Többet érnek a manhattani lakások, ha az épületről leszedik az aranyszínű Trump-logót

2024. február 19. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen visszaesett a volt amerikai elnök, Donald Trump nevével fémjelzett manhattani ingatlanok négyzetméterára – írja a New York Times a Columbia Egyetem közgazdászprofesszorának, Stijn Van Nieuwerburgh-nak a kutatása alapján.

A professzor két ingatlanpiaci cég eladásait is kielemezte, amiből arra következtetett, hogy Trump 2016-os megválasztása után, egy év alatt átlagosan négy százalékot zuhant a Trump-logót viselő épületekben található lakások ára.

Az eladó ingatlanokkal foglalkozó City Realty cége hét, Trump nevével fémjelzett manhattani épületben is megvizsgálta a lakások értéket. A cég azt állapította meg, hogy az ingatlanok értéke 2013 és 2023 között 23 százalékkal csökkent. Szintén ezt a tíz évet vizsgálta az ATTOM, egy ingatlanadat-elemző cég is, ami egy másik módszertannal arra az eredményre jutott, hogy az árak 17 százalékkal csökkentek.

Szintén kevesebb az érdeklődő az ötödik sugárúton álló Trump-torony ingatlanjai iránt is. Ondel Hylton a City Realty egyik vezetője azt mondta,

2013 óta 49 százalékkal esett vissza a torony lakásainak átlagos négyzetméterára.

Hylton szerint ebben közrejátszhat az épület kora, valamint az is, hogy a környéken több konkurens luxusház is épült. De az sem vonzó a vásárlóknak, hogy rendszeresen vannak tiltakozások Trump tornyánál – teszi hozzá Hylton.

Ezzel szemben négy olyan épületben, amelyről a lakók kérésére – hosszas jogi csatározások után – eltüntették az aranyszínű Trump-feliratot, az eladó ingatlanok értéke újra felértékelődött. Nieuwerburgh szerint ez is azt támasztja alá, hogy az exelnök és a hírneve felelős a négyzetméterárak bezuhanásáért. A City Realty szerint a négy már logómentes ház értéke 2013 és 2023 között 9 százalékkal nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!