Amikor Balog Zoltán a Hiltonban mutatta meg egy csapat szegény gyereknek, hogy milyen a luxus

2024. február 21. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi ügy hatására az elmúlt napokban nagyobb fény vetült Balog Zoltán korábbi munkásságára, a Magyarország Jobban Mémesít nevű Instagram-oldalnak köszönhetően elkezdett terjedni egy videó, amelyen a jelenlegi református püspök arról mesélt, hogy az adventi világosság megértéséhez a gyerekeknek előbb drótkefébe kellett lépniük.

Az esemény 2013. december 22-én történt, amikor is a Református Szeretetszolgálat az akkori humánminiszter, Balog Zoltán fővédnöksége mellett jó ötletnek gondolta, hogy elvisz egy csapat szegény gyereket az ötcsillagos Hiltonba egy sajtónyilvános vacsorára. A minden elemében bizarr rendezvényre 40, a szeretetszolgálat oltalma alatt álló gyereket vittek, sokan örültek a meghívásnak, de volt, aki csak azért ment el, mert kötelező volt.

Az ünnepi menü a következő tételeket tartalmazta: libaerőleves zöldséggel, lúdgége tésztával, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertnek pedig joghurttorta eperöntettel. Már a vacsora sem aratott osztatlan sikert, több gyerek szívesen evett volna egyszerűbb ételeket, de a helyszínen az is különösen érezhető volt, hogy feszengenek a luxushelyszíntől és a kameráktól. Ezen pedig a vacsora előtti köszöntőt mondó Balog sem segített a valószínűleg kedvesnek szánt adventi sztorijával.

A történet szerint Balogék úgy ünnepelték valamikor az adventet, hogy a templom egyik szobáját teljesen besötétítették, „még az ablakot is beragasztottuk fekete függönnyel”, hogy semennyi világosság se jöjjön be.

Előtte rendetlenséget csináltak a szobában, fölborították asztalt és a székeket, kihúztak egy kötelet (!), betettek egy lavór vizet, és három tálkát. Az egyikbe lekvárt raktak, a másodikba kormot, a harmadikba pedig egy drótkefét, „így fölfelé, hogy a drót fölfelé legyen” – nyomatékosította a miniszter.

Balog ezek után megkérdezte az egyik résztvevőt, hogy mit csinálna, ha bemenne egy ilyen sötét szobába, mire a fiú úgy felelt, hogy kimenne. A miniszter történetében azonban nem mentek ki a gyerekek, hanem az egyikük elesett a kötélben, a másik ráesett, a harmadik beletenyerelt a lavórba és magára borította a vizet, a negyedik belelépett a drótkefébe, az ötödik összekente magát korommal, a hatodiknak meg lekváros lett a nadrágja.

„És mindenki elkezdett kiabálni”

– fokozta Balog a fokozhatatlant.

A felnőttek ezek után lassan meggyújtottak adventi gyertyákat a terem különböző sarkaiban, ezzel párhuzamosan pedig a gyerekek elkezdtek rendet rakni. Mire az összes gyertyát meggyújtották, a gyerekek már az asztalnál ültek, „és olyan rendbe és csendbe még nem voltak a gyerekek, mint addig”. „Számomra ez azt jelentette, hogy az advent arra való, hogy kicsit világosabb legyen az életünkben, és ha világos lesz, akkor látjuk a rendetlenséget” – hangzott el a konklúzió.

Balog ezek után elmondta, hogy nincs rendben, hogy az országban vannak szegények, akiknek nem jut annyi, mint a gazdagoknak. „Ez így nincs jól, és ha segíteni akarunk, akkor jó, ha látjuk ezt”. A miniszter végül megköszönte a Református Szeretetszolgálat egész éves munkáját, a beszéd zárásaként pedig megkérte a gyerekeket, hogy tapsolják meg a szeretetszolgálat vezetőjét.

A vacsora előtt voltak bűvésztrükkök, karácsonyi dalok, stand up comedy, a gyerekek pedig evés után ajándékokat is kaptak. Igaz, név egyiken sem volt, hanem a dobozokon olyan cetlik álltak, hogy 6-7 éves fiúnak, 10-14 éves lánynak, 5-10 éves fiúnak.

A miniszter a vacsora után azt nyilatkozta a köztévének, hogy

„jót tesz a gyerekeknek, hogy itt lehetnek”.

A beszédet meg lehet tekinteni videón is, az eseményről pedig annak idején még a régi Origóra írtam.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!