Még a rendőröket is kihívták a világ legkiábrándítóbb Wonka-kiállítására

2024. február 28. – 04:00

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterséges intelligenciával gyártott képekkel reklámozták a Glasgow-i Willy Wonka élménykiállítást, azok viszont, akik jegyet váltottak rá, egy teljesen más élménnyel találkoztak, mint amire számítottak: gyűrött poszterek, összetákolt díszletek és finoman szólva sem lelkes, de legalább ijesztő statiszták várták a gyerekeket a beharangozott mesetárlat helyett.

Az Arstechnica szerint szombaton a szervezők be is zárták a kiállítást, ami gyakorlatilag raktártérbe dobált, kiábrándítóan amatőr díszletekből állt ahelyett, amit a reklámanyagokban láthattak az érdeklődők. A Sky News szerint az eseményhez rendőrt is hívtak, akik „tanácsokat adtak” a szervezőknek – a végkimenetelt ismerve nem nehéz elképzelni, miket.

A jegyek 35 fontba kerültek, ami átszámolva kicsit több, mint 16 ezer forint. Nem csoda, hogy a látogatók kiakadtak: a weboldal „csodálatos alkotásokkal és minden fordulóban elbűvölő meglepetésekkel teli utazást” ígért, ehhez képest egy majdnem üres raktártermet adott néhány díszítéssel és egy apró ugrálóvárral. A reklámok szerint óriási gombák, cukorkák és csokoládészökőkút is várta volna a résztvevőket.

A weboldalon öt mesterséges intelligencia által generált képpel reklámozták az eseményt, amelyek valószínűleg az OpenAI DALL-E 3-mal készültek.

Az ilyen technológia lehetővé teszi bárki számára, hogy szöveges leírás alapján készítsen képeket, amelyek első pillantásra valódi fényképeknek vagy professzionális illusztrációknak tűnnek, de sokszor banális hibákat is tartalmaznak. A Willy honlapján található képeken például a szervezők nem törődtek azzal, hogy kijavítsák vagy eltávolítsák az MI által generált hibás szavakat. Ennél már csak a kiállításba öltek kevesebb energiát.

Az esemény nemcsak kiábrándító volt, de a gyerekeknek néhol ijesztő is: „bájos, eredeti, fülbemászó dallamokat éneklő karakterek” helyett ijesztő ruhába bújtatott statisztákkal találkoztak ugyanis, akiktől több kisgyerek sírva is fakadt.

Az eseményt a „House of Illuminati” nevű cég szervezte, és a glasgow-i Box Hub Warehouse nevű helyszínen zajlott. A tervek szerint szombaton és vasárnap tartották volna, de az esemény szervezői lemondták az egészet szombat este, és visszatérítést ajánlottak, miután a résztvevők panaszt tettek és hívták a rendőrséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!