A Megafon szerint Kaliforniában simán lehet lopni, a bizonyítékuk viszont pont őket cáfolja

2024. március 8. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Szarvas Szilveszter, a Megafon Központ főszerkesztője és a Patrióta influenszere egy videóban azt ecsetelte, hogy az Egyesült Államokban, pontosabban a demokrata vezetésű, liberálisabb Kaliforniában 950 dollárig bárki bármit lophat, mert a helyi törvények szerint addig a bolti lopásnak nincs következménye, a rendőrök nem mennek ki, és a biztonsági őrök is csak karba tett kézzel nézik, ahogy az embere telefonokkal a zsebében kisétál a boltból.

A menetrend szerinti Amerika-ellenes és rasszista kommentelők között akadt olyan is, aki annyira ledöbbent a híren, hogy arra kérte Szarvast, hogy mutasson már valami bizonyítékot arra, amit a videóban állít. Szerencsére vagy maga a főszerkesztő, vagy valaki a csatornánál olvasta a hozzászólásokat, és küldött is egy linket, amihez ezt a kommentárt fűzte:

„A rendeletet már régebb elfogadták (…) mostanra érett be. Amúgy YouTube és Google – ott vannak a bizonyítékok. :D”

Egy megbízható hírforrásra, az Associated Pressre hivatkozik, ez egy biztató jel. A probléma csak az, hogy ez egy tényellenőrző cikk pont arról, hogy a korábban elfogadott 47-es indítvány nem járt azzal, hogy a 950 dolláros lopásokat figyelmen kívül hagyja a rendőrség. A cím fekete háttéren nagy, fehér betűkkel (angolul) az, hogy

„a 47-es javaslat nem szüntette meg a 950 dollár alatti lopások büntetését Kaliforniában”.

Ebben a 2021-es cikkben kifejtik, hogy az indítvány nem arról szólt, hogy dekriminalizálták a relatíve kis értékű lopást, hanem arról, hogy bűncselekmény helyett csak szabálysértésnek számítanak, amihez más büntetési tétel jár. Emellett a 2014-ben elfogadott indítvány valóban megemelte az összeghatárt 400 dollárról, hogy az inflációhoz és az életszínvonalhoz igazítsák.

A módosítás célja az volt, hogy az enyhébb büntetési tételekkel csökkentsék a kaliforniai börtönök leterheltségét, de szakértők szerint valójában az elfogadással nem történt jelentős változás, ugyanis a rendőrök egyrészt továbbra is foglalkoznak a 950 dollár alatti lopásokkal, másrészt a bolti lopások nagy része a mai napig 400 dollár alatt van, így a legtöbb bolti lopásra pont ugyanaz a büntetési tétel vonatkozik, mint például a republikánus Arnold Schwarzenegger kormányzósága alatt 2011-ig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!