Kilencedik fokozat, teljes gáz: MTZ traktorral előzték a MÁV motorvonatát

2024. január 24. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egy régebbi MTZ traktornak az utakon közlekedő egyre gyorsabb járművek mellett, aligha lenne esélye arra, hogy bármit vagy bárkit megelőzzön. A MÁV viszont most tálcán kínálta a lehetőséget a kalandvágyó traktorosnak: MTZ vs. BZ a Konyár-Derecske közötti szakaszon.

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünk, hogy egy helyi gazda úgy döntött: a nem éppen tegnap gyártott, belarusz gyártmányú MTZ traktorával száll versenybe. Ezek a régebbi traktorok nem szélsebes tempójukról ismertek, de a MÁV lassújelei mellett bármilyen csoda megtörténhet, ahogy ez a videóból is kiderül:

A MÁV BZ motorkocsijai már-már megalázó vereséget szenvedtek a traktorral szemben, pedig a traktor motorjának hangján hallani, hogy volt némi küzdelem. Az előzés közben, látva, hogy győztes lesz a harc, a traktor sofőrje elégedetten intett át a vonaton zötyögő utasoknak. Fontos kiemelni, hogy a vonat körülményei nehezítettek: hiába a versenyszituáció, a sínek állapota miatt nem gyorsíthat a mozdonyvezető.

Az eset egyébként a MÁV 106-os számú, Debrecen-Nagykereki vonalán történt, a Konyár és Derecske közötti szakaszon. A vonat vesztét a 104-145. szelvény között kitűzött 20 km/h-s korlátozás (lassújel) okozta. Olvasónk szerint a traktor eközben kilencedik fokozatban, teljes gázzal haladt előre, körülbelül 35 km/h-val „száguldhatott”.

Hasonló, szokatlanul lassan zötykölődő vonat könnyen előfordulhat az ország más részein is. Maga Lázár János, építési és közlekedési miniszter beszélt arról a Telex podcastjában, hogy a 8500 kilométeres magyarországi vasúthálózatból nagyjából 4000-5000 kilométernyi szorulna azonnali javításra, ami a teljes infrastruktúra több mint fele. Hasonló előzés már elő is fordult Magyarországon, akkor egy csigajelmezbe bújt aktivista futotta le a Mátészalka-Debrecen között közlekedő menetrend szerinti vonatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!