy a britek visszaadtak elrabolt régiségeket”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!